Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πόσο γνωρίζεις από δικτύωση;

Η λογική λέει ότι οι περισσότεροι αναγνώστες της στήλης θα γνωρίζουν τι εστί Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (ή Hellenic Entrepreneurship Award αν προτιμάτε την αγγλική ονομασία). Και αρκετοί ενδεχομένως να βρεθήκατε και στην απονομή των βραβείων που έγινε την περασμένη Παρασκευή, όπου μία από τις καλύτερες στιγμές, κατά την προσωπική μου άποψη, ήταν η ομιλία του Τζίμη Αθανασόπουλου, ο οποίος είναι η «ψυχή» των βραβείων.

Jimmy_Athanasopoulos_702336
Το σημείο της ομιλίας που μου έκανε εντύπωση ήταν όταν συνέδεσε την ιστορία του ομφάλιου λώρου με τη δικτύωση. Σύμφωνα με την – εξαιρετικά – ενδιαφέρουσα άποψη του κ. Αθανασόπουλου, ο ομφάλιος λώρος είναι στην πραγματικότητα ένα δίκτυο επαφών. Και η δικτύωση είναι η πραγματική δύναμη των Ελλήνων ανά τους αιώνες και είναι ο παράγοντας εκείνος που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα μας.

Οι νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας 2017!

Η πραγματικότητα είναι πως η δικτύωση μεταξύ μας και η βοήθεια που παρέχουν τα μέλη ενός δικτύου είναι κάτι που έχει συνεισφέρει πολλά στην πρόοδο που έκαναν οι Έλληνες τους προηγούμενες αιώνες. Και ενδεχομένως ο λόγος που τις τελευταίες δεκαετίες κάναμε αρκετά βήματα προς τα πίσω ήταν ότι σταματήσαμε να αξιοποιούμε το δίκτυο των επαφών μας. Τόσο εντός της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του «νεοέλληνα» θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ο περίφημος «ξερολισμός»: όλοι ξέρουν τα πάντα. Από το πώς πρέπει να στηθεί η ομάδα στο γήπεδο μέχρι τα φάρμακα που πρέπει να πάρει κάποιος για να αντιμετωπίσει το κρύωμα. Όμως, στην πραγματικότητα το μυστικό της επιτυχίας δεν είναι να τα ξέρεις όλα, αλλά να ξέρεις ποιος είναι εκείνος που γνωρίζει αυτό που χρειάζεσαι για να κάνεις το επόμενο βήμα.

Στο χώρο των Startups η δικτύωση είναι το παν. Όσοι επίδοξοι επιχειρηματίες θεωρούσαν ότι τα γνωρίζουν όλα και ότι η ιδέα τους θα σαρώσει και θα είναι το επόμενο Facebook, δεν επιβιώνουν. Δεν είναι θέμα να είσαι ταπεινός, είναι θέμα να προσπαθείς να βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους να σε βοηθήσουν. Δηλαδή να δικτυωθείς. Αυτό είναι το κλειδί για να κάνεις το επόμενο βήμα.

Με αυτό το σκεπτικό, ένα ερώτημα που πρέπει να κάνουν στους εαυτούς τους όσοι ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα είναι κατά πόσον γνωρίζουν από δικτύωση. Ένα δεύτερο ερώτημα, όμως, είναι κατά πόσον είναι έτοιμοι να δικτυωθούν. Γιατί δικτύωση δεν σημαίνει μόνο λαβείν αλλά και δούναι. Και εδώ είναι που πολλές φορές κάνουν την εμφάνιση τους τα πραγματικά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας είναι μία προσπάθεια δικτύωσης. Πολλές επιχειρήσεις συμμετέχουν μόνο και μόνο με στόχο να πάρουν την άτοκη χρηματοδότηση που προσφέρει το ΕΒΕ. Όμως, το μεγάλο ατού του είναι ότι μπορεί να σου δώσει τη δυνατότητα δικτύωσης με ανθρώπους που κινούνται γύρω από αυτό και θέλουν να βοηθήσουν νέες προσπάθειες. Κάτι αντίστοιχο έχουν στον πυρήνα τους και πολλές άλλες προσπάθειες και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τους επίδοξους Startuppers που πρέπει να σταματήσουν να «κατεβαίνουν» σε διαγωνισμούς και βραβεία μόνο και μόνο για τα λεφτά. Η δικτύωση πρέπει να είναι το ζητούμενο τους. Και οι Έλληνες θα πρέπει να μάθουμε εκ νέου τι σημαίνει πραγματικά να δικτύωνεσαι…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις