Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ήδη καταναλώνει την ενέργεια μιας μικρής χώρας

Σύμφωνα με έρευνα της Schneider Electric η οποία προβλέπει ότι τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταναλώνει 13,5~20 GW ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ραγδαία εξέλιξη και γρήγορα γίνεται ένας σημαντικός καταναλωτής ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Schneider Electric, καταναλώνει περίπου 4,3 GW ενέργειας παγκοσμίως. Αυτή η κατανάλωση είναι περίπου ισοδύναμη με κάποιων μικρών χωρών και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθεί να υιοθετείται ευρέως.

Η Schneider Electric προβλέπει ότι μέχρι το 2028 η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταναλώνει 13,5~20 GW ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα σηματοδοτούσε σημαντική αύξηση σε ένα ποσοστό 26%-36% ετησίως. Η τάση αυτή εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη βιωσιμότητα των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Ακόμη η μελέτη υπογραμμίζει το ευρύτερο πρόβλημα της κατανάλωσης ενέργειας των κέντρων δεδομένων. Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύει μόνο το 8% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας ενός τυπικού κέντρου δεδομένων, η οποία φτάνει συνολικά τα 54 GW.

Ωστόσο, μέχρι το 2028, η κατανάλωση ενέργειας του κέντρου δεδομένων αναμένεται να φτάσει τα 90 GW και η τεχνητή νοημοσύνη να αντιπροσωπεύει περίπου το 15-20% αυτής της ζήτησης. Επισημαίνεται ότι η ζήτηση ενέργειας για την τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να μετατοπιστεί από την εκπαίδευση που είναι κυρίως σήμερα σε πιο σημαντικές διεργασίες για την εξαγωγή συμπερασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Μια άλλη παράμετρος αφορά την ψύξη των κέντρων δεδομένων, η οποία είναι μια θεμελιώδης αλλά και ενεργοβόρα διαδικασία η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε υψηλή κατανάλωση νερού.

Τα κέντρα δεδομένων συχνά επικρίνονται για τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, επειδή καταναλώνουν ζωτικούς φυσικούς πόρους. Η Schneider Electric εκτιμά ότι, καθώς ο φόρτος εργασίας της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να αυξάνεται, θα γίνει όλο και πιο δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια η χρήση ενέργειας.

Ωστόσο, για να αντιμετωπίσει αυτές τις ενεργειακές προκλήσεις, η Schneider Electric συμβουλεύει τους διαχειριστές κέντρων δεδομένων να αλλάξουν από μια παραδοσιακή διανομή 120/208v σε 240/415V, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν την υψηλή πυκνότητα ισχύος που σχετίζεται με το φόρτο εργασίας της AI. Αυτή η μετάβαση θα πρέπει να συνδυαστεί με αναβαθμίσεις υποδομών και βελτιστοποιήσεις στην απόδοση για τη διαχείριση και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα την ανάπτυξη των τεχνολογιών Cloud Computing και AI.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις