Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Mastercard Fintech Forum 2024 ανέδειξε τις κορυφαίες fintech Startups σε μια εκδήλωση με νικήτρια την καινοτομία

Η Coriunder και η Moveo.ai πήραν το εισιτήριο για την κύρια εκδήλωση του προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, από όπου θα διεκδικήσουν μία θέση στο Start Path, το παγκόσμιο πρόγραμμα της Mastercard για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

 

Η Mastercard ανέδειξε για ακόμα μια χρονιά τις καλύτερες Startups στον χρηματοπιστωτικό τομέα, υλοποιώντας το Mastercard Fintech Forum, την διοργάνωση – θεσμό για το fintech οικοσύστημα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όπου έδωσαν το «παρών» διακεκριμένα και ανερχόμενα στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα, επενδυτές και Venture Capitals και φυσικά οι 6 υποψήφιες fintechs από την Νοτιοανατολική Ευρώπη και το Ισραήλ που εντυπωσίασαν με τις πρωτοποριακές λύσεις τους.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Mastercard στέκεται αρωγός δίπλα στις νεοφυείς επιχειρήσεις παρέχοντας τους χρήσιμα εργαλεία, πρόσβαση σε στρατηγικές συνεργασίες και ευκαιρίες συν-καινοτομίας για την ανάπτυξη και εκπλήρωση των στόχων τους. Μέσα από το Fintech Forum, η Mastercard έδωσε την ευκαιρία σε fintechs από την Νοτιοανατολική Ευρώπη και το Ισραήλ, να βρεθούν στο προσκήνιο και να διεκδικήσουν μία θέση στο Start Path, το παγκόσμιο πρόγραμμα για Startups της Mastercard. Το Start Path αποτελεί ένα από τα κορυφαία fintech προγράμματα διεθνώς, έχοντας υποστηρίξει από το 2014 μέχρι σήμερα πάνω από 370 fintechs σε 50 διαφορετικές χώρες, δίνοντας τους τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε συνεργασίες με το παγκόσμιο δίκτυο της Mastercard.

Η φετινή διοργάνωση είχε τα πάντα. Από την ασφάλεια των πληρωμών και το blockchain, μέχρι το regtech και την τεχνητή νοημοσύνη, οι συμμετέχουσες Startups παρουσίασαν μια ευρεία γκάμα λύσεων που καλύπτουν κάθε πτυχή του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Έπειτα από ψηφοφορία των κριτών και των καλεσμένων, μεγάλες νικήτριες της διοργάνωσης αναδείχθηκαν η Coriunder από την Κύπρο και η Moveo.ai από την Ελλάδα. Οι δύο εταιρείες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην κύρια εκδήλωση του προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2024 στο Βερολίνο όπου θα διεκδικήσουν μαζί με τους νικητές αντίστοιχων περιφερειακών εκδηλώσεων στην Ευρώπη μία θέση στο Start Path.

Οι υπόλοιπες εταιρείες που συμμετείχαν στην εκδήλωση της Αθήνας ήταν οι Ισραηλινές Hoox, Fugu Risk και Kima Finance, καθώς και η σερβική Blink.ing.

Εκτός από το διαγωνιστικό μέρος, στο φετινό Mastercard Fintech Forum έλαβαν χώρα μία σειρά από συζητήσεις γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των πληρωμών και της καινοτομίας στον χρηματοοικονομικό τομέα. Fintech founders, εκπρόσωποι από παραδοσιακές τράπεζες, επενδυτές, θεσμικοί εκπρόσωποι, venture capitals και ηγέτες στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης έδωσαν στο κοινό μια «γεύση» από το μέλλον των πληρωμών. Την ίδια ώρα, οι απόφοιτοι του Start Path μοιράστηκαν τη δική τους εμπειρία, εξηγώντας το πως η Mastercard τους βοήθησε να εξελίξουν τις καινοτόμες λύσεις τους και να καθιερωθούν ως παίκτες στο οικοσύστημα των πληρωμών και όχι μόνο.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον Brett King, αναγνωρισμένο συγγραφέα best seller και ειδικό στις τάσεις του μέλλοντος να μιλά για το αναδυόμενο τοπίο των τραπεζικών συναλλαγών και πληρωμών εστιάζοντας στις καινοτομίες του Generative AI.

Στη συνέχεια ακολούθησε το Fintech Insiders, όπου οι Leor Catalan, CEO των Corporate Ventures DavidShield και PassportCard, Ράνια Λάμπρου, Co-Founder και CEO στη Simpler και Hristian Drensky, Αντιπρόεδρος Στρατηγικής και Συνεργασιών στην NOTO – 360 Fraud and Compliance, κατάφεραν να εμπνεύσουν το κοινό εξιστορώντας το ταξίδι τους στο επιχειρείν.

Από την πλευρά του ο Ελευθέριος Κουσάκης, Vice President Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης του Dynamic Yield από την Mastercard παρουσίασε τις δυνατότητες εξατομίκευσης σε πραγματικό χρόνο που προσφέρει η πρωτοποριακή αυτή πλατφόρμα. Με τη σειρά της η Leda Glyptis, PhD, εξήγησε την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν οι τράπεζες για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην ψηφιακή εποχή.

Ο Δημήτρης Πλέσσας, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Καρτών και Ψηφιακών Υπηρεσιών στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, και η Shani Federman, Επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας στην Discount Bank, από το Ισραήλ εστίασαν στη σημερινή σχέση των τραπεζών με τις εταιρείες Fintech, καθώς στα εναλλακτικά μοντέλα συνεργασίας που προκύπτουν από αυτήν.

Όσον αφορά το μεγάλο κεφάλαιο της τεχνητής νοημοσύνης, ο Senior Vice President, AI Products και επικεφαλής του AI Garage στη Mastercard, ανέδειξε τις πρωτοβουλίες και το πρωτοποριακό ρόλο της εταιρείας στον τομέα.

Σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πάνελ της διοργάνωσης η Diana Aladzhova, Εταίρος στη Silverline Capital και Ιδρυτής της CFO Insights, ο Lars Rasmussen, Tech Angel και συν-δημιουργός των Google Maps και Weav Music, μαζί με τον Δημήτρη Καλαβρό-Γούσιου, Serial Venture Capitalist, ανέλυσαν το τοπίο των χρηματοδοτήσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές στους νέους επιχειρηματίες.

Έπειτα η Natasha Zurnamer, Founder και CEO της Optty, και ο Nathan Joel, Υπεύθυνος Πωλήσεων της Kipp, μίλησαν για την δική τους επιτυχημένη ιστορία μέσα από το Start Path. Τέλος, η Payal Dalal, Senior Vice President του Center for Inclusive Growth στη Mastercard, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προώθηση της ψηφιακής συμμετοχικότητας στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την εκδήλωση αποφώνησαν ο Andreas Spengel, Senior Vice President, Business Development της Mastercard και ο Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, οι οποίοι απέμεναν τα βραβεία στις δύο νικήτριες εταιρείες.

O Παναγιώτης Πολύδωρος δήλωσε σχετικά: «Ο κλάδος του Fintech στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ακμάζει! Στο πλαίσιο του Mastercard Fintech Forum στην Αθήνα, είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε καινοτόμες ιδέες που φέρνουν επανάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στη Mastercard, υποστηρίζουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις που μοιράζονται το όραμά μας για μία ψηφιακή, βιώσιμη και συμπεριληπτική οικονομία. Συγχαίρουμε την Coriunder και τη Moveo.ai που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού στο Βερολίνο, καθώς και τις υπόλοιπες συμμετέχουσες εταιρείες που παρουσίασαν καινοτόμες και υψηλής ποιότητας προτάσεις. Ευχόμαστε σε όλους καλή τύχη και ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε τα μελλοντικά τους επιτεύγματα».

Η επιτυχημένη διοργάνωση της Αθήνας επιβεβαίωσε τα τεράστια βήματα προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα του fIntech, ενώ ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη ανάπτυξη και περισσότερες συνεργασίες στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τις Startups που διαγωνίστηκαν

Coriunder, Κύπρος

Η Coriunder προσφέρει στους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών μια σειρά από εργαλεία διαχείρισης και βελτιστοποίησης των εσόδων, πληρωμών και υπηρεσιών τους, ενσωματωμένα μέσα σε ενιαία πλατφόρμα. Τα εργαλεία αυτά ποικίλλουν από επεξεργασία πληρωμών, παρακολούθηση απατών και κάρτες pre-paid μεταξύ άλλων. Η Coriunder εξυπηρετεί 60 πελάτες παγκοσμίως και κατ’ επέκταση πάνω από 4500 εμπόρους.

Moveo.ai, Ελλάδα

Η Moveo αναγνωρίζοντας την δύναμη της Generative AI, προσφέρει μια πλατφόρμα μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις μπορούν να αυτοματοποιήσουν οποιαδήποτε επιχειρηματική τους διαδικασία όπως οι διαδικτυακές πωλήσεις, οι δραστηριότητες μάρκετινγκ και η στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ άλλων, ελαχιστοποιώντας παράλληλα το κόστος εγκατάστασης. Η Moveo λειτουργεί σε 85 χώρες, υποστηρίζοντας πάνω από 2 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Hoox, Ισραήλ

Η Hoox είναι μία πλατφόρμα ειδικά σχεδιασμένη για την αναγνώριση της αγοραστικής δυνατότητας κατόχων καρτών και για προώθηση προσωποποιημένων προσφορών για αύξηση των αγορών τους. Η πλατφόρμα απευθύνεται σε παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, βοηθώντας τις τράπεζες και τους εκδότες καρτών να ασχολούνται με πελάτες εντός και εκτός του δικτύου τους, προκειμένου να αυξήσουν τις αγορές μέσω καρτών από τους κατόχους τους. Η εταιρεία εδράζεται στο Ισραήλ ενώ κατέχει γραφεία και στις ΗΠΑ.

Fugu Risk, Ισραήλ

Η Fugu Risk προσφέρει μια σειρά από καινοτόμες λύσεις για την προστασία από απάτες, βοηθώντας τους εμπόρους να αποδέχονται με ασφάλεια πληρωμές. Το σύστημα πολλαπλών επιπέδων που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη, απευθύνεται σε διάφορους τύπους απάτης σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των συναλλαγών. Αυτό βοηθά τους εμπόρους και τους παρόχους πληρωμών να αποδέχονται με σιγουριά τις συναλλαγές που σε άλλη περίπτωση θα απέρριπταν. Η Fugu εξυπηρετεί πάνω από 300 εμπόρους ενώ έχει συνάψει συμφωνίες με τον μεγαλύτερο πάροχο πληρωμών στο Ισραήλ.

Blink.ing, Σερβία

Η Blink.ing αναπτύσσει προσποιημένες λύσεις για την ψηφιακή ταυτοποίηση χρηστών, προσφέροντας παράλληλα μια απλή και ασφαλή εμπειρία στην σελίδα ή εφαρμογή του εκάστοτε πελάτη. Μεταξύ άλλων, προσφέρει λύσεις για την προστασία και τον έλεγχο ιδιωτικών δεδομένων, συστήματα αποθήκευσης και ανταλλαγής εγγράφων καθώς και πλατφόρμες ταυτοποίησης και διαχείρισης χρηστών. Η εταιρεία λειτουργεί σε 13 χώρες και έχει πάνω από 30 πελάτες εκ των οποίων μερικές από τις πιο γνωστές τράπεζες εντός και εκτός Σερβίας.

Kima Finance, Ισραήλ

Η Kima προσφέρει ένα είναι ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο μεταφοράς χρημάτων με βάση την χρήση blockchain. Με βάση το πρωτόκολλο αυτό, μπορεί να διαπεραιώνει interchain συναλλαγές συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση της οικονομικής τριβής, συμβάλλοντας σε μια ασφαλή και αποτελεσματική διαχείριση τραπεζικών και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Η Kima λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ εδράζεται στο Ισραήλ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #47

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις