Η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, έχασε τελικά την δικαστική διαμάχη με την Κομισιόν, καθώς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε σήμερα το πρόστιμο ύψους 2,4 δισ. ευρώ που της είχε επιβληθεί για μονοπωλιακές πρακτικές.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο στην Google το 2017 επειδή χρησιμοποίησε τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών για να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των μικρότερων Ευρωπαίων ανταγωνιστών της.
Πρόκειται για ένα από τα τρία πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Google για διάφορες αντιμονοπωλιακές παραβάσεις στην ΕΕ συνολικού κόστους 8,25 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε ότι και η Apple θα πρέπει να επιστρέψει 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία επειδή επωφελήθηκε από αδικαιολόγητα φορολογικά πλεονεκτήματα, τα οποία συνιστούν παράνομη κρατική επιδότηση.
Τόσο η Google όσο και η Apple εξέφρασαν αμέσως την «απογοήτευσή» τους με χωριστές ανακοινώσεις.
Η επίτροπος της ΕΕ για τον ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει, μέσω νομοθετικών προτάσεων και της επιβολής του νόμου, τη δουλειά της εναντίον του φορολογικού ανταγωνισμού και του επιθετικού σχεδιασμού της φορολογίας από χώρες της ΕΕ και από πολυεθνικές.
«Οι έρευνές μας συνέβαλαν αποφασιστικά σε μια αλλαγή νοοτροπίας, μια αλλαγή στάσης μεταξύ των κρατών μελών. Βοήθησαν να πραγματοποιηθεί και να επιταχυνθεί κανονιστική και νομοθετική μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
