Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

70 εκατ. Ευρώ απο την Ε.Ε. για να βγουν στην αγορά καινοτομικά προϊόντα

To πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 είναι ένα πολύ-εργαλείο χρηματοδότησης καινοτομικών προτάσεων και ιδεών, σε επίπεδο μικρομεσαίων και μεγάλων εταιρειών αλλά και ερευνητικών ιδρυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συνδεδεμένες χώρες, με 80 δισ. ευρώ διαθέσιμα για τη περίοδο 2014-2020, έτσι ώστε να βγουν στην αγορά πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες.

Δυο από τα ενδιαφέροντα υπο-προγράμματα είναι το SME Instrument που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το Fast Track to Innovation Pilot (εφεξής FTI) που απευθύνεται σε συνεργατικά σχήματα εταιρειών και ερευνητικών ομάδων έτσι ώστε να βγουν τα αντίστοιχα προϊόντα στην αγορά.

Το FTI επιδιώκει τις συνεργασίες σε διάφορους τομείς όπως αναφέραμε μια και απαιτεί εμπλοκή από τρεις έως πέντε εταιρείες και ιδρύματα από τουλάχιστον τρεις χώρες της Ε.Ε. ή συνεργαζόμενες.

Το πρόγραμμα προσφέρει έως 3 εκατομμύρια ευρώ για κάθε πρόταση κάθε έξι μήνες από την ένταξη σε αυτό. Το FTI ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 και θα τρέξει δοκιμαστικά για δυο έτη μέσω προθεσμιών για κατάθεση αιτήσεων. Για παράδειγμα οι προθεσμίες για το 2016 είναι 15 Μαρτίου, 1 Ιουνίου και 25 Οκτωβρίου.

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 δόθηκαν 36 εκατ. Ευρώ σε 16 project ενώ το δεύτερο εξάμηνο δόθηκαν 32,7 εκατ. Ευρώ σε 15 project τα οποία μπορεί να είναι νέα η να συνεχίζονται.
Από την Ελλάδα το ΤΕΙ Κρήτης και η εταιρεία συμβουλευτικής προτυποποίησης προϊόντων υψηλής τεχνολογίας,
Innora, συμμετέχουν στα project REMOSIS και SafeAST αντίστοιχα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε απο το εθνικό σημείο επαφής για το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις