Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

BeFinnovative Demo Day: Mπήκαν τα “θεμέλια” για το ελληνικό οικοσύστημα FinTech

Μπορεί ακόμα το ελληνικό οικοσύστημα Startups, και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το FinTech, να είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, ωστόσο γίνονται τεράστια βήματα απ’ όλους, τόσο τους φορείς acceleration και incubation όσο και από τις Startups και τους επενδυτές. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από το χθεσινό Demo Day του BeFinnovative FinTech Accelerator της Εθνικής Τράπεζας και της CrowdPolicy.

Επίσης φάνηκε ξεκάθαρα ότι η Εθνική Τράπεζα έχει πάρει «ζεστά» το θέμα FinTech μια και μαζί με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος ανέπτυξε τις τεχνολογικές υποδομές της και το Open API έτσι ώστε να υποστηρίξει τις Startups του προγράμματος αλλά και να προετοιμαστεί για τις απαιτήσεις του PSD2, της οδηγίας της ΕΕ για τις ηλεκτρονικές πληρωμές η οποία υποχρεώνει τις τράπεζες να ανοίξουν τα συστήματα και τις πληροφορίες πελατών τους σε όλους τους ενδιαφερόμενους από το χώρο του FinTech έτσι ώστε οι εμείς οι πελάτες να μπορούμε να διαχειριστούμε τα οικονομικά μας μέσω οποιασδήποτε εφαρμογής και υπηρεσίας επιθυμούμε.

Νέλλυ Τζάκου _
H Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Νέλλυ Τζάκου.

Αυτό υπογράμμισαν τόσο η Νέλλυ Τζάκου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, όσο και ο Νίκος Χριστοδούλου, COΟ της Εθνικής Τράπεζας, ότι η τράπεζα βλέπει το FinTech και τις ελληνικές προσπάθειες συνεργατικά και συμπληρωματικά και θα επιδιώξει τις συνεργασίες σε διάφορα επίπεδα μια και έτσι θα υπάρχει εξέλιξη και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος όλων και ειδικά προς όφελος των Startups που έχουν βλέψεις για ανάπτυξη εκτός συνόρων, όπου ο ανταγωνισμός είναι έντονος.
Η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει την επαφή της με τις FinTech Startups τόσο μέσα από τον συγκεκριμένο accelerator όσο και μέσω της πλατφόρμας συμμετοχικής χρηματοδότησης Act4Greece και του i-fund αλλά και το NBG Business Seeds και τον σχετικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας.

Ο Κώνσταντίνος Καλογεράκης, υπεύθυνος για την ανάπτυξη των εργασιών του i-Bank αλλά και του προγράμματος BeFinnovative, ανέφερε ότι εντυπωσιάστηκε με την ωριμότητα και την πορεία των ομάδων και ότι γίνονται προσπάθειες να χτιστεί ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών από μικρές και μεγάλες εταιρείες γύρω από το πρόγραμμα BeFinnovative, έτσι ώστε οι ομάδες να εξελίξουν ταχύτερα τις ιδέες τους και να προετοιμαστούν για την παρουσία τους εντός και εκτός Ελλάδας.

Προς αυτό το σκοπό θα γίνουν επαφές με το οικοσύστημα του Ισραήλ έτσι να υπάρχουν οι απαραίτητες συνεργίες αλλά και άλλη μια πολύ σημαντική πηγή συμβουλών και κατευθύνσεων των Startups από μια χώρα που πρωτοπορεί στο συγκεκριμένο τομέα. Τέλος, ανέφερε ότι ο νέος γύρος του προγράμματος αναμένεται μετά το καλοκαίρι ενώ θα πραγματοποιηθεί και σχετικό Hackathon.

Οι ομάδες και τα βραβεία του πρώτου γύρου του BeFinnovative

Οι εννέα ομάδες έκαναν τη πεντάλεπτη παρουσίασή τους μπροστά σε κοινό και επενδυτές και ακολούθησε η ανακοίνωση των βραβείων αλλά και προσωπική επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές στα γραφεία τους.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων οι συνεργάτες του προγράμματος αλλά και η ίδια η τράπεζα ανακοίνωσαν τις ομάδες που επέλεξαν για τα χρηματικά βραβεία και τις άλλες παροχές και συνεργασίες.

BeFinnovative_Demo_Day_1

OVOLUS: Πρόκειται για μια πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών B2B με δόσεις μάλιστα με στόχο να αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα με τις επιταγές, τις μεταφορές χρημάτων μέσω γκισέ και τα POS.

BUDDY: Ένα σύστημα επικοινωνίας των υποψήφιων πελατών με γραπτά μηνύματα και φωνή ειδικά για ηλεκτρονικό εμπόριο, απευθύνεται σε εμπόρους και ηλεκτρονικά καταστήματα.

SYNAPHEA: Μια από τις πιο σοβαρές ελληνικές προσπάθειες προσφοράς υπηρεσιών με βάση το Blockchain σε επιχειρήσεις.

BIG O Technologies: Έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα μεταφοράς χρημάτων από χρήστη σε χρήστη σε όλο τον κόσμο με στόχο τους μετανάστες, με χαμηλές χρεώσεις και μικρά ποσά μεταφοράς.

Playful.Life: Συνδέει τους καταναλωτές με τα φυσικά και καταστήματα μέσω gamification και ειδικού app και επιλογή προϊόντων τύπου “Tinder”.

EchoLeap: Έχει φτιάξει το MusicSpoon μια πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου μουσικών δημιουργών, από την συμμετοχική χρηματοδότηση μέχρι την διανομή και τη συλλογή δικαιωμάτων με χρήση της τεχνολογίας Blockchain.

MindNodes: To Agora είναι ένας ψηφιακός πωλητής chatbot που προορίζεται για τα καταστήματα λιανικής με πολλές δυνατότητες επικοινωνίας και marketing.

FINKER: η πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή προσφέρει κεντρική διαχείριση των προσωπικών οικονομικών μας καλύπτοντας όλες τις ελληνικές τράπεζες, κάτι σαν ενοποιημένο web banking.

Yammas: Το Yammas είναι ένας νέος τρόπος κεράσματος μέσω web και app. Ο ενδιαφερόμενος στέλνει κερασμένα ποτά σε φίλους και γνωστούς μέσω συνεργαζόμενων μπαρ.

BeFinnovative_Demo_Day_2

Η Αγγελική Κοσμοπούλου από το The People’s Trust ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει με 6.000 ευρώ τις ομάδες Synaphea και Yammas ενώ θα εξετάσει και την περίπτωση της EchoLeap λόγω ξεχωριστού αντικειμένου.

Η Έφη Κυρτάτα από το Reload Greece ανακοίνωσε ότι η Synaphea θα συμμετάσχει στον 9ήμερο εντατικό accelerator RG Challenge 2017 που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στο Λονδίνο. Πρόκειται για μια χορηγία της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο υποστήριξης του Reload Greece.

Τέλος, η Νέλλυ Τζάκου ανακοίνωσε τη πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να συνεργαστεί με την Synaphea για την ανάπτυξη ενός προγράμματος B2B loyalty, με την Yammas για την ανάπτυξη νέων τρόπων εκκαθάρισης προμηθειών μέσω iBank Pay, με την MindNodes για την ανάπτυξη ενός chatbot και με την Ovolus για πληρωμές με δόσεις με χρήση του ορίου της πιστωτικής κάρτας των πελατών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις