Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Cyclefi: Μας δίνει κίνητρα να ανακυκλώνουμε κερδίζοντας όλοι και φυσικά το περιβάλλον

Γνώρισα την ομάδα στα Social Impact Award, όπου και ξεχώρισε, και θα πρέπει να ομολογήσω ότι εντυπωσιάστηκα με το κουράγιο τους να ασχοληθούν επιχειρηματικά με το αντικείμενο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης στην Ελλάδα με την προβληματική κουλτούρα ανακύκλωσης που έχουμε ακόμα αλλά και γιατί εμπλέκονται οι δήμοι αλλά και η ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης στο επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Η ιδέα του Γιώργου Στέγγου, (ο πρώτος αριστερά στη κεντρική φωτογραφία), της Εύης Φρέρη και του Άκη Μαρούτα είναι εξαιρετική και συνοπτικά μας παρακινεί να ανακυκλώσουμε τα σκουπίδια μας μια και η Cyclefi (προφέρεται Σάικλ-Φάι) έχει δημιουργήσει ένα σύστημα καταγραφής των ποσοτήτων που ανακυκλώνονται από το κάθε εγγραφόμενο μέλος μέσω των γνωστών μπλε κάδων το οποίο ακολούθως πιστώνει αναλόγως πόντους επιβράβευσης. Οι πόντοι αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες παροχές και εκπτώσεις σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων πακέτων δεδομένων για τα Smartphone μας.

Για να γίνει η καταγραφή των ποσοτήτων η Cyclefi προσφέρει προς πώληση, με μικρό κόστος, ειδικές πορτοκαλί πλαστικές σακούλες με ένα σύστημα σήμανσης με κωδικούς, τους οποίους τοποθετούμε στις σακούλες και σκανάρουν οι συνεργάτες της στα σημεία συγκέντρωσης των προς ανακύκλωση υλικών για να γίνει ακολούθως η πίστωση των πόντων και των παροχών.

Ο συμμετέχων στην πορτοκαλί κοινότητα ανακύκλωσης στην ουσία αγοράζει με ένα συμβολικό ποσό πρόσβαση σε εκπτώσεις και παροχές πολλαπλάσιας αξίας συνεισφέροντας σημαντικά και οργανωμένα στην ανακύκλωση μια και ξέρει ότι σακούλα του έχει πιάσει τόπο. Όπως αναφέρεται στις ερωτήσεις που ακολουθούν ο κόσμος είναι επιφυλακτικός και αμφισβητεί ότι τα σκουπίδια που τοποθετεί στους μπλε κάδους όντως καταλήγουν στα κέντρα ανακύκλωσης, με τη λύση της Cyclefi τα πράγματα γίνονται διάφανα και χειροπιαστά.

Η υπηρεσία λειτουργεί ήδη δοκιμαστικά σε τρεις δήμους με μεγάλη συμμετοχή και πολύ υψηλό ποσοστό ενώ θα ακολουθήσουν συνεργασίες και με άλλους δήμους της Αττικής το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Θέσαμε μερικές ερωτήσεις στον Γιώργο Στέγγο και την υπόλοιπη ομάδα της Cyclefi για να τους γνωρίσουμε καλύτερα:

Ποια είναι η ομάδα, πότε δημιουργήθηκε
η εταιρεία και πως γεννήθηκε η ιδέα;

Η Cyclefi αποτελείται από μια ομάδα νέων ανθρώπων, με καινοτόμες ιδέες, που έχει βαλθεί να φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματα μας.

Είμαστε η Εύη Φρέρη, ο Γιώργος Στέγγος, και ο Άκης Μαρούτας, και προτείνουμε έναν εντελώς καινούργιο, πρωτοποριακό και ακόμα πιο κατανοητό τρόπο, για να επικοινωνήσουμε στο ευρύ κοινό, την αξία που έχει η ανακύκλωση στις ζωές μας. Οι δυο από τους τρεις, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μας στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, βγήκαμε στο εξωτερικό να συνεχίσουμε περαιτέρω την επιμόρφωσή μας, κάνοντας τις Μεταπτυχιακές μας σπουδές πάνω στο περιβάλλον και την Ανακύκλωση, στις ΗΠΑ και στην Γερμανία αντίστοιχα.

Η τρίτη της παρέας, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στη συνέχεια, το Μεταπτυχιακό της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όπως αντιλαμβάνεστε, είμαστε άνθρωποι που έχουμε επενδύσει αρχικά στην εκπαίδευσή μας, και τώρα αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνδυάσουμε τις γνώσεις μας, για τη δημιουργία της Cyclefi. Άλλωστε, για εμάς η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής χρόνια τώρα. Απλά κουραστήκαμε να βλέπουμε ότι αποτελούμε μια πληθυσμιακή εξαίρεση και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την αυτονόητη τάση.

Όσον αφορά το πως γεννήθηκε η ιδέα, παρατηρήσαμε πως για αρκετά χρόνια γινόντουσαν πολλές προσπάθειες προώθησης και ενημέρωσης των πολιτών στο ζήτημα της ανακύκλωσης, οι οποίες εξαιτίας του γεγονότος πως κρατούσαν για σύντομο χρονικό διάστημα, φαίνεται πως κατάφεραν να οδηγήσουν μόνο σε μια ελάσσονα αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών. Οι Έλληνες πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά, λόγω της αναποτελεσματικότητας που υπάρχει στην έξυπνη διαχείριση των στερεών αστικών απορριμμάτων.

Το γεγονός ότι το ποσοστό της ανάκτησης και της επαναχρησιμοποίησης των απορριμμάτων στην Ελλάδα, διαμορφώνεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, αφήνει τρομερά περιθώρια βελτίωσης. Συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες ανακυκλώνουν σχεδόν το 70% των απορριμμάτων τους, η Ελλάδα επιλέγει να στέλνει κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, για θάψιμο και όχι για αξιοποίηση.

Επιπλέον, μέσα από τη διενέργεια ερωτηματολογίων, διαπιστώσαμε από τα διάφορα ευρήματα, πως οι συμπολίτες μας, δεν δείχνουν να εμπιστεύονται πως τα απορρίμματα τους, που πετάνε στο Μπλε Κάδο, καταλήγουν τελικά για περαιτέρω αξιοποίηση. Το υψηλό έλλειμμα εμπιστοσύνης για τη διαδικασία, σε συνδυασμό με την έλλειψη εκπαίδευσης πάνω στο θέμα, φαίνεται να αποτελούν ίσως τις βασικότερες αιτίες, για τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης που εμφανίζουν οι πόλεις μας σήμερα. Η ανάγκη ενός μηχανισμού, που θα εγγυάται και θα διασφαλίζει πως η ανακύκλωση που κάνουν οι πολίτες πιάνει τόπο, αποτέλεσε τον βασικό λόγο δημιουργίας της Cyclefi.

Που είναι η έδρα της εταιρείας και αν μπορούν τα “ελληνικά δεδομένα”
να υποστηρίξουν μια Startup που θέλει να αναπτυχθεί γρήγορα;

Η Cyclefi είναι μία 100% ελληνική εταιρία και έχει ως έδρα την Αθήνα. Ξεκινώντας τη διαδικασία για την ίδρυση της εταιρίας, η αλήθεια είναι πως περάσαμε αρκετές δυσκολίες. Δυστυχώς, η γραφειοκρατία στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη, γεγονός το οποίο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη και εξέλιξη καινοτόμων ιδεών. Κάθε νέος άνθρωπος ξεκινώντας μία προσπάθεια, ευελπιστεί στα πρώτα του βήματα να βρει ένα φιλικό περιβάλλον, το οποίο θα τον βοηθήσει να εξελιχθεί και να εξελίξει το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Για την ακρίβεια είναι χρονοβόρο, και πάνω από όλα ψυχοφθόρο.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, είμασταν αποφασισμένοι να πετύχουμε. Έτσι, αφού αρχικά έπρεπε να ευθυγραμμίσουμε, όλες εκείνες τις οντότητες και τους οργανισμούς που εμπλέκονται με την διαδικασία, αφού έπρεπε να πείσουμε για την προστιθέμενη αξία που προσφέρει η καινοτόμος λύση μας, αφού έπρεπε να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια & δυσκολίες, τελικά καταφέραμε με υπερπροσπάθεια, κόπο και θυσίες, η ιδέα μας να γίνεται πράξη. Επιτέλους, γινόμαστε μάρτυρες της στιγμής εκείνης, που κάτι τελείως διαφορετικό, εφαρμόζεται για πρώτη φορά, με σκοπό να αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της ανακύκλωσης, του waste-tracking, και του citizens’ engagement.

Αν και λίγοι στην αρχή, με ένταση, πείσμα, πίστη και πολλή όρεξη, καταφέραμε τελικά να βρούμε τους απαραίτητους συμμάχους στην προσπάθειά μας. Σήμερα, αν και με ανύπαρκτη χρηματοδότηση, δίνουμε τη δική μας μάχη , ώστε να συμβάλουμε κι εμείς με την λύση μας, στην παραγωγή καινοτόμων ιδεών και κατ’επέκτασιν στη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Glyfada_Dimarxos

Συμμετέχετε σε κάποιον Incubator / Accelerator;

Αυτή τη στιγμή έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμαστε στο Orange Grove της Ολλανδικής Πρεσβείας, το οποίο αγκάλιασε την ιδέα μας και μας στηρίζει πολύ σε αυτό.

Παράλληλα, έχουμε συνεργασία και με το Impact Hub Athens, το οποίο είχε διοργανώσει τα Social Impact Awards 2016, στα οποία η ιδέα μας, κέρδισε πρώτο βραβείο ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μετά από ψηφοφορία του κοινού, γεγονός που καταδεικνύει τον υψηλό βαθμό αποδοχής της ιδέας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και την δυναμική του κοινωνικού αντίκτυπου που αυτή μπορεί να έχει στην Ελλάδα.

Έχετε πάρει χρηματοδότηση και αν ναι από πού;  

Παρά το γεγονός ότι κατορθώσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξελίξουμε την ιδέα μας και να την μετουσιώσουμε σε δράση, δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχουμε λάβει κάποια χρηματοδότηση. Αντιθέτως, στηρίξαμε την ιδέα μας με προσωπικά έξοδα και προσπαθήσαμε, όσο αυτό ήταν δυνατόν, να διαχειριστούμε τους περιορισμένους πόρους μας, με έναν έξυπνο τρόπο, ώστε να μην δημιουργηθούν επιπλέον ανάγκες.

Παράλληλα, ξεκινήσαμε τις απαραίτητες ενέργειες για σύναψη συνεργασιών με τους Δήμους της Αττικής, δύο εκ των οποίων αποφάσισαν να συμμετέχουν πιλοτικά στο πρόγραμμα στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθεια και χρηματοδοτώντας την παραγωγή των πακέτων ανακύκλωσης τα οποία προορίζονται για χρήση στο πλαίσιο του Δήμου τους.

Σήμερα που μιλάμε, έχουμε ήδη τους πρώτους ενεργούς συμπολίτες μας, που συμμετέχουν δυναμικά στη πρώτη δοκιμαστική εφαρμογή της λύσης μας. Ουσιαστικά, με την ενεργή συμμετοχή τους, μας βοηθάνε να γίνουμε καλύτεροι και να βελτιώσουμε την υπηρεσία μας. Η πιλοτική εφαρμογή της λύσης, θα μας επιτρέψει να αποδείξουμε την εφαρμοσιμότητα του μοντέλου, καθώς και να διαπιστώσουμε τον βαθμό εμπλοκής του κοινού!

Ποια είναι τα μέχρι σήμερα δεδομένα και ποιες οι συνεργασίες;

Μέσα σε μόλις λίγους μήνες λειτουργίας, η Cyclefi κατόρθωσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων στρατηγικών συνεργατών, καθώς και τριών μεγάλων δήμων της Αττικής (Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Άλιμος), ενώ υπάρχουν ήδη άλλοι 11 που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να συμμετέχουν. Παράλληλα, κατάφερε να λάβει 5 διακρίσεις και βραβεύσεις για startups, πριν την επίσημη εφαρμογή της υπηρεσίας.

Τέλος, πραγματοποίησε 6 offline πιλοτικά προγράμματα, στα οποία δοκιμάστηκε ο μηχανισμός ιχνηλασιμότητας και εντοπισμού των τσαντών, με ποσοστό επιτυχίας 96%. Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση της απήχησης της Cyclefi, η οποία απεικονίζεται τόσο μέσα από τις μετρικές των κοινωνικών δικτύων, όσο και από τις εγγραφές στον διαδικτυακό μας τόπο. Ως εταιρεία, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε την παραπάνω δυναμική, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μετά το πέρας της δοκιμαστικής εφαρμογής, θα διαθέτουμε το πακέτο ανακύκλωσης με ένα ελάχιστο αντίτιμο, συγκριτικά με αυτά που προσφέρουμε ως υπηρεσία, και πιο συγκεκριμένα τον μηχανισμό διασφάλισης της διαδικασίας της ανακύκλωσης, τα εκπτωτικά κουπόνια, και πάνω από όλα την υπηρεσία μας στο περιβάλλον.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας;

Έχοντας μία τόσο σημαντική πορεία, ήδη από το ξεκίνημά μας, και με εφόδια την μέχρι τώρα εμπειρία που λάβαμε από τη διενέργεια των 6 offline πιλοτικών, όπως αναφέραμε και παραπάνω, έχουμε ήδη ξεκινήσει (έναρξη από 22/3), το πρώτο μεγάλης κλίμακας πιλοτικό μας πρόγραμμα, με την συμμετοχή 1.000 κατοίκων του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ενώ στη συνέχεια θα διενεργηθούν πιλοτικά και στους Δήμους Γλυφάδας και Αλίμου.

Παράλληλα με τη διενέργεια των πιλοτικών μας προγραμμάτων, προετοιμάζουμε το eshop και το application της υπηρεσίας, τα οποία θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τους χρήστες μας, να χρησιμοποιούν ευκολότερα την υπηρεσία και να μπορούν να παραγγέλνουν online τα προϊόντα μας. Τέλος, μετά την ολοκλήρωση των πιλοτικών στους τρεις Δήμους, ετοιμαζόμαστε να επεκτείνουμε τη δράση μας και στους υπόλοιπους δήμους, πρώτα της Αττικής και στη συνέχεια, σταδιακά όλης της Ελλάδας.

Όλο αυτό το διάστημα, προσπαθούμε να συμμετέχουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και να προσεγγίσουμε επενδυτές, κυρίως από το εξωτερικό. Η ιδιαίτερη λύση μας, έχει καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον κάποιων επενδυτών, από χώρες της Γερμανίας και των Ην. Αραβικών Εμιράτων, με τους οποίους είμαστε ήδη σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων.

Συνεργάζεστε καλά με τους Δήμους και τα συστήματα ανακύκλωσης,
πως προχωράνε αυτές τις συνεργασίες;

Η Cyclefi αντιμετωπίζει τους Δήμους ως στρατηγικούς συνεργάτες της, καθώς η λύση μας, λόγω της αύξησης των ποσοστών της ανακύκλωσης, στο τέλος της ημέρας τους εξοικονομεί τεράστιες. Για το λόγο αυτό, οι Δήμοι αναγνώρισαν από τη πρώτη στιγμή, τη σημαντική συμβολή της Cyclefi στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Η λύση που προτείνει η Cyclefi αποτελεί ένα τρόπο ένωσης των κρίκων της αλυσίδας της διαδικασίας της ανακύκλωσης, το οποίο ενισχύει και διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της. Με αυτό τον τρόπο και οι πολίτες, οι οποίοι αποτελούν τον πρώτο κρίκο και οι οποίοι ξεκινούν την διαδικασία, αποκτούν ένα επιπλέον κίνητρο στο να εμπιστευτούν το σύστημα της διαδικασίας ανακύκλωσης, γνωρίζοντας πως η διαδικασία είναι διασφαλισμένη και παρακολουθείται από όλα τα συμμετέχοντα μέρη, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Επομένως, με γνώμονα την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακύκλωσης και την παράλληλη παρακίνηση των πολιτών για ενασχόληση με αυτή, όλο και περισσότερο Δήμοι ανά την επικράτεια, μας προσεγγίζουν, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία μας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις