Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

SDG House Greece: Ολοκληρώνονται τα “Sustainability Acceleration Programmes”, για τη μετάβαση επιχειρήσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη

Τα προγράμματα υποστήριξαν 42 επιχειρήσεις στο σχεδιασμό της στρατηγικής τους για την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών στα επιχειρηματικά τους μοντέλα και τις αλυσίδες αξίας τους.

Το SDG House Greece, που δημιουργήθηκε ως ένα οικοσύστημα για το σχεδιασμό καινοτόμων επιχειρηματικών λύσεων και μοντέλων που προωθούν τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, ολοκλήρωσε το πρώτο πρόγραμμα Sustainability Acceleration Programme ενώ το δεύτερο πρόγραμμα γύρω από την ίδια θεματική που βρίσκεται σε εξέλιξη, ολοκληρώνεται στα τέλη Απριλίου. 
Τα προγράμματα υποστήριξαν 42 επιχειρήσεις στο σχεδιασμό της στρατηγικής τους για την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών στα επιχειρηματικά τους μοντέλα και τις αλυσίδες αξίας τους.
Το πρώτο πρόγραμμα του SDG House Greece ήταν ένα εντατικό πρόγραμμα κατάρτισης και εξατομικευμένης συμβουλευτικής για ΜμΕ και Startups οι οποίες επιθυμούσαν να επιταχύνουν και να διευρύνουν την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών στα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους.
Δέκα καινοτόμες επιχειρήσεις συμμετείχαν σε μια σειρά εργαστηρίων, ειδικά σχεδιασμένων για τις ανάγκες τους και έλαβαν πρακτική καθοδήγηση από τον ολλανδικό οργανισμό The Rock Group και το νορβηγικό WIN – Women Investor Network Norway. Παράλληλα, είχαν πρόσβαση σε εξειδικευμένα εργαλεία, 1:1 mentoring και ενέργειες διασύνδεσης με το τοπικό και διεθνές δίκτυο ειδικών για συμβουλευτική και πιθανές συνέργειες. Το πρόγραμμα, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 και διήρκησε πέντε μήνες.
Ταυτόχρονα, το δεύτερο Sustainability Acceleration Programme αποτελεί ένα συντομότερο εντατικό πρόγραμμα 8 εβδομάδων online εκπαίδευσης επιχειρήσεων, μέσω διαδραστικών εργαστηρίων, για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στο σχεδιασμό στρατηγικών βιώσιμης μετάβασης.
Οι 32 συμμετέχουσες νέες και ώριμες ΜμΕ και startups παρακολούθησαν εργαστήρια από διεθνείς εκπαιδευτές για την ανάπτυξη ενός στρατηγικού πλάνου προσαρμογής και μετάβασης σε επιχειρηματικά μοντέλα που εμπεριέχουν το στοιχείο της βιωσιμότητας σε όλες τις διαδικασίες και υποδομές της επιχείρησης, ενώ χαρτογράφησαν τις αλυσίδες αξίας τους και τα ευάλωτα σημεία τους. Απέκτησαν γνώσεις σχετικά με τα διάφορα πρότυπα, τους κανονισμούς και τις οδηγίες υποβολής εκθέσεων βιώσιμης ανάπτυξης προκειμένου να δημιουργήσουν από νωρίς ένα σχέδιο προετοιμασίας για τη συμμόρφωση τους. Επιπλέον, εργάστηκαν στο σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής επικοινωνίας με καθαρά μηνύματα και διαφάνεια προς την αγορά και ενδοεταιρικά, που θα προσελκύει τους σωστούς για την επιχείρηση πελάτες, ανθρώπινο δυναμικό και επενδυτές. Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου.
Τα προγράμματα χρηματοδοτήθηκαν από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία μέσω του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) για την περίοδο 2014-2021, στο πλαίσιο του Προγράμματος “Business Innovation Greece”.
Το SDG House Greece αποτελεί ένα δυναμικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας το οποίο υποστηρίζει την ανάπτυξη εφαρμοσμένων λύσεων, υπεύθυνων τεχνολογιών και βιώσιμης καινοτόμου επιχειρηματικότητας που συνεισφέρουν στην προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Η δράση του κατέστη δυνατή χάρη στην υποστήριξη από τον ιδρυτικό χορηγό Reggeborgh και τους χορηγούς Heineken, Interamerican, FrieslandCampina, Philips, KLM και HeDA.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις