Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Fintech Athens 2.0: Ο ρόλος των Fintech στο αύριο του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας

Το Startupper έδωσε το «παρών» στο φετινό συνέδριο «Fintech Athens 2.0», το οποίο διοργανώθηκε από την Εθνική Τράπεζα και το Greek Fintech Hub

Ο κομβικός ρόλος των Fintech εταιρειών στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς και στο μέλλον του τραπεζικού συστήματος βρέθηκε στο επίκεντρο του «Fintech Athens 2.0». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας με τη συμμετοχή  σημαντικών Ελλήνων και ξένων ομιλητών. Το Startupper φυσικά ήταν εκεί για να σας μεταδώσει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Fintech οικοσύστημα.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Εθνική Τράπεζα και το Greek Fintech Hub. Πρόκειται για μια δράση του Smart Attica, η οποία έχει ως σκοπό να φέρει σε επαφή ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς με πρωτοβουλίες από τον χώρο του Fintech, διευκολύνοντας και ενθαρρύνοντας τον διάλογο, την αλληλεπίδραση και τη δικτύωση. Χορηγός είναι το EIF.
Από την άλλη, το Greek Fintech Hub είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για το Fintech στην Ελλάδα και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Πρέπει να αναφέρουμε ότι συμμετέχουν έξι μεγάλοι ελληνικοί φορείς: η Εθνική Τράπεζα μαζί με την Endeavor Greece, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μαζί με αυτούς τους θεσμούς, συμμετέχει και η πρωτοβουλία European Crowd Dialog.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι μεταξύ άλλων η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του Fintech, η χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων στον κλάδο, η σύνδεση του Fintech με την έρευνα που διεξάγεται σε πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά κέντρα, καθώς και η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δικτύωσης με βασικά δίκτυα και πρωτοβουλίες στο εξωτερικό.
Μάλιστα έχουν ήδη σχεδιαστεί μια σειρά από δράσεις όπως:
  • Χρηματοδότηση μέσω συναντήσεων συγκέντρωσης κεφαλαίων
  • Δικτύωση με ιταλικές και ισπανικές τράπεζες που διαχειρίζονται παρόμοια χρηματοδοτικά προγράμματα
  • Συνεργασία με την πρωτοβουλία European Crowd Dialog.
  • Ενημέρωση των ατόμων μέσω μηνιαίων ομιλιών Fintech (1η Πέμπτη κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο και μετά, 17:00)
  • Φιλοξενία ειδικών Εργαστηρίων Fintech για τις δημιουργικές βιομηχανίες και τον τουρισμό.
Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος στο πλαίσιο της ομιλίας του στο επίκεντρο του φετινού συνεδρίου βρέθηκε το οικοσύστημα του Fintech στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ο κ.Χαρδούβελης τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δίνει τη δυνατότητα διαλόγου, συνεργασιών και ανάδειξης ζητημάτων καινοτομίας, κάτι το οποίο βρίσκεται και στο επίκεντρο της στρατηγικής και της Εθνικής Τράπεζας.

Στη συνέχεια, στο βήμα του συνεδρίου ανέβηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής, Γεράσιμος Σιάσος, ο οποίος τόνισε ότι η ψηφιακή επανάσταση έχει αλλάξει τον τρόπο των συναλλαγών και γενικότερα την επιχειρηματικότητα, με τις Fintech να διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο. Επίσης, αναφέρθηκε στην ολιστική πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει και το ΕΚΠΑ για την ενδυνάμωση του οικοσυστήματος των Fintech.

Ειδική παρέμβασή πραγματοποίησε και ο Ερνέστος Παναγιώτου, γενικός διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής & Διεθνών Δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα στο κέντρο του οικονομικού συστήματος για τη χρηματοδότηση της πλειονότητας των επιμέρους κλάδους της οικονομίας. Έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στις πρωτοβουλίες και δράσεις της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο της στήριξης του Εθνικού Σχεδίου για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 (κλιματική ουδετερότητα), με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν υλοποιημένα έργα με την συμμετοχή του οικοσυστήματος των Fintech για τον τραπεζικό τομέα, το ESG και την κλιματική αλλαγή. Ακόμα, δόθηκε έμφαση σε πρωτοβουλίες από την Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή στους τομείς του τουρισμού, της έρευνας, των τεχνών και των δημιουργικών βιομηχανιών.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για την εξέλιξη του Fintech οικοσυστήματος τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πάνελ με θέμα “Disruptive Investments and Fintech“. Το πάνελ συντόνισε ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος, Venture Partner της Big Pi, ενώ συμμετείχαν ο Deniz Güven, Further Ventures by ADQ, United Arab Emirates, ο Christian Rau, Senior Vice President Crypto and Fintech Enablement, Master Card Europe και ο Ivan Yakimov, Equity Strategy Coordination and Product Development, European Investment Fund.

Σε ερώτηση για το ποιες αλλαγές έχουμε δει στο οικοσύστημα των Fintech τα τελευταία χρόνια, ο Christian Rau ανέφερε πως: «πιστεύω ότι οι Fintechs έγιναν πιο ορατές τα τελευταία 10 χρόνια, όταν εμφανίστηκαν οι challenger banks, αλλά και οι εφαρμογές όπως αυτή της Revolut. Φυσικά, υπήρχαν σημαντικές προσπάθειες και πριν, αλλά τότε πιστεύω ότι έγινε πραγματικά mainstream. Ο λόγος που θεωρώ ότι έγινε τάση είναι επειδή  όλα γίνονται σιγά σιγά ψηφιακά και εμείς ως χρήστες είχαμε πλέον συνηθίσει να χρησιμοποιούμε εφαρμογές όπως το Netflix και το Spotify. Και με αυτόν τον τρόπο είδαμε ξαφνικά το τραπεζικό σύστημα να αναβαθμίζεται και να υιοθετεί μια mobile first στρατηγική. Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε τη συγκεκριμένη τάση και στη συνέχεια ακολούθησε και η υπόλοιπη Ευρώπη. Φυσικά, καθώς η τεχνολογία εξελισσόταν είδαμε εφαρμογές όπως το Apple Pay και το Google Pay, έτσι λοιπόν φτάσαμε σιγά σιγά στο πλούσιο οικοσύστημα που βλέπουμε σήμερα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η τεχνολογία «ξεκλείδωσε» τις απαραίτητες ευκαιρίες και σε ένα βαθμό επηρέασε τους κανονισμούς, ενώ περιόρισε τα εμπόδια εισόδου στη βιομηχανία. Μπορώ να πω ότι στην Κεντρική Ευρώπη υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα χρηματοοικονομικού αποκλεισμού και στο πλαίσιο της εμπειρίας χρήστη υπήρχε αυτή η μεγάλη ζήτηση, έτσι λοιπόν το fintech ανταποκρίθηκε στις ανάγκες του κόσμου και είμαστε σήμερα εδώ που είμαστε».

Έπειτα, ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος σχολίασε ότι κάποτε λέγαμε ότι οι challenger banks θα αντικαταστήσουν το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, φυσικά αυτό δεν έγινε. Πάνω στο ζήτημα αυτό ρώτησε τον Deniz Güven τι γνώμη του.

Ο κ. Güven με τη σειρά του απάντησε ότι «πρέπει να καταλάβουμε το τι πραγματικά κάνουν οι ψηφιακές τράπεζες ή οι fintechs. Επιλύουν πραγματικά προβλήματα ή θέλουν απλώς να κάνουν disrupt στη χρηματοοικονομική αγορά; Γιατί στην τελική δεν μπορείς να κάνεις disrupt στην αγορά φέρνοντας απλώς μια νέα εφαρμογή. Πράγματι, μπορεί να κερδίσεις πολλούς πελάτες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το να έχεις πολλούς πελάτες δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα έχεις κέρδος. Στο τέλος της ημέρας το πιο σημαντικό πράγμα στην τραπεζική είναι η εμπιστοσύνη. Για να βγάλεις λεφτά στην τραπεζική θα πρέπει να δανειστείς, χωρίς το δάνειο δεν μπορείς να είσαι επιτυχημένος. Κοιτάξτε τη Monzo, η εταιρεία αυτή ξεκίνησε κάπου το 2016-17, ήταν μια από τις ισχυρότερες τράπεζες στη Βρετανία. Βασιζόντουσαν κατά κύριο λόγο σε χρήματα από VCs έτσι σήκωσαν πολλούς γύρους χρηματοδότησης, έχτισαν μια πολύ δυνατή εμπειρία, αλλά δεν μπορούσαν να βγάλουν λεφτά και όταν δεν μπορείς να βγάλεις λεφτά δεν μπορείς να επιβιώσεις. Ξέρω πολλές εταιρείες που έχουν πολλούς πελάτες, αλλά ποιο είναι το κόστους του να συντηρείς τόσους πελάτες στην πλατφόρμα σου; Είναι πολύ μεγάλο. Αυτή λοιπόν είναι η απάντησή μου».

Τέλος, μιλώντας για το ζήτημα της κερδοφορίας των Fintech εταιρειών ο Ivan Yakimov δήλωσε ότι: «τα πράγματα γίνονται συνεχώς όλο και πιο πολύπλοκα. Όσον αφορά το θέμα της κερδοφορίας υπάρχει μεγάλη πίεση για τις Startups, όπως υπάρχει μεγάλη πίεση και για να αποδείξουν ότι έχουν μια πραγματικά καινοτόμα τεχνολογία. To Fintech είναι ένας ειδικός τομέας σε σύγκριση με την παραδοσιακή τραπεζική γιατί για να έχεις κέρδος θα πρέπει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των ανθρώπων έτσι ώστε να αφήσουν πίσω τους τον πρωταρχικό τους λογαριασμό. Ωστόσο, αυτό που έχει καταφέρει η τεχνολογία είναι το να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε να επιτύχουν οι βοηθητικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, γιατί να μην έχεις μια εφαρμογή, η οποία θα επιβλέπει τα έξοδά σου για γνωρίζεις ακριβώς που πηγαίνουν τα χρήματά σου; Οι χρήστες πλέον θέλουν να έχουν τα πάντα στον υπολογιστή τους και αυτή είναι μια ανάγκη στην οποία η αγορά ανταποκρίνεται».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις