Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H Apple σχεδιάζει να βγάλει κάρτα VISA και να μπει στις μεταφορές χρημάτων

Εφόσον τα Smartphones έχουν γίνει το επίκεντρο της καθημερινότητάς μας και η τεχνολογία έχει επιτρέψει πραγματικά εύχρηστες ψηφιακές υπηρεσίες, δεν είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε ότι το άκουσμα και μόνο αυτής της είδησης έχει ανησυχήσει τις τράπεζες ανά τον κόσμο και ειδικά στις ΗΠΑ.

Οι τράπεζες, και φυσικά οι εταιρείες καρτών, θέλουν οι πελάτες τους να έχουν την κάρτα τους στο πάνω μέρος του πορτοφολιού τους για τις πληρωμές τους. Το FinTech έχει δημιουργήσει διάφορες υπηρεσίες που λειτουργούν παράλληλα ή πάνω από τα παραδοσιακά συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών και μεταφοράς χρημάτων προσφέροντας μεγάλη ευκολία στους χρήστες και χαμηλότερες χρεώσεις.

Apple, Google, Samsung, Square, Venmo, Transferwise αλλά και τα δικά μας Viva Wallet, iBank Pay, Alpha Wallet κ.α. έχουν προσφέρουν ψηφιακές πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω Smartphones με ή χωρίς χρεωστικές κάρτες.

Τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια δέχονται τις κάρτες του χρήστη και αυτός πληρώνει μέσω του Smartphone, με τις τράπεζες να πληρώνουν μια προμήθεια 0,15% για κάθε συναλλαγή που γίνεται μέσω του Apple Pay για παράδειγμα και αυτό είναι το μόνο έσοδο της Apple στη συγκεκριμένη υπηρεσία μια και δεν χρεώνει τους χρήστες. Ο τζίρος που έγινε μέσω Apple Pay το 2016 στις ΗΠΑ εκτιμάται από ειδικούς γύρω στα 36 δισ. δολ., ένα μάλλον μέτριο νούμερο για τα μεγέθη της συγκεκριμένης αγοράς.

Η Apple από το 2015 εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει μια υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων από χρήστη σε χρήστη συσκευών Apple, και ειδικά iPhone, όπως κάνει το Venmo του PayPal  ή το Viva Wallet, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Αpple βρίσκεται σε συζητήσεις με την VISA για να βγάλει τη δική της χρεωστική κάρτα.

Η Apple με αυτό το τρόπο θα έχει περισσότερα έσοδα από τις συναλλαγές ενώ θα μπορεί να προωθήσει καλύτερα τις υπηρεσίες της στους χρήστες iPhone σε συνδρομητική βάση.

Μπορεί οι τράπεζες να μην νοιάζονται ακόμα για τις κάρτες της Viva Wallet ή της Venmo για παράδειγμα, μια και δεν μπορούν ακόμα να τραβήξουν μεγάλο αριθμό πελατών τους, αλλά αν η Apple η οποία πουλάει 200 εκατ. iPhone το έτος προσφέρει μια κάρτα VISA σε όλους τους πελάτες της, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει θέμα, μια και όλες αυτές οι συναλλαγές και οι εκκαθαρίσεις θα γίνονται από την Apple και την Visa.

Όπως αναφέρει το Recode οι υπεύθυνοι των τραπεζών πρόκειται να θέσουν το θέμα στο επερχόμενο μεγάλο συνέδριο της VISA στις ΗΠΑ και όλοι αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση η νέα αυτή υπηρεσία αν τελικά βγει στον αέρα αναμένεται προς το τέλος του έτους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις