Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χ.Καχρής στον Μονόκερο: Η μηχανική μάθηση μοιάζει με τον τρόπο που μαθαίνει ο άνθρωπος

Στο πλατό του τηλεοπτικού Μονόκερου με τον Γιάννη Διονάτο, βρέθηκε ο Χριστόφορος Καχρής από την Inaccel. 

Τον Οκτώβριο του 2023, η Inaccel  εξαγοράστηκε από τη γνωστή εταιρεία Intel. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ.Καχρής: «Με την Intel ξεκινήσαμε να δουλεύουμε από το 2020. Ξεκινήσαμε με κάποια project κατά τη διάρκεια του κορονοϊού. Στη συνέχεια, μας εμπιστεύτηκαν σε διάφορους τομείς. Από το καλοκαίρι του 2023, ξεκινήσαμε να συζητάμε την πιθανότητα να εξαγοράσει την τεχνολογία μας. Φυσικά υπήρχε μεγάλη εμπιστοσύνη στους μηχανικούς της Inaccel. Επομένως, ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις και ολοκληρώθηκε η εξαγορά της τεχνολογίας».

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν ο κ.Καχρής περίμενε αυτή την εξέλιξη – την εξαγορά από μια εταιρεία αυτού του βεληνεκούς – ο ίδιος απαντά: 

«Σίγουρα όχι. Ξεκινήσαμε τότε με τον Ηλία Κορομηλά και τον Γιάννη Σταμέλο, γιατί είδαμε ότι υπήρχε ένα κενό στην αγορά. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας ήταν ανέλπιστα καλό.  Ξεκινήσαμε το 2018 γιατί είδαμε ότι υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη για τη μηχανική μάθηση, η οποία έχει τεράστιες επεξεργαστικές ανάγκες. Τότε είδαμε, ότι οι κλασσικοί επεξεργαστές δε μπορούσαν να ανταπεξέλθουν και έτσι χρησιμοποιήσαμε κάποιους επεξεργαστές ειδικού σκοπού.

Οι συγκεκριμένοι, χρειάζονται για να κάνουν μόνο μια εφαρμογή αλλά την κάνουν πάρα πολύ γρήγορα. Αυτοί λέγονται επιταχυντές hardware. Το  πρόβλημα είναι ότι είναι πάρα πολύ γρήγοροι αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να ενσωματωθούν στην τεχνολογία νέφους στις υπόλοιπες εφαρμογές. Οπότε αυτό που κάνουμε στην Inaccel είναι να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Σε ερώτηση αναφορικά με τη μηχανική μάθηση, ο κ.Καχρής εξηγεί ότι οι προγραμματιστές παλαιότερα, προκειμένου να φτιάξουν ένα πρόγραμμα, «το τάιζαν» με δεδομένα τα οποία έπρεπε να μάθει να αναγνωρίζει. Ένα παράδειγμα που δίνει ο ίδιος είναι η περίπτωση των εικόνων με φρούτα: «Του έδειχναν μια εικόνα από ένα μήλο και ένα πορτοκάλι και το πρόγραμμα έπρεπε να αναγνωρίσει τι από τα δύο είναι. Η μηχανική μάθηση μοιάζει περισσότερο με τον τρόπο που μαθαίνει ο άνθρωπος. Όπως ένα παιδί μαθαίνει να ξεχωρίζει τα μήλα από τα πορτοκάλια βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, έτσι και η μηχανική μάθηση, μπορεί να μάθει και με αυτό τον τρόπο. Επομένως δε γράφεις εσύ το πρόγραμμα, αλλά του δίνεις διάφορα δεδομένα. Του δείχνεις πολλές φωτογραφίες από πορτοκάλια, πολλές φωτογραφίες από μήλα και το πρόγραμμα μηχανικής μάθησης, βρίσκει ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που το κάνουν μοναδικό. Του δίνεις τα δεδομένα και εκπαιδεύεται μόνο του, όπως ακριβώς και ένας άνθρωπος».

Τι ήταν όμως αυτό που έκανε την Intel να ξεκινήσει τη συνεργασία της με την Inaccel; Στην προκειμένη περίπτωση, ήταν η τεχνολογία που ανέπτυξε η εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Intel είχε ήδη εξαγοράσει την Altera, η οποία είχε αναπτύξει τέτοιους επεξεργαστές hardware. Ωστόσο, ήταν πολύ δύσκολο να ενσωματωθούν στην υπόλοιπη τεχνολογία και στο νέφος, κάτι που έκανε η Inaccel. Ένας ακόμη παράγοντας ήταν η εμπιστοσύνη της Intel στην Inaccel, καθώς υπήρχε μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας

Ο κ.Καχρής συμπληρώνει: «Όταν γίνεται μια εξαγορά, αυτό που εξαγοράζει η εταιρεία, είναι οι μηχανικοί που έχουν αναπτύξει την τεχνολογία. Ο Ηλίας Κορομηλάς και ο Γιάννης Σταμέλος που είναι συνιδρυτές της Inaccel είναι τώρα κομμάτι της Intel στον Κανάδα και την Αγγλία αντίστοιχα».

Ο ίδιος συμπληρώνει: «Οι καλύτερες ιδέες βρίσκονται όταν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα που έχεις ο ίδιος. Όταν εμείς ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με επιταχυντές hardware, είδαμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να ενσωματωθούν στην τεχνολογία του νέφους. Πολλές εταιρείες είχαν το ίδιο πρόβλημα. Κάπως έτσι ξεκίνησε. Στην πορεία, φτιάξαμε μια πρώτη εφαρμογή την οποία τη δείξαμε στην Marathon, από την οποία πήραμε την πρώτη μας χρηματοδότηση (500.000 ευρώ). Οι επενδυτές, μας εμπιστεύθηκαν γιατί αυτό που κοιτάνε, είναι το ανθρώπινο δυναμικό, το προϊόν μπορεί να αλλάξει. Η χρηματοδότηση μας βοήθησε πάρα πολύ. Μεγάλωσε σιγά σιγά και η ομάδα,πήγαμε σε εκθέσεις στην Αμερική, όπου εκεί μιλήσαμε με εταιρείες όπως η Intel και η Amazon».

Τι ακριβώς όμως σημαίνει νέφος; Σύμφωνα με τον κ.Καχρή: «Ουσιαστικα πλέον δε χρειάζεται να αποθηκεύουμε τα αρχεία μας μόνο στο κινητό μας ή μόνο στον υπολογιστή μας αλλά σε κάποιους υπολογιστές πολύ μακριά από εδώ που υπάρχουν στην Microsoft τη Google και την Amazon κ.α. Έτσι, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις υπολογιστικές δομές απομακρυσμένα, κάτι  που διευκολύνει τις επιχειρήσεις και έχει γίνει πια μονόδρομος σε μεγάλες εταιρείες».

Ο κ.Καχρής αυτή τη στιγμή διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ένα δυνατό και ανερχόμενο τμήμα. Κλείνοντας ο ίδιος δήλωσε: «Το  Πανεπιστήμιο έχει δικό του γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας το οποίο βοηθά σε οποιαδήποτε αξιοποίηση της έρευνας».

Δείτε όλη τη συνέντευξη του κ.Καχρή στον Μονόκερο παρακάτω:

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις