Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι Millenials επένδυσαν “σοφά” κατά τη διάρκεια του lockdown

Η Plum, ο έξυπνος σύμβουλος επενδύσεων και προσωπικής οικονομικής διαχείρισης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και γραφείο στην Αθήνα είδε τεράστια αύξηση στις επενδύσεις που έγιναν μέσω της εφαρμογής της κατά τη πρώτη φάση της πανδημίας καθώς η κατανάλωση κατακρυμνιζόταν.

Παράλληλα, οι νεώτεροι επενδυτές φαίνεται ότι ακολούθησαν την συμβουλή του γκουρού των επενδύσεων, Warren Buffet, στο να επενδύσουν σε τομείς που γνωρίζουν καλά  μια και έκαναν μελετημένες και λογικές επενδυτικές επιλογές.

Η τεχνητή νοημοσύνη της Plum βοηθά τους χρήστες να κάνουν τις σωστές επιλογές έτσι ώστε να μειώσουν τα έξοδά τους (π.χ. προτείνοντας αλλαγές στις εταιρείες ενέργειας), να έχουν πλήρη εικόνα των εξόδων τους αλλά και να επενδύουν συγκεκριμένα ποσά κάθε μήνα σε ασφαλείς τοποθετήσεις συνδέοντας τον τραπεζικό τους λογαριασμό με αυτόν της Plum.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι καταθέσεις στην Plum αυξήθηκαν απότομα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 καθώς οι χρήστες ξόδεψαν λιγότερα και εξοικονόμησαν περισσότερα κατά τη διάρκεια του lockdown. Αλλά ήταν η επενδυτική λειτουργία της εταιρείας που είδε τη μεγαλύτερη αύξηση.

Plum: Νέα χρηματοδότηση 10 εκατ. δολαρίων και περαιτέρω επέκταση στην Ευρώπη!

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το 1 εκατομμύριο χρηστών οι millennials, ηλικίας μεταξύ 25 και 35 ετών, οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα των χρηστών της Plum, από τα δέκα επενδυτικά κεφάλαια που προσφέρονται μέσω του app, το Medic, το κεφάλαιο που καλύπτει διεθνείς εταιρείες υγείας και φαρμάκων, διπλασιάστηκε σε μέγεθος στις αρχές του έτους. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο ήταν προηγουμένως μια μη δημοφιλής επιλογή, με ένα μικρό αριθμό επενδυτών. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι της αντίδρασης των επενδυτών στην αναπτυσσόμενη παγκόσμια πανδημία, η οποία είχε ήδη τεράστιο αντίκτυπο στις ασιατικές χώρες εκείνη την εποχή.

Καθώς προχωρούσε το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώθηκαν ορισμένες αξιοσημείωτες αλλαγές στα επενδυτικά πρότυπα, καθώς η κρίση της COVID-19 άρχισε να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και να προκαλεί lockdowns. Τον Φεβρουάριο του 2020 σημειώθηκε αύξηση στο κεφάλαιο τεχνολογίας της Plum (Tech Giants) κατά 6%, ενώ το ταμείο ανάπτυξης (Growth Stack) μειώθηκε κατά 3%. Εν τω μεταξύ, τα κεφάλαια του Medic αυξήθηκαν περαιτέρω με τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο στην Ευρώπη.

Συνολικά, ενώ θα περιμέναμε να δούμε λιγότερα κεφάλαια να επενδύονται λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας, οι millennials επένδυσαν περισσότερο από ποτέ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, αυτή δεν ήταν μια παρορμητική απόφαση αλλά μια συνειδητοποιημένη επιλογή.

Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου, και των αυστηρών lockdowns, η Plum είδε ότι το ποσό που επενδύθηκε στο ταμείο Medic, να αυξάνεται κατά 50% ενώ το Tech Giants μειώθηκε κατά 5%.
Ωστόσο, καθώς το lockdown χαλάρωνε, το Medic σταθεροποιήθηκε, και από τον Μάιο, το ταμείο Tech Giants άρχισε να αυξάνεται. Από τον Μάιο και μετά, το Tech Giants αυξήθηκε ταχύτερα σε σύγκριση με τα άλλα κεφάλαια και παράλληλα το Medic είδε μείωση.

Τα στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2020, το κεφάλαιο Tech Giants έχει σχεδόν το 60% του μηνιαίου επενδυτικού ποσού από τους χρήστες της Plum, με το 40% να κατανέμεται μεταξύ των υπόλοιπων εννέα κεφαλαίων.

Αυτό δείχνει ότι οι millennials επέστρεψαν σε αυτό που ξέρουν καλύτερα: στο να επενδύουν στις πιο καινοτόμες εταιρείες του κόσμου, όπως η Apple και η Google.

Ο Βίκτωρ Τροκούδης, CEO & συνιδρυτής της Plum, σχολιάζει σχετικά: «Οι Millennials συχνά ονομάζονται ως “η γενιά χωρίς εισόδημα”, χωρίς δουλειά, χωρίς περιουσιακά στοιχεία. Τα δεδομένα μας αποδεικνύουν ότι για τους επενδυτές μας τουλάχιστον, αυτό το στερεότυπο είναι εσφαλμένo, καθώς έχουν δείξει έξυπνες επενδυτικές τακτικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι οι πελάτες μας πήραν μαθήματα από τον Warren Buffett. Επένδυσαν σε πράγματα που γνωρίζουν καλά, όπως η τεχνολογία, και ήταν σε θέση να προσαρμοστούν γρήγορα στα γεγονότα γύρω τους επενδύοντας περισσότερο στο ταμείο υγείας μας. Θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τι κάνουν οι επενδυτές μας στη συνέχεια, καθώς μπαίνουμε στην επόμενη φάση της πανδημίας.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Plum μετά τη τελευταία μεγάλη χρηματοδότηση θα επεκταθεί Ιρλανδία, Γαλλία και Ισπανία ενώ και η Ελλάδα είναι φυσικά μέσα στα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις