Ο Λευκός Οίκος προτείνει νέα πολιτική μετανάστευσης για επιχειρηματίες

Μια νέα αλλαγή στην μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ προτείνει ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με την ρύθμιση (Διεθνής Κανόνας για Επιχειρηματίες – International Entrepreneur Rule) ιδρυτές Startup εταιρειών που έχουν λάβει χρηματοδότηση από Αμερικάνους επενδυτές θα αποκτούν διάρκεια παραμονής στη χώρα 2 με 5 έτη, η οποία θα μπορεί να λάβει επέκταση.

Ο Λευκός Οίκος πιέζει για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, θεωρώντας ότι οι επιχειρηματίες που θα έρθουν να δημιουργήσουν τις δικές τους νεοσύστατες στη χώρα, να εργαστούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αποτελούν «σημαντικό δημόσιο όφελος» για τη χώρα.  Να διευκρινιστεί ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να περάσει τη ρύθμιση στο πλαίσιο της Πολιτικής Μετανάστευσης και Εθνικότητας (Immigration and Nationality Act), όπου κάποιος μπορεί να λάβει προσωρινή άδεια παραμονής στις ΗΠΑ είτε για «επείγοντες ανθρωπιστικούς σκοπούς», είτε αν η παρουσία του μετανάστη οδηγεί σε «σημαντικό δημόσιο όφελος».

Σύμφωνα με την ρύθμιση, οι άδειες παραμονής θα έχουν δύο στάδια:
– Στο πρώτο
θα χορηγείται άδεια παραμονής δύο ετών με την προϋπόθεση ο ιδρυτής να κατέχει το 50% της εταιρείας του και να έχει λάβει τουλάχιστον 345.000 δολάρια από επενδυτές των ΗΠΑ με ιστορικό επενδύσεων στη χώρα ή τουλάχιστον 100.000 δολάρια από ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς, ή τοπικούς κυβερνητικούς οργανισμούς. Η κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναστείλει την απόφαση παραμονής.

– Στο δεύτερο στάδιο, παρέχεται επέκταση 3 ακόμη ετών. Οι ιδρυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να «τρέχουν» τις επιχειρήσεις τους στις ΗΠΑ, να κατέχουν το 10% της εταιρείας και είτε να έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση τουλάχιστον 500.000 δολαρίων από επενδυτές στις ΗΠΑ, είτε να παράγουν 500.000 δολάρια ετήσια έσοδα με αύξηση 20% ή να έχουν δημιουργήσει αποδεδειγμένα δέκα θέσεις εργασίας στο διάστημα των 5 αυτών ετών.

Μετά την πάροδο των 5 ετών, οι ιδρυτές θα μπορούν να κάνουν αίτηση για επέκταση της άδειας παραμονής τους στη χώρα στο πλαίσιο της εργασίας. Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι τουλάχιστον 3.000 επιχειρηματίες θα μπορούσαν να ωφεληθούν της ρύθμισης.

Η ρύθμιση τελεί υπό περίοδο έγκρισης 45 ημερών. Η κυβέρνηση Obama εδώ και καιρό προσπαθεί να περάσει τη λεγόμενη «startup Visa», αλλά συναντά εμπόδια για την αντιπολίτευση, με τη μεταναστευτική πολιτική για τους ιδρυτές των startup να είναι αποθαρρυντική.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις