Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Έρχονται «φουρτούνες» για τα private equity

Οι private equity εταιρείες μπαίνουν για πρώτη φορά στο «στόχαστρο» των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών

Έχει καταστεί πλέον σαφές το γεγονός ότι η αντιμονοπωλιακή πολιτική βρίσκεται πλέον ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος έχει δώσει εντολή να περιορίσουν την ισχύ εταιρειών που έχουν κυριαρχήσει σε τμήματα της αμερικανικής οικονομίας.

Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, ο Τζόναθαν Κάντερ είναι επικεφαλής της Αντιμονοπωλιακής Διεύθυνσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ η Λίνα Καν προεδρεύει της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου και ο Τιμ Γου είναι σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα ανταγωνισμού. Όλοι τους είναι γνωστοί επικριτές της Big Tech, ενώ έχουν κατά καιρούς καταγγείλει την ανεπαρκή επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τους Financial Times άλλος ένας νέος κλάδος μπαίνει στο «στόχαστρο» της αμερικανικής κυβέρνησης, είναι αυτός των private equity.

Μπορεί οι εταιρείες private equity να έχουν διοχετεύσει τρισεκατομμύρια δολάρια σε πολλούς τομείς της αμερικανικής αγοράς, από την υγειονομική περίθαλψη έως τη στέγαση και τη μεταποίηση, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να διαφύγουν του ελέγχου των ρυθμιστικών αρχών.

Τα private equity μπήκαν στο «μάτι» των αξιωματούχων της Ουάσιγκτον εξαιτίας των φρενήρων συναλλαγών και των διογκωμένων χαρτοφυλακίων τους. Μάλιστα, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον είναι το μοντέλο «buy, strip and flip», όπου υποτιμημένες εταιρείες εξαγοράζονται, αναδιαρθρώνονται και πωλούνται γρήγορα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου έχουν επίσης βάλει στο «στόχαστρο» τους ομίλους private equity που εξαγοράζουν στοιχεία ενεργητικού, τα οποία έχουν εντολή να πουλήσουν εταιρείες προκειμένου να ολοκληρώσουν άλλες συγχωνεύσεις.

Τέλος, οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν ανεπαρκή τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι αντιμονοπωλιακοί νόμοι, καθώς υποστηρίζουν ότι αφήνει εκτός ελέγχου τις εταιρείες private equity, διότι τα χαρτοφυλάκια τους περιλαμβάνουν πολλαπλές συμφωνίες που σχετίζονται μεταξύ τους με πολλούς τρόπους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις