Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Άγγελος Μουζακίτης: «Επενδύστε στο InsurTech και στο FinTech»

Στις λίγες ώρες που βρέθηκε στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε τον Άγγελο Μουζακίτη ο οποίος τους τελευταίους 10 περίπου μήνες ζει και εργάζεται μόνιμα στο Λονδίνο.

Με τον Άγγελο μιλήσαμε για τη νέα του θέση, Program Director στην Octopus Investments, για την Startup σκηνή του Λονδίνου, για το Brexit, για το FinTech, όπως φυσικά και για τα ελληνικά Startups. Σημειώνεται ότι πριν την Octopus Investments ήταν στο Startupbootcamp FinTech London.

Μπορείτε να δείτε την συνέντευξη του Άγγελου Μουζακίτη απευθείας και στο κανάλι του Startupper στο YouTube

Σήμερα λοιπόν ο Άγγελος Μουζακίτης βρίσκεται στην Octopus Investments και ως αντικείμενο εργασιών έχει το «χτίσιμο» ενός Corporate Accelerator. Όπως σχετικά μας ανέφερε ο Άγγελος ο Corporate Accelerator της Octopus είναι ο «2.0 Accelerator», καθώς σήμερα οι μεγάλες εταιρείες και οργανισμοί (τράπεζες, αλυσίδες σουπερμάρκετ, VCs κ.α.) δημιουργούν Accelerators μέσα στην ίδια την εταιρεία για να έρθουν πιο κοντά στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, και αυτό το ειδικό πρόγραμμα θα προσφέρεται μέσω της Octopus. Σημειώνεται ότι ο νέος accelerator θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Οκτώβριο, ενώ, όπως αναφέρθηκε, δεν θα ζητάει μετοχικό κεφάλαιο από τις Startups και θα εστιάσει σε ιδέες με MVP, και έστω μικρά έσοδα, στον τομέα των χρηματοοικονομικών συμβούλων.

Σήμερα, η Octopus Investments επενδύει σε διάφορους τομείς, όπως το FinTech (αποτελεί το 25% των επενδύσεων της, ο τομέας της διαφήμισης ο οποίος προβλέπεται ότι θα ανέβει σημαντικά στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό ο Άγγελος μας ανέφερε ότι το Seed Funding, μέσω των Accelerators, ανεβαίνει πολύ στο Λονδίνο, με τους Accelerators να προσφέρουν 100.000 λίρες, για παράδειγμα, σε μια Startup με την είσοδο στο πρόγραμμα ή μπορεί να προσφέρουν ένα μετατρέψιμο δάνειο.

Brexit

Σίγουρα το Brexit δεν θα μπορούσε να λήψη από την συζήτηση μας με τον Άγγελο Μουζακίτη ο οποίος μας ανέφερε ότι μέχρι στιγμή δεν έχει κάποια επίπτωση στο οικοσύστημα της Αγγλίας. Ωστόσο, όπως τόνισε σχετικά, τις επιπτώσεις του Brexit τις βιώνουν μονό όσοι κάνουν εισαγωγές λόγω ισοτιμίας της λίρας. Αναφορά με την επόμενη ημέρα η εκτίμηση του Άγγελου είναι πως το Brexit δεν θα συμβεί τελικά. Σε ότι αφορά τα Startups, η εκτίμηση του Άγγελου Μουζακίτη είναι πως το Λονδίνο θα παραμείνει η πρωτεύουσα των Startups για την Ευρώπη.

Στην ερώτησή μας, αν έχουν παγώσει οι επενδύσεις αυτή τη περίοδο ο Άγγελος Μουζακίτης μας είπε ότι «οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί, κυρίως όμως οι επενδυτές οι οποίοι έχουν τη βάση τους στο εξωτερικό, ο εγχώριες εταιρείες δουλεύουν κανονικά».

FinTech – InsurTech

Σχετικά με το αντικείμενο που ασχολείται o Άγγελος, το FinTech, όπως μας ανέφερε έχει υποχωρήσει σε επίπεδο επενδύσεων, ενώ ανέφερε πως δεν είναι trend, καθώς σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης και όλοι περιμένουν τις αποδόσεις. Από την άλλη οι τράπεζες θα χάσουν 5 τρισ. λίρες από FinTech Startups τα επόμενα χρόνια και το οικοσύστημα Fintech της Αγγλίας είναι πολύ ανταγωνιστικό και εύφορο και οι εταιρείες με καλά προϊόντα μπορούν άμεσα να αναπτυχθούν και να ανταγωνιστούν στα ίσια μικρές και μεγάλες υπάρχουσες εταιρείες.

Στο πλαίσιο αυτό ο Άγγελος ανέφερε πως το InsurTech ανεβαίνει σημαντικά, «είναι μια τεράστια αγορά» επεσήμανε, ενώ παράλληλα συμβουλεύει τις ελληνικές Startups να ασχοληθούν με αυτό αλλά και με το χώρο του FinTech μια και οι τράπεζες θα αναγκαστούν να επενδύσουν ενώ θα υπάρξουν κεφάλαια διαθέσιμα. Επειδή η ελληνική Startup σκηνή είναι 3-5 χρόνια πίσω από αυτή του Λονδίνου, όπως και το Λονδίνο είναι 3-5 χρόνια πίσω από την Καλιφόρνια, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στο χώρο.

Κλείνοντας, ο Άγγελος Μουζακίτης, μας επεσήμανε πως είναι ανοικτός σε αιτήσεις από ελληνικές Startups και σε όποια άλλη βοήθεια χρειαστούν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις