Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Audiobooks: Tο ανερχόμενο περιεχόμενο και οι ευκαιρίες για Startups

Ο χώρος των εκδόσεων προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσαρμοστεί στα νέα ψηφιακά δεδομένα μια και όλοι οι κάτοχοι Smartphones στην ουσία κουβαλάνε ένα πανίσχυρο υπολογιστή με αυξημένες δυνατότητες multimedia.

Ρίχνοντας μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία από την Αμερικανική Ένωση Εκδοτών για το 2015 τα έσοδα από τα εκτυπωμένα βιβλία με σκληρό και μαλακό εξώφυλλο αυξήθηκαν κατά 8% και 3% αντίστοιχα, τα έσοδα από τα E-Books μειώθηκαν κατά 11% ενώ στα audiobooks τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 38% σε σχέση με το 2014. Και η τάση αυτή συνεχίζεται για το 2016 μια και τα προκαταρκτικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνει αύξηση κατά τα 37% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε τα Audiobooks είναι ηχητικά βιβλία τα οποία αφηγούνται ηθοποιοί δίνοντας μια άλλη – θεατρική διάσταση στο θέμα. Μεγάλοι εκδότες audiobooks, όπως για παράδειγμα η HarperAudio και η Penguin Random House, συναγωνίζονται για τους ηθοποιούς που θα διηγηθούν τα βιβλία τους.

AudibleΗ Audible της Amazon είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και κατάστημα online audiobooks με παρουσία σε επτά χώρες και βλέπει διπλασιασμό στις ώρες ακρόασης βιβλίων σε δημοφιλείς κατηγορίες όπως για παράδειγμα ο προγραμματισμός μια και οι περίπου 2 δισεκατομμύρια κάτοχοι Smarpthones σε όλο τον κόσμο είναι δυνητικοί πελάτες για τα audiobooks μέσα από οποιαδήποτε μεγάλο και μικρό κανάλι παραγωγής και διανομής.

2,8 δισ. δολ. ήταν το μέγεθος της αγοράς το 2015 με 43.000 νέα audiobooks να έχουν παραχθεί, αρκετά πάνω από τα 36.000 το 2014, τα 20.000 το 2013 και τα 7.000 του 2011, με τη μεγαλύτερη αγορά να είναι αυτή της Αμερικής.

Στην Ευρώπη, παρότι σαφώς μικρότερη αγορά από την Αμερική, υπάρχουν αρκετές Startups που ασχολούνται με το θέμα Audiobooks ενώ υπάρχει μεγάλο περιθώριο επιχειρηματικής ανάπτυξης στον συγκεκριμένο τομέα μια και τα audiobooks εκτός της αγγλικής γλώσσας είναι λίγα συγκριτικά.

Η μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης είναι η Γερμανία με 25.000 τίτλους και περίπου 700 με 800 νέα audiobooks να παράγονται κάθε χρόνο ενώ 5 εκατομμύρια χρήστες Smartphones είναι τακτικοί πελάτες.

Penguin Η Ολλανδία βλέπει μια μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις Audiobooks το πρώτο τρίμηνο του 2016 ενώ η μεγαλύτερη εταιρεία Audiobooks στην Σκανδιναβία, Storytelέχει ένα κατάλογο με 20.000 τίτλους στα αγγλικά, 4.000 στα δανικά, 3.500 στα σουηδικά, 2.000 στα νορβηγικά και 1.500 στα ολλανδικά.
Οι Nextory και Fabula είναι δύο νέες Startup στο χώρο των Audioboks στη Σκανδιναβία δείχνοντας τη δυναμική που έχει η συγκεκριμένη αγορά.

Τέλος στην Αγγλία η αγορά επίσης παρουσίασε άνοδο 30% το 2015 σε σχέση με το 2014 ενώ το μέγεθος αγγίζει τις 100 εκατ. λίρες. Στην Ελλάδα στην ουσία δεν υπάρχει αγορά αν και έχουν γίνει μερικές προσπάθειες στο παρελθόν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις