Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Meta: Πρόστιμο – μαμούθ ύψους 265 εκατ. ευρώ από την Ιρλανδία

Η χρηματική ποινή που επιβλήθηκε στην εταιρεία αφορά την υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων του 2019

Πρόστιμο ύψους 265 εκατ. ευρώ επέβαλε σήμερα (28/11) η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας στη Meta, για την υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων, το κουβάρι της οποίας ξετυλίχθηκε το 2019.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές αγγίζουν πλέον τα 1 δισ. ευρώ.

Με την επιβολή του προστίμου αυτού, οι ιρλανδικές αρχές ολοκλήρωσαν μια έρευνα που ξεκίνησε τον Απρίλιο του περασμένου έτους και συνδέεται με την ανακάλυψη σωρείας προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook, τα οποία βρέθηκαν διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Η Meta έχει βρεθεί πάμπολλες φορές στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών προστασίας της ιδιωτικής ζωής παγκοσμίως. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που ο επόπτης προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας έχει αναλάβει την «ηγεσία» των ερευνών για την Ευρώπη, καθώς τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην ΕΕ βρίσκονται στο Δουβλίνο.

Η υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων του 2019

Τα 2019 τα προσωπικά δεδομένα 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και του Instagram σε 106 χώρες, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων, τοποθεσιών και ορισμένων διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διέρρευσαν σε ένα hacking φόρουμ.Το Facebook προχώρησε στη συνέχεια σε διορθωτικές κινήσεις για να αποτρέψει αντίστοιχα φαινόμενα scraping στο μέλλον.

Μετά την ανακοίνωση των ιρλανδικών αρχών η Meta απάντησε ότι εξετάζει προσεκτικά την απόφαση, καθώς η« προστασία του απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων των ανθρώπων είναι θεμελιώδης για τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις