Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πόσο εφικτή είναι η αποκέντρωση;

Όταν ήμουν μικρός – δηλαδή πριν από αρκετά χρόνια – θυμάμαι που ήταν της μόδας η έννοια της αποκέντρωσης.

Ο στόχος ήταν να δημιουργηθούν στην περιφέρεια σημαντικά αστικά κέντρα που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τους κατοίκους, ιδίως τους πιο νεαρής ηλικίας, από την μετακόμιση στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς πιστεύουν ότι υπάρχει στην Ελλάδα ουσιαστική αποκέντρωση δεδομένης της “συγκέντρωσης” που υπάρχει σε Αθήνα, κατά κύριο λόγο, και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη. Θεωρώ, όμως, ότι υπάρχουν πόλεις, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Βόλος, Χανιά, όπου υπάρχουν οι “υποδομές” για να τις χαρακτηρίσει κανείς σημαντικά αστικά κέντρα που μπορούν να “κρατήσουν” τους κατοίκους του.

Τι γίνεται, όμως, στο οικοσύστημα των Startups; Υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές; Πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης πόσες και κυρίως ποιες είναι οι πόλεις εκείνες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως “φυτώρια” Startups; Σημειωτέον πως έχουμε δει Startups από πόλεις πλην της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ιδίως από την Πάτρα όπου έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές κυρίως επειδή εκεί υπάρχουν αρκετά κέντρα έρευνας και ανάπτυξης από πολυεθνικές εταιρείες.

Αυτό που δεν βλέπω να υπάρχει – και αν κάνω λάθος, που το ελπίζω, παρακαλώ να μου στείλετε email και θα επανέλθω σε επόμενο σημείωμα, είναι οι χώροι εκείνοι που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν Startups που βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια και χρειάζονται καθοδήγηση. Για παράδειγμα, πλην της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, πόσα coworking χώροι υπάρχουν σε άλλες πόλεις; Υπάρχει ένας Incubator στην Πάτρα, στο Βόλο ή στο Ηράκλειο; Και προσέξτε δεν μιλάω για τέτοιου είδους υποδομές που να συνδέονται με το πανεπιστήμιο. Γιατί υπάρχουν και εκκολαπτόμενοι επιχειρηματίες που έχουν αποφοιτήσει εδώ και χρόνια και δεν νομίζω ότι μπορούν να “επιστρέψουν”.

Τα ερωτήματα αυτά μου προέκυψαν όταν τώρα το Πάσχα βρέθηκα στη Ναύπακτο και είχα μία συζήτηση με έναν πολύ καλό φίλο μου που δουλεύει μία ιδέα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ενδιαφέρον Startup. Αλλά χρειάζεται να βρει την κατάλληλη υποστήριξη για να κάνει το επόμενο βήμα.

Στην Αθήνα ξέρω που θα μπορούσα να τον στείλω. Όμως, ο φίλος μου είναι καθηγητής σε τοπικό λύκειο, έχει οικογένεια και γενικώς είναι δύσκολο να μετακομίσει στην Αθήνα. Στην Πάτρα, όμως, θα μπορούσε. Μάλιστα, πήγε πρόσφατα και σε ένα σχετικά σεμινάριο από μεγάλη τράπεζα που έγινε στην Πάτρα και πήγε πολύ καλά. Αλλά χρειάζεται και άλλη υποστήριξη και ειλικρινά δεν μπορώ να θυμηθώ αν υπάρχει κάτι στην Πάτρα που να μπορούσε να τον βοηθήσει.

Θα μου πει κανείς για το innohub, αλλά η περίπτωση του φίλου μου είναι λίγο διαφορετική. Χρειάζεται περισσότερο mentoring παρά οτιδήποτε άλλο. Και αυτό είναι κάτι που δεν είναι εύκολο να το βρεις στην Αθήνα. Και ειλικρινά αναρωτιέμαι πως θα μπορούσε να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Γιατί σαν τον φίλο μου υπάρχουν πολλοί ακόμη επίδοξοι Startuppers σε πολλές επαρχιακές πόλεις με ενδιαφέρουσες ιδέες που χρειάζονται υποστήριξη για να κάνουν το επόμενο βήμα. Είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει πιστεύω.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις