Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Ελάφι, το Λιοντάρι, και ο Lean Startupper

Συγγραφέας: Αίσωπος

Προσαρμογή: Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου

Καλέ μου Startupper τις ιστορίες αυτές τις σκέφτηκα παραπάνω από 2.500 χρόνια πριν. Όμως, καλώς ή κακώς ούτε η φύση ούτε οι άνθρωποι αλλάζουν. Νομίζω επομένως ότι ακόμα και σήμερα μπορεί να σου φανούν χρήσιμες. Απλά λίγη προσαρμογή χρειάζονται στις δικές σου συνθήκες. Εννοείται ότι οποιαδήποτε ομοιότητα με συγκεκριμένα πρόσωπα είναι τυχαία και σίγουρα μη ηθελημένη. Αν όμως οι καταστάσεις που σου αφηγούμαι κάτι σου θυμίζουν, τότε θα έχω πετύχει το στόχο μου.

Σήμερα θα σου πω μια ιστορία για το, λεγόμενο, Lean Startup, και τον Startupper που δεν αντιλαμβάνεται που ακριβώς βρίσκεται η πραγματική δύναμη του προϊόντος ή της υπηρεσίας του και που είναι τα περιττά «φτιασίδια» που τίποτα δεν του προσφέρουν – αν δεν του δημιουργούν και πρόβλημα κιόλας…

~~~

Ήταν κάποτε ένα πανέμορφο Eλάφι που μια καλοκαιρινή, ζεστή μέρα, έφτασε σε μια καταγάλανη πηγή για να πιεί νερό. Καθώς έπινε νερό, είδε το είδωλο του στην επιφάνεια της πηγής και χάρηκε βλέποντας το μέγεθος και την ομορφιά των κεράτων του, ενώ αντίθετα στενοχωρήθηκε βλέποντας τα πόδια του, γιατί ήταν πολύ λεπτά, καχεκτικά. Έμοιαζαν σχεδόν αδύναμα, ασθενικά. Την ώρα που έκανε αυτές τις σκέψεις, εμφανίστηκε μπροστά του ένα αγριεμένο λιοντάρι, έτοιμο να του επιτεθεί για να το φάει. Το Ελάφι άρχισε να τρέχει, με όλη του τη δύναμη, αφήνοντας πολύ πίσω το Λιοντάρι. Όσο ο τόπος ήταν γυμνός από δέντρα, το ελάφι ξέφευγε τρέχοντας πολύ γρήγορα, όταν όμως έφτασε σ ένα δασώδες μέρος, μπλέχτηκαν τα κέρατά του στα κλαδιά και, μη μπορώντας πια να τρέξει, πιάστηκε τελικά από το Λιοντάρι. Σκέφτηκε ευθύς πως, τα καημένα τα πόδια του που νόμιζε πως θα του δημιουργούσαν πρόβλημα το έσωσαν τελικά, και το κατέστρεψαν εκείνα που τους είχε τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, δηλαδή τα όμορφα κέρατα του.

~~~

Η επιχείρησή σου, κάθε επιχείρηση, έχει ένα βασικό προϊόν ή μια βασική υπηρεσία. Αυτό πουλά στους πελάτες της, για αυτή την υπηρεσία πληρώνεται από τους πελάτες της, για αυτά γίνεται γνωστή στην αγορά. Βεβαίως είναι θεμιτό ο επιχειρηματίας να επιδιώκει διαρκώς να τα βελτιώνει, προσθέτοντας νέες λειτουργικότητες, νέες λύσεις νέο interface κ.ο.κ. Όμως, χρειάζεται προσοχή. Είναι πολύ λεπτή αυτή η γραμμή που διακρίνει το απαραίτητο από το περιττό, το χρήσιμο από το αδιάφορο. Οι πελάτες σου ήδη σε εκτιμούν (για αυτό έγιναν πελάτες σου…) για το βασικό σου προϊόν ή υπηρεσία.

Σαφώς και εκτιμούν κάθε νέα έκδοση και κάθε εξέλιξη του προϊόντος, όμως αν αυτές οι εξελίξεις τελικά δεν αφορούν τον πυρήνα του, σε κείνους θα είναι αδιάφορες και σε σένα κοστοβόρες: ενώ θα μπορούσες να βελτιώσεις τον “πυρήνα”, αναλώνεσαι να φτιάχνεις πράγματα που κανείς δεν θέλει. Για αυτό, χρειάζεται ν’ αναλύσεις και να καταλάβεις, τι ακριβώς “μετρά” στο Startup σου, και να δαπανήσεις κόπο και χρήματα για να εξελίξεις μόνο αυτό – και τίποτ’ άλλο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις