Η πανευρωπαϊκή οργάνωση καταναλωτών – BEUC κατέθεσε την Πέμπτη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του διαδικτυακού λιανοπωλητή γρήγορης μόδας Shein για τη χρήση «σκοτεινών μοτίβων», τακτικών που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τους ανθρώπους να αγοράζουν περισσότερο στην εφαρμογή και τον ιστότοπό της.
Τα αναδυόμενα παράθυρα που προτρέπουν τους πελάτες να μην εγκαταλείψουν την εφαρμογή ή να μην κινδυνεύσουν να χάσουν τις προσφορές, οι χρονομετρητές αντίστροφης μέτρησης που δημιουργούν χρονική πίεση για την ολοκλήρωση μιας αγοράς και η άπειρη κύλιση στην εφαρμογή της είναι μεταξύ των μεθόδων που χρησιμοποιεί η Shein και οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν «επιθετικές εμπορικές πρακτικές», ανέφερε η BEUC σε έκθεση που δημοσιεύθηκε επίσης την Πέμπτη.
Η BEUC περιγράφει επίσης λεπτομερώς τη χρήση συχνών ειδοποιήσεων από τη Shein, με ένα τηλέφωνο να λαμβάνει 12 ειδοποιήσεις από την εφαρμογή σε μία μόνο ημέρα.
«Για τη γρήγορη μόδα πρέπει να έχεις όγκο, πρέπει να έχεις μαζική κατανάλωση και αυτά τα σκοτεινά μοτίβα έχουν σχεδιαστεί για να τονώσουν τη μαζική κατανάλωση», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Agustin Reyna, γενικός διευθυντής της BEUC. «Για εμάς, για να είναι ικανοποιητικές πρέπει να απαλλαγούν από αυτά τα σκούρα μοτίβα, αλλά το ερώτημα είναι αν θα έχουν αρκετά κίνητρα για να το κάνουν, γνωρίζοντας τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στον όγκο των αγορών».
Σε δήλωσή του, το Shein δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε ήδη εποικοδομητικά με τις εθνικές αρχές καταναλωτών και την Επιτροπή της ΕΕ για να αποδείξουμε τη δέσμευσή μας να συμμορφωνόμαστε με τους νόμους και τους κανονισμούς της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι η BEUC δεν αποδέχθηκε το αίτημά της για συνάντηση.
Η Shein και η αντίπαλη διαδικτυακή πλατφόρμα εκπτώσεων Temu έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά τους στην Ευρώπη, εν μέρει χάρη στις εφαρμογές που ενθαρρύνουν τους αγοραστές να συμμετέχουν σε παιχνίδια και να κερδίζουν εκπτώσεις και δωρεάν προϊόντα.
Η BEUC έχει επίσης στοχοποιήσει στο παρελθόν την Temu σε καταγγελία.
Η χρήση της παιχνιδοποίησης από τη Shein, η οποία προσελκύει τους αγοραστές να χρησιμοποιούν τακτικά την εφαρμογή, έχει συμβάλει στην επιτυχία της.
Στο παιχνίδι «Puppy Keep» της εφαρμογής, οι χρήστες ταΐζουν έναν εικονικό σκύλο και συλλέγουν πόντους για να κερδίσουν δωρεάν προϊόντα. Μπορούν να κερδίσουν περισσότερους πόντους με την κύλιση στην εφαρμογή και με την παραγγελία αντικειμένων, αλλά πρέπει να συνδέονται στο παιχνίδι κάθε μέρα, αλλιώς κινδυνεύουν να χάσουν τις σωρευτικές ανταμοιβές.
Η BEUC σημείωσε ότι τα σκοτεινά μοτίβα χρησιμοποιούνται ευρέως από τους λιανοπωλητές ειδών ένδυσης μαζικής αγοράς και κάλεσε το δίκτυο προστασίας των καταναλωτών να συμπεριλάβει και άλλους λιανοπωλητές στην έρευνά του.
Δήλωσε ότι 25 από τις οργανώσεις-μέλη της σε 21 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, προσχώρησαν στην καταγγελία που κατατέθηκε στην Επιτροπή και στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των καταναλωτών.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε στη Shein πρακτικές που παραβίαζαν τη νομοθεσία της ΕΕ για τους καταναλωτές και την προειδοποίησε ότι θα αντιμετώπιζε πρόστιμα εάν δεν αντιμετώπιζε τις ανησυχίες.
Η εταιρεία ελέγχεται επίσης από τις ρυθμιστικές αρχές τεχνολογίας της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ για το διαδικτυακό περιεχόμενο.

