Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Apple: Πώς τα AirTag έφθασαν να γίνουν μέσο κακοποίησης στα χέρια των stalkers

Δύο γυναίκες μήνυσαν την εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι οι κακοποιητικοί πρώην σύντροφοι χρησιμοποιούν τις συσκευές για να παρακολουθούν τα θύματά τους

Αντιμέτωπη με μηνύσεις βρίσκεται η Apple Inc., καθώς δύο γυναίκες υπέβαλαν αγωγή εναντίον της, υποστηρίζοντας ότι οι συσκευές AirTag, διευκολύνουν τους «κακοποιητικούς πρώην συντρόφους» να παρακολουθούν και να τρομοκρατούν τα θύματα τους.

Τα AirTag είναι φθηνές συσκευές, περίπου στο μέγεθος ενός κέρματος μισού δολαρίου, οι οποίες τοποθετούνται σε προσωπικά αντικείμενα, όπως σακίδια ή κλειδιά, για να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες να τα εντοπίσουν σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα AirTag μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση ατόμων χωρίς τη συναίνεσή τους. Το γεγονός αυτό έχει επαληθευτεί και από αντίστοιχες αστυνομικές αναφορές.

Δολοφονίες  και παρενοχλήσεις

Το κατηγορητήριο για την υπόθεση που κατατέθηκε σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο σοκάρει, καθώς σύμφωνα με αυτό ένας πρώην φίλος μιας εκ των γυναικών που κατέθεσαν τη μήνυση προσάρμοσε ένα AirTag στον τροχό του αυτοκινήτου της και κατάφερε να ανακαλύψει πού είχε μετακομίσει. Αναφέρεται επίσης, ότι σε κάποιες περιπτώσεις η παρακολούθηση μέσω των AirTags οδήγησε μέχρι και σε φόνο.

Σε μία άλλη περίπτωση, ένας πρώην φίλος χρησιμοποίησε τη συσκευή για να εντοπίσει και να πυροβολήσει μια γυναίκα στο Akron του Οχάιο. Μια άλλη φορά, μια γυναίκα στην Ινδιανάπολη της Ιντιάνα, έκρυψε ένα AirTag στο αυτοκίνητο του πρώην φίλου της, τον ακολούθησε σε ένα μπαρ και τον χτύπησε με το αυτοκίνητο.

«Αξιόπιστη συσκευή»

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2021, η Apple πλάσαρε το AirTag ως «αξιόπιστο». Τότε η συσκευή περιλάμβανε ειδοποιήσεις για την ενημέρωση των χρηστών των συσκευών της Apple, όπως iPhone και MacBook, εάν υπήρχε AirTag εντός εμβέλειας Bluetooth (περίπου 30 πόδια ή 9 μέτρα) για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, μετά από πολλαπλές καταγγελίες, η εταιρεία αναβάθμισε τις διασφαλίσεις νωρίτερα αυτό το έτος, μειώνοντας τον χρόνο για ειδοποιήσεις και ενημερώνοντας επίσης τους χρήστες των συσκευών της Apple όταν κάποιο  AirTag που δεν ήταν καταχωρημένο σε αυτούς ήταν ενεργό. Η Apple κυκλοφόρησε επίσης μια εφαρμογή για χρήστες Android που τους επέτρεπε εντοπίζουν τα AirTags γύρω τους.

Οι τελευταίες αναβαθμίσεις όμως δεν έχουν κατευνάσει τους φόβους όσων ανησυχούν ότι τα AirTag θα συνεχίσουν να διευκολύνουν τους stalkers να παρακολουθούν τα θύματά τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις