Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου: “Προσεκτικά βήματα ανάπτυξης με συνέπεια και διαφάνεια!”

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες ημέρες από την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησης (Series A) της blueground, κατά την οποία η εταιρεία κατάφερε να αντλήσει ποσό της τάξεως των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Blueground: Χρηματοδότηση πρώτου γύρου 5,5 εκατ. ευρώ και επέκταση σε νέες πόλεις

Η blueground, που ιδρύθηκε το 2013, προσφέρει υπηρεσίες προώθησης, διαχείρισης και διαμόρφωσης ακινήτων, μετατρέποντας διαμερίσματα και κατοικίες σε πλήρως εξυπηρετούμενα καταλύματα υψηλών προδιαγραφών με την υποστήριξη και την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Εξυπηρετεί δε, δύο κατηγορίες πελατών: τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους φιλοξενούμενους στα καταλύματα είτε για αναψυχή είτε για επαγγελματικούς λόγους και ταξίδι.

Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου _
O Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, ιδρυτής της blueground.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, ιδρυτής της blueground: “Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου γύρου χρηματοδότησης συνολικού ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ που καταφέραμε να λάβουμε πρόσφατα. Με τα κεφάλαια που αντλήσαμε θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε περαιτέρω την τεχνολογία μας, να χρηματοδοτήσουμε την επέκτασή μας στις αγορές που ήδη δραστηριοποιούμαστε, δηλαδή στην Ελλάδα, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς επίσης να εισέλθουμε σε μια ακόμη, καινούρια αγορά. Πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά επιτυχημένη διαδικασία χρηματοδότησης, έπειτα από την πρώτη τον Ιανουάριο του 2016, ενώ το σημαντικό στοιχείο είναι πως σε αυτήν συμμετείχαν το σύνολο των προηγούμενων επενδυτών, συν την παρουσία του VentureFriends που ηγήθηκε σε αμφότερους τους γύρους χρηματοδότησης. Μάλιστα, στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης είχαμε την τύχη να έχουμε μαζί μας και το αμερικάνικο fund, Endeavor Catalyst. Μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς για δεύτερη μόλις φορά το εν λόγω fund επενδύει σε μια ελληνική εταιρεία. Παράλληλα, δεν έλειψε η παρουσία αρκετών Ελλήνων επενδυτών, αλλά και αντίστοιχων από το Ντουμπάι“.

Πολλαπλή προσφορά seed χρηματοδότησης, ελάχιστη για κύκλους ανάπτυξης

Αναφορικά με το εάν η εταιρεία δυσκολεύτηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του πρόσφατου, πρώτου, κύκλου χρηματοδότησης, ο κ. Χατζηελευθερίου σημείωσε πως η όλη διαδικασία ήταν σαφώς challenging και πολύ πιο έντονη από αυτήν που είχε προηγηθεί προ 14 μηνών. “Η αλήθεια είναι πως έγινα σοφότερος και έμαθα σημαντικά πράγματα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διαδικασίας χρηματοδότησης. Από την σκοπιά του business, μπορεί τα πράγματα να εξελίχθηκαν ομαλά, καθώς είχαμε καταφέρει να υλοποιήσουμε έγκαιρα τους οικονομικούς στόχους που μας είχαν τεθεί, ενώ με επιτυχία εισήλθαμε στις δύο αγορές, εντούτοις όμως επειδή η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων λάμβανε χώρα ταυτόχρονα στην Ελλάδα, την Τουρκία και το Ντουμπάι, απαιτήθηκε αρκετός χρόνος. Αρκεί να αναφέρω πως είχαμε ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε απαιτήθηκε ένα εννεάμηνο για την επιτυχή ολοκλήρωσή του. Την ίδια στιγμή, εκτός των υπολοίπων, οφείλεις να “τρέχεις” και το business σε καθημερινό επίπεδο. Οπότε, η διαχείριση του όλου εγχειρήματος κρίνεται ως αρκετά δύσκολη και απαιτητική“.

Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξανδρου απευθείας στο κανάλι του Startupper.gr στο YouTube

Σε μια προσπάθεια εντοπισμού painpoints στην διαδικασία ανεύρεσης χρηματοδότησης εντός των συνόρων, ο κ. Χατζηελευθερίου ήταν αποκαλυπτικός: “Μια βασική αδυναμία έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν μια εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης seed χρηματοδότησης, η προσφορά εκ μέρους ποικίλων funds είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Εικόνα, που μεταβάλλεται άρδην όταν μια νεοφϋής επιχείρηση βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, αναζητώντας πρώτο ή παραπάνω κύκλο χρηματοδότησης. Μάλιστα, οι διαθέσιμες επιλογές σε αυτή την περίπτωση περιορίζονται σημαντικά. Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω πως η ίδια -περίπου- κατάσταση ισχύει τόσο στην Τουρκία όσο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Για παράδειγμα, στην Τουρκία είχαμε ορισμένες προσφορές χρηματοδότησης από κάποια επενδυτικά funds, τα οποία όμως δεν είχαν εμπλακεί ποτέ σε διεθνή επένδυση, καθώς είχαν χρηματοδοτήσει μόνο Τουρκικά startups. Κάτι, που δυσκολεύει σημαντικά την όλη προσπάθεια”.

Τριπλασιασμός τζίρου και κερδοφορία το 2017!

Σχετικά με το εάν στα.. μαθήματα που έλαβε από την όλη διαδικασία υπάρχει κάποιο pattern με συγκεκριμένα βήματα προκειμένου ένας Startupper να πλοηγηθεί με επιτυχία μακριά από τους “σκοπέλους” στην διαδρομή του προς την ανεύρεση και άντληση χρηματοδότησης, ο κ. Χατζηελευθερίου ήταν σαφής: “Θα πρέπει να είσαι ξεκάθαρος στην διαδικασία της επικοινωνίας, να είσαι διαφανής στις προθέσεις, τα βήματα, τους στόχους και τα milestones που θέτεις, να είσαι προσεκτικός στα βήματα και την εν γένει στρατηγική που θεωρείς πως θα σε οδηγήσει στο επιτυχημένο τελικό αποτέλεσμα, καθώς επίσης και να κάνεις deliver στους χρόνους που έχεις υποσχεθεί! Από την πλευρά μου βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με την ομάδα, εσωτερικά της blueground, τους συνεργάτες, τους πελάτες και φυσικά τους χρηματοδότες, φροντίζοντας να τους ενημερώνω εκτενώς και σε βάθος για κάθε μας κίνηση“.

Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου: «Η blueground αλλάζει τον τρόπο αξιοποίησης των οικιστικών ακινήτων»

Έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρηματοδότησης και της άντλησης των πολυπόθητων όσο και απαραίτητων κεφαλαίων επένδυσης, πολλοί θα υπέθεταν πως η τρέχουσα χρονιά για την blueground είναι πετυχημένη όσο και πλήρης.

Τι υποστηρίζει, όμως, ο ιδρυτής της; “Το 2017 στοχεύουμε να τριπλασιάσουμε τον τζίρο μας, να είμαστε κερδοφόροι, να εξακολουθήσουμε να αναπτύσσουμε περαιτέρω τις δύο αγορές στις οποίες ήδη λειτουργούμε, ενώ θα ανοίξουμε μια ακόμη αγορά δίχως ωστόσο να έχουμε προσδιορίσει επακριβώς ποια θα είναι αυτή. Παρόλα αυτά, εξετάζουμε αρκετά σενάρια και αποτελεί ζήτημα χρόνου έως ότου κατασταλάξουμε οριστικά. Αυτό που με χαροποιεί είναι το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να πηγαίνουμε καλύτερα απ’ ότι φανταζόμασταν και σχεδιάζαμε εξαρχής. Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον, ενώ δεν σας κρύβω πως θα θεωρήσω ως σημαντική επιτυχία να καταφέρουμε να προσελκύσουμε κάποιο ακόμη ξένο επενδυτικό fund στα πλαίσια της άντλησης πρόσθετης χρηματοδότησης. Σε αυτή την διαδικασία συμβάλει και το γεγονός ότι θέτουμε ρεαλιστικούς όσο και εφικτούς στόχους. Υπό αυτό το πλαίσιο, θα επιδιώξουμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την τεχνολογία μας, καταφέρνοντας να διεισδύσουμε σε τουλάχιστον 3-4 νέες αγορές“.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις