Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

364 ημέρες* Και όχι μόνο η 8η Μαρτίου…

Τη στιγμή που θα υπάρξει η αντιστροφή που πρεσβεύουμε στον τίτλο (364 ημέρες + 8η Μαρτίου), τότε δεν θα χρειάζεται καν να εορτάζουμε την ημέρα της γυναίκας, καθώς θα το έχουμε κάνει πράξη στην καθημερινότητά μας.

Του Γιάννη Διονάτου

 

Είθισται κάθε φορά που το ημερολόγιο δείχνει 8 Μαρτίου, ανεξαρτήτως έτους, να εορτάζεται σε διεθνές επίπεδο η «Γιορτή της Γυναίκας».

Μια (ακόμη) ημέρα, όπως αποδεικνύεται στην πράξη. Δυστυχώς.

Κι αυτό, καθώς -ουσιαστικά- επιχειρείται μέσω μιας ημέρας να «χρυσωθεί» το χάπι για την καθημερινότητα που βιώνουν οι γυναίκες στο οικογενειακό, εργασιακό, αλλά και εν γένει κοινωνικό περιβάλλον και πεδίο.

Στρέφοντας το ενδιαφέρον στην business πτυχή του ζητήματος, επιλέξαμε να αναδείξουμε και προβάλουμε στο εξώφυλλό μας μια γυναίκα, δυναμική, με full skillset, αποδεδειγμένο track record και σημαντική προοπτική, την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) Α.Ε., Σταυρούλα Καμπουρίδου, η οποία ανήκει -δυστυχώς- στην μειοψηφία των γυναικών-υψηλόβαθμων στελεχών. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Κάτι, που καταδεικνύεται και στην πλέον πρόσφατη, 20η, έρευνα της Grant Thornton για την παρακολούθηση και καταγραφή του ποσοστού των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στις επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Όταν η Grant Thornton ξεκίνησε για πρώτη φορά την έρευνά της, το 2004, μόλις το 19,4% των ανώτερων διευθυντικών θέσεων καταλαμβάνονταν από γυναίκες. Σήμερα, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 33,5%. Σίγουρα, υπάρχει πρόοδος, με ταυτόσημη (λελογισμένη) επιτάχυνση μετά την πανδημική κρίση, ωστόσο η συνολικότερη πρόοδος κρίνεται ως απογοητευτικά αργή. Μάλιστα, υπολογίζεται πως με τον τρέχοντα ρυθμό ανόδου, οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να επιτύχουν την ίση εκπροσώπηση των γυναικών στις ανώτερες διοικητικές θέσεις πριν το 2053!

Το ακόμη πιο ανησυχητικό στοιχείο της συγκεκριμένης μελέτης είναι πως φέτος σημειώθηκε δραματική μείωση στο ποσοστό των γυναικών Διευθυνόντων Συμβούλων, γεγονός που υποδηλώνει μια μεταστροφή στην τάση των γυναικών να κατέχουν θέσεις πραγματικής εξουσίας σε έναν οργανισμό.

Δεδομένο, που λειτουργεί ως… καμπανάκι κινδύνου, καθώς δεν αρκεί μόνο η ανέλιξη των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις, αλλά χρειάζονται αποφασιστικές δράσεις προκειμένου να παραμείνουν σε αυτές.

Εάν αναρωτιέστε σχετικά με το τι ισχύει στην χώρα μας, το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις κατέγραψε πτώση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το 2024, ανερχόμενο στο 32% έναντι 37% το 2023. Συνολικά, βέβαια, από το 2004 μέχρι σήμερα, το σχετικό ποσοστό έχει σημειώσει άνοδο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν απασχολούν γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση κατέγραψε σημαντική άνοδο στο 19% έναντι 11% το 2023. Σε σύγκριση με το 2012, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων, σημειώθηκε πτώση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν έστω και μια γυναίκα σε ανώτερες διοικητικές θέσεις ανέρχεται στο 81%, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο 91% και παγκοσμίως στο 93%.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε πως τη στιγμή που θα υπάρξει η αντιστροφή που πρεσβεύουμε στον τίτλο (364 ημέρες + 8η Μαρτίου), τότε δεν θα χρειάζεται καν να εορτάζουμε την ημέρα της γυναίκας, καθώς θα το έχουμε κάνει πράξη στην καθημερινότητά μας.

 

Το editorial του Γιάννη Διονάτου δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #47

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις