Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Εσθονία: η πρώτη “Χώρα ως Υπηρεσία” με 10.000 e-κατοίκους

Η Εσθονία μπορεί άνετα να πάρει τον τίτλο “Country as a Service” μια και το πρόγραμμα e-residency άγγιξε τα 10.000 άτομα, με τον πληθυσμό της χώρας να φτάνει τα 1,3 εκατομμύρια.

Ο Manu Sporny, CEO της Digital Bazaar, ήταν αυτός που συμπλήρωσε τις 10.000 ταυτότητες e-resident της Εσθονίας και την παρέλαβε στην πρεσβεία της Εσθονίας στην Ουάσινγκτον. Όπως ανάφερε, “η εταιρεία του σχεδιάζει να αναπτυχθεί στην Ευρώπη και η Εσθονία πλέον είναι η πρώτη του επιλογή”.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 και μέσα σε 1,5 χρόνο έφτασε τα 10.000 μέλη. Αν και οι παροχές στοχεύουν την δημιουργία εταιρείας στην Εσθονία ωστόσο έχουν περιορισμούς μια και ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την δημιουργία της εταιρείας αλλά χρειάζεται η φυσική του παρουσία στην Εσθονία για να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ένα σχέδιο νόμου που έχει ήδη κατατεθεί στην Εσθονική βουλή προβλέπει το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού εξ’ αποστάσεως στους e-residents και αυτό είναι το κομβικό σημείο που μπορεί να μεταμορφώσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα από ένα εργαλείο marketing σε ένα εργαλείο επενδύσεων για τη χώρα.

Μερικά στατιστικά στοιχεία

Στόχος του προγράμματος είναι να φτάσει τους 10 εκατομμύρια e-residents μέχρι το 2025 ενώ μέχρι σήμερα οι αιτήσεις προέρχονται από 129 χώρες. 20% εξ’ αυτών είναι από την Φινλανδία και ακολουθεί η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία.

Ο μέσος όρος της ηλικίας των αιτούντων είναι μεταξύ 31 και 40 ετών ενώ έχουν ήδη δημιουργηθεί 560 νέες εταιρείες ενώ σε 1.155 εταιρείες συμμετέχουν e-residents.

Οι βασικοί λόγοι που γίνονται οι αιτήσεις είναι:
– Tο άνοιγμα μιας εταιρείας για να προσφέρει υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο (37%).
– H μεταφορά μιας υπάρχουσας εταιρείας στην Εσθονία ή το άνοιγμα υποκαταστήματος (21%).
– Fan του εγχειρήματος (16%).
– Xρήση του online συστήματος πιστοποίησης (11%).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις