Η Alibaba, η μεγαλύτερη εταιρεία cloud στην Κίνα, αναπτύσσει ένα νέο, πιο ευέλικτο AI chip, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που αφήνει πίσω της η Nvidia υπό τον αυστηρό περιορισμό εξαγωγών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Το νέο chip της Alibaba, το οποίο βρίσκεται σε φάση δοκιμών, είναι πιο ευέλικτο σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα της και προορίζεται να εξυπηρετήσει ευρύ φάσμα εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της κινεζικής εταιρείας να μειώσει την εξάρτησή της από ξένους προμηθευτές, επενδύοντας πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης και υποδομών cloud τα επόμενα τρία χρόνια.
Το τσιπ H20 της Nvidia, ο πιο ισχυρός επεξεργαστής τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπεται να πουλά στην Κίνα, ουσιαστικά αποκλείστηκε από την πώληση στην αγορά νωρίτερα φέτος από την κυβέρνηση Τραμπ.
Το H20 το ανέπτυξε ειδικά για την Κίνα μετά από περιορισμούς εξαγωγών των ΗΠΑ στους άλλους επεξεργαστές AI της το 2023. Το H20 δεν έχει τόση υπολογιστική ισχύ όσο το H100 της Nvidia ή η σειρά Blackwell.
Η κίνηση αυτή υποστηρίζει την εθνική πολιτική της Κίνας για αυτονομία στην παραγωγή ημιαγωγών και την ενίσχυση της εγχώριας τεχνολογικής βιομηχανίας, ενώ αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη Nvidia, που παραδοσιακά κατείχε ηγετική θέση στην αγορά AI chips στην Κίνα.
Παράλληλα, η Alibaba ενισχύει την ανάπτυξη νέων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και την ενσωμάτωση τους στις υπηρεσίες cloud της, με θεαματικά αποτελέσματα σε όρους εσόδων και κερδοφορίας στο τρέχον έτος
