Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Και ας έρθουμε σε ένα ζήτημα επίκαιρο και φλέγον… ΕΣΠΑ για Νεοφυείς Επιχειρήσεις 2016!

Εδώ και τόσο καιρό αναμέναμε να ανακοινωθούν τα προγράμματα επιδότησης του ΕΣΠΑ 2014-2020, από το Υπουργείο Οικονομίας, προγράμματα όπου ο στόχος τους και ο απώτερος σκοπός τους είναι να ωφεληθούν νέες επιχειρήσεις και πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και να αναβαθμιστούν μικρές υφιστάμενες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Δυστυχώς μετά την ανακοίνωση παρατηρήθηκε, συζητήθηκε και ανακυκλώθηκε η εντύπωση πως η δουλειά που είχε γίνει στον σχεδιασμό τους, ειδικά για το πρόγραμμα νεοφυής επιχειρηματικότητα δεν ήταν αυτή που περιμέναμε.

Είμαι μέλος ενός incubator, μαζί με άλλες 20 Startup εταιρείες τις οποίες συναναστρέφομαι καθημερινά αλλά και συνομιλώ με άλλες τόσες… διαπιστώνοντας λοιπόν πως καμία από αυτές δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ νεοφυής επιχειρηματικότητα, αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι πως κάτι δεν πάει καλά…Φυσικά και γνωρίζουμε πως ο σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να ενισχυθεί η ίδρυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από άνεργους ή από ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας αλλά την ίδια στιγμή ευαγγελίζεται πως η ουσία εδώ είναι να προωθηθούν νέες καινοτόμες ιδέες στην αγορά.

Άρα δεν μπορείς να αποκλείεις τους κατεξοχήν φορείς καινοτομίας: τις Startups.

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά…

Οι δικαιούχοι προς επιδότηση είναι:
1. Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
2. Ατομικοί επιχειρηματίες παροχής υπηρεσιών.

«Ενώ δεν μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις. Συμμετέχουν μόνο φυσικά πρόσωπα (και ατομικές επιχειρήσεις) με σκοπό τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων»

Τα ποσά που έχουν τεθεί σαν όρια για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι 15.000 με 60.000 ευρώ.

Δυο Επισημάνσεις σχετικά με την επιδότηση

– Η όλη διαδικασία γίνεται με συγκριτική αξιολόγηση ηλεκτρονικά από δύο αξιολογητές, με βάση τα κριτήρια της παρούσας πρόσκλησης. Κάθε κριτήριο έχει το δικό του συντελεστή βαρύτητας. Η βαθμολογία των κριτηρίων προκύπτει από το άθροισμα της βαθμολογίας του κάθε υποκριτηρίου επί τον συντελεστή βαρύτητας με πολλαπλασιασμό κάθε κριτηρίου επί 10 για αναγωγή στην κλίμακα του 100,00. Η τελική βαθμολογία του επιχειρηματικού σχεδίου προκύπτει από το άθροισμα των βαθμολογούμενων κριτηρίων επί τον συντελεστή βαρύτητας. Η μέγιστη τελική βαθμολογία ενός επιχειρηματικού σχεδίου είναι το 100,00.

– Η Κατοχύρωση Πατέντας είναι ένα βαθμολογούμενο κριτήριο το οποίο χρειάζεται ένας φάκελος για να κατοχυρωθούν όλα τα μόρια όπως επίσης και το Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας. Η κατοχύρωση πατέντας είναι μια διαδικασία η οποία είναι είναι χρονοβόρος και έχει ένα σημαντικό κόστος, το οποίο διατηρώ σοβαρές αμφιβολίες εάν θα μπορούσε να καλυφθεί από τους επωφελούμενους του προγράμματος, (βλέπε κατά κύριο λόγο ανέργους), πριν ακόμα καταθέσουν την πρόταση τους.

– Ένα άλλο κριτήριο είναι το ενδιαφέρον από Venture Capitals. Το συγκεκριμένο κριτήριο και φαίνεται και είναι οξύμωρο. Φυσικά και γνωρίζουμε πολλές καλές ιδέες που τελικά δεν κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν για ποικίλους λόγους αλλά το να πας σε Venture Capital συγκεκριμένα (ούτε καν σε Angel Investor)και να του ζητήσεις επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι τουλάχιστον ανεδαφικό και αποδεικνύει πως πραγματικά δεν γνωρίζεις το πως δουλεύει το Startup οικοσύστημα στο σύνολο του.

Συνοψίζοντας, όπως καταλαβαίνουμε οι πιθανότητες ένταξης στο πρόγραμμα τόσο για υφιστάμενα Startups αλλά ακόμα και για υπό σύσταση, είναι πολύ λίγες. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αυτό, το πρόβλημα είναι πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα με διατυπώσεις όπως αυτή για την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από Venture Capital αποδεικνύει πως δεν έχει έχει λάβει υπόψιν τις επιταγές και ανάγκες της κοινότητας των νεοφυών επιχειρήσεων στην ουσία τους.

Τον Ιούνιο, αναμένεται να ανακοινωθεί πρόγραμμα για Startups όπως γνωρίζω. Ευελπιστώ τουλάχιστον αυτή τη φορά η μελέτη και ο σχεδιασμός να είναι ουσιαστικότερα καθώς μιλάμε για μια συγκυρία οικονομικά και κοινωνικά που καλώς η κακώς δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις