Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Smart Droplets Academy»: Παράθυρο» στο μέλλον της γεωργίας με τεχνολογίες αιχμής

Η Ακαδημία Smart Droplets περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μιας σειράς διαδικτυακών σεμιναρίων, στόχος των οποίων είναι η ενίσχυση των ικανοτήτων των «μη ειδικών» και η περαιτέρω εξοικείωσή τους με τις τεχνολογίες αιχμής στη γεωργία.

 

Η Ακαδημία «Smart Droplets», στο πλαίσιο του κοινοτικού ομώνυμου έργου, που χρηματοδοτείται μέσω του Horizon Europe, παρέχει μέσω σεμιναρίων εκπαίδευση και κατάρτιση σε χρήσιμα τεχνολογικά εργαλεία αιχμής που θα λύσουν τα χέρια των Ελλήνων του πρωτογενή τομέα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παράγουν υψηλής ποιότητας προϊόντα, πιο ξεκούραστα και με μικρότερο κόστος.

Το έργο είναι ύψους 2,998 εκατομμυρίων ευρώ, λήγει το 2026 και σε αυτό συμμετέχουν εννέα εταίροι από έξι χώρες (Ολλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Λιθουανία, Γαλλία, Σερβία).

«Τα σεμινάρια είναι σχεδιασμένα για το ευρύ κοινό και σε αυτά μπορούν να συμμετέχουν από επαγγελματίες του γεωργικού τομέα, μέχρι ερευνητές και εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής. Εστιάζουν, άλλωστε, την προσοχή τους στην εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και ρομποτικής στον αγροτικό τομέα», όπως αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η εταιρεία FoodscaleHub. Συντονιστής του ευρωπαϊκού έργου «Smart Droplets» είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στόχος του έργου «Smart Droplets» είναι η βελτίωση, η ανάπτυξη και ο συνδυασμός τεχνολογιών αιχμής για τη δημιουργία ενός ολιστικού συστήματος βιώσιμων ψεκασμών.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εφαρμογή αυτόνομων εκσυγχρονισμένων ελκυστήρων (τρακτέρ) με Σύστημα Άμεσου Ψεκασμού (DIS) για να καταστήσει τους ψεκασμούς πιο ευφυείς. «Έτσι θα αποτραπεί η ανάμειξη προϊόντων φυτοπροστασίας και φυτοθρεπτικών προϊόντων (λιπασμάτων).

Επιπλέον, θα γίνει εξοικονόμηση σε σημαντικές εισροές και θα προστατευθούν οι αγρότες από την εκτεταμένη έκθεσή τους σε αγροχημικά», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Διευκρινίζεται δε ότι με τη χρήση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), η μηχανική μάθηση (Μachine Learning), τα ψηφιακά δίδυμα (Digital Twins) και άλλες πρωτοποριακές ψηφιακές τεχνολογίες, τα δεδομένα από το πεδίο θα μετατραπούν σε αξιοποιήσιμες πληροφορίες. Επιπλέον, τα δεδομένα που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο από αισθητήρες στο πεδίο θα βελτιστοποιήσουν τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούνται στο έργο.

Η Ακαδημία Smart Droplets περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μιας σειράς διαδικτυακών σεμιναρίων, στόχος των οποίων είναι η ενίσχυση των ικανοτήτων των «μη ειδικών» και η περαιτέρω εξοικείωσή τους με τις τεχνολογίες αιχμής στη γεωργία. Επίσης, σκοπός της είναι να δοθούν στους συμμετέχοντες πολύτιμες γνώσεις, ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να κατανοήσουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα ψηφιακά τεχνολογικά εργαλεία στις καθημερινές τους γεωργικές πρακτικές.

Τα σεμινάρια παραδίδονται από καταξιωμένους εταίρους του έργου, ειδικούς στις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο του Wageningen (Ολλανδία), το Τεχνολογικό Κέντρο Eurecat (Ισπανία), o κόμβος καινοτομίας Agrifood Lithuania (Λιθουανία) και το cluster FEMAC (Iσπανία). Στην κοινοπραξία συμμετέχουν επίσης οι: Fondacija Vizlore Labs (Σερβία), Foodscale Hub Greece (Ελλάδα), Agreenculture (Γαλλία) και Agroma (Ελλάδα).

Η ερευνήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Καλλιόπη Κουνάνη, project manager του προαναφερόμενου έργου, σε δηλώσεις της επισήμανε ότι μέσω του έργου διασφαλίζεται ότι συμμετέχοντες με διαφορετικά γνωστικά υπόβαθρα, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών και των επαγγελματιών του αγροτικού τομέα, θα αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις