Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης “διορθώνει” τη Wikipedia

Όλοι έχουμε καταφύγει στη Wikipedia είτε για να μάθουμε κάτι είτε για να λύσουμε – επιτέλους – μια διαφωνία που υπάρχει στην παρέα. Στην “προσπάθεια” αυτή, είναι αρκετές οι φορές που έχουμε διαβάσει πληροφορίες που είναι “παλιές” και δεν έχουν ενημερωθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ΜΙΤ έρχεται να λύσει το πρόβλημα αυτό με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης! Ερευνητές του πανεπιστημίου δημιούργησαν ένα σύστημα AI που αυτόματα ξαναγράφει προτάσεις – που δεν ισχύουν πια- σε άρθρα της Wikipedia διατηρώντας παράλληλα έναν ανθρώπινο τόνο.

Το σύστημα, το οποίο βασίζεται στη μηχανική μάθηση, είναι εκπαιδευμένο για να αναγνωρίζει τις διαφορές ανάμεσα σε μια πρόταση της Wikipedia και σε μια πρόταση με ενημερωμένες πληροφορίες. Αφού βρει τις διαφορές, έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει τόσο τις αντιφατικές λέξεις που χρειάζονται διαγραφή όσο και αυτές που πρέπει να διατηρηθούν απαραιτήτως. Μετά από αυτό, το σύστημα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ξαναγραφτεί η φράση στη Wikipedia, χρησιμοποιώντας απλουστευμένες εκφράσεις.

Σε δοκιμές που έγιναν, το σύστημα βαθμολογήθηκε με 4 στα 5 στη διόρθωση και με 3,85 στη γραμματική. Η βαθμολογία είναι καλύτερη από αυτή που έχει δοθεί σε παρόμοια συστήματα, ωστόσο υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης. Αν τελειοποιηθεί, η τεχνολογία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός της Wikipedia, σε ειδησεογραφικά άρθρα και όπου αλλού αυτή τη στιγμή γίνεται επιμέλεια κειμένων από άνθρωπο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις