Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Renault: Φέρνει τα πρώτα αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης το 2016

Το 2016 η Renault θα διαθέσει στην αγορά τα πρώτα αυτοκίνητα με χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κάρλος Γκον, μιλώντας στην πρώτη ημέρα του Mobile World Congress στην Βαρκελώνη.

«Το 2016 θα κυκλοφορήσουμε το πρώτο ‘κύμα’ αυτοκινήτων με αυτόνομη οδήγηση. Η τεχνολογία είναι έτοιμη και περιμένουμε την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών», τόνισε.

Ο Γκον έκανε λόγο για τρία «κύματα» αυτόνομης οδήγησης από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία:
– Το 2016 δύο νέα μοντέλα θα φέρουν τη λειτουργία αυτόνομης οδήγησης κατά τη διάρκεια κυκλοφοριακής συμφόρησης, προκειμένου το όχημα να προχωρά μόνο του.
– Το 2018 θα εισαχθεί τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, με λειτουργία αλλαγής λωρίδας.
– Το 2020 αυτόνομη οδήγηση εντός πόλης όπου το αυτοκίνητο θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει συνθήκες και αντικείμενα και να παίρνει αποφάσεις προκειμένου να αποφεύγει τα ατυχήματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Renault, της Nissan και της Συμμαχίας μεταξύ των δύο εταιρειών τόνισε ότι όποτε γίνεται λόγος για αυτόνομη οδήγηση το κοινό αντιλαμβάνεται αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, μία εξέλιξη όμως που ο ίδιος εκτιμά ότι δεν θα πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, καθώς η ανάπτυξή τους είναι πολύ πιο περίπλοκη, θέτει θέματα διαδικτυακής προστασίας, ενώ και οι ρυθμιστικές αρχές είναι περισσότερο αρνητικές στο να δεχθούν ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό.

Η Renault έχει επενδύσει συστηματικά στην ανάπτυξη τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης και μάλιστα έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την NASA, προκειμένου να ανταλλαχθεί τεχνογνωσία σε απομακρυσμένο χειρισμό, ρομποτικά συστήματα, αναγνώρισης εδάφους και υπέρβασης εμποδίων.

Ο Γκον ανέφερε ότι στην ανάπτυξη των τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης, εκτός από τις συμμαχίες των παραδοσιακών κατασκευαστών αυτοκινήτων με τους τεχνολογικούς “γίγαντες”, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι startup εταιρείες. «Βλέπουμε πολλούς κατασκευαστές να ανοίγουν γραφεία στη Σίλικον Βάλλεϋ, την Ευρώπη ή την Ασία, προκειμένου να ‘παρατηρούν’ τη δουλειά των startups και να έλθουν κοντά με τους ανθρώπους που χτίζουν κομμάτια τεχνολογίας που είναι σημαντικά για αυτούς», είπε.

Σε ό,τι αφορά στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (στην οποία πρωτοπόρησε η εταιρεία από το 2006), ο Γκον, και με αφορμή τις πληροφορίες ότι Apple το 2020 θα λανσάρει το δικό της ηλεκτρικό αυτοκίνητο, τόνισε ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός, καθώς κάθε εταιρεία που ασχολείται με τον τομέα προσελκύει περισσότερο το ενδιαφέρον των οδηγών και μεγαλώνει ολόκληρη την αγορά σε αυτήν την εναλλακτική επιλογή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις