Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χρήστος Μακιγιάμα: “Οι μεγάλες ευκαιρίες των ελληνικών Startups στην Ιαπωνία αλλά και στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία”

Ο Χρήστος Μακιγιάμα που γεννήθηκε στην Ιαπωνία, από Έλληνα πατέρα και από Ιαπωνέζα μητέρα, έζησε για 15 χρόνια σε Ελλάδα και Κύπρο και 18 ετών επέστρεψε στην Ιαπωνία όπου και σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός. Η επαγγελματική του ασχολία το 1995 με μια ιαπωνική Startup της εποχής, τότε που το Internet ήταν ακόμα στα πρώτα του βήματα, τον έκανε να έρθει κοντά στην νέα τεχνολογική επιχειρηματικότητα που άρχισε να κάνει το πρώτο disrupt στην Silicon Valley με εταιρείες όπως η Google.

Βρέθηκε στην Αθήνα σαν μέντορας στο Reload Greece Bootcamp 2017 που ολοκληρώνεται την ερχόμενη Κυριακή και μίλησε στον Γιάννη Διονάτο, διευθυντή του ΕΜΕΑ.media.

Εδώ και 20 χρόνια ασχολείται με τις τεχνολογικές Startups και τις βοηθάει να αναπτυχθούν στην Ιαπωνική αγορά αλλά και σε όλο τον κόσμο ενώ από το 2001 είναι ιδρυτής της Silicon Planet στην Ιαπωνία, μιας συμβουλευτική εταιρεία τεχνολογικής επιχειρηματικής ανάπτυξης, τόσο για Startups όσο και για μεγάλες εταιρείες.

Η ανάγκη των μεγάλων ιαπωνικών εταιρειών για νέες τεχνολογίες τον οδήγησε εκτός από την Silicon Valley και στο Ισραήλ. Τότε το οικοσύστημα του Ισραήλ ήταν σχετικά άγνωστο αλλά η τεχνολογική επανάσταση είχε ξεκινήσει φέρνοντας το Ισραήλ εκεί που είναι σήμερα.

Ο Χρήστος Μακιγιάμα είναι από το 2004 υπεύθυνος πωλήσεων μιας από τις πιο πετυχημένες ελληνικές Startups υψηλής τεχνολογίας, της Helic, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της.

Η Helic ιδρύθηκε το 2000 από τους Γιώργο Κουτσογιαννόπουλο και Σωτήρη Μπαντά, ιδρυτή σήμερα της AgTech Centaur Analytics, και αναπτύσσει λογισμικό για τη σχεδίαση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων με πελάτες μεγάλα ονόματα του χώρου. Το 2008 πήρε μια μεγάλη χρηματοδότηση με τη συμμετοχή του Andy Bechtolsheim αλλά και της Fujitsu, την πρώτη επένδυση Ιαπωνικής εταιρείας σε ελληνική Startup.

Στην αναφορά του στο οικοσύστημα Startups της Ελλάδας βλέπει πολλές ομοιότητες με τα πρώτα βήματα του Ισραήλ και άλματα ωριμότητας τα τελευταία χρόνια αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η αναγκαία υποστήριξη και o στρατηγικός σχεδιασμός από όλους τους μεγάλους πυλώνες υποστήριξης.

Υπάρχει υψηλή ποιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό ειδικά στον τεχνολογικό και προγραμματιστικό τομέα με τις ελληνικές Startups να έχουν σαν στόχο το μοντέλο της Helic, να είναι hub έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα και να κινούνται προς τη μεγάλη αγορά της ΕΕ ή των ΗΠΑ ή ακόμα και της Ιαπωνίας μέσω άμεσων ή έμμεσων συνεργασιών με μεγάλες εταιρείες εκεί ή και αυτόνομα.

Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία και τα εργαλεία επικοινωνίας που υπάρχουν σήμερα ξεπερνάνε τα όποια εμπόδια υπήρχαν στο παρελθόν και είναι μια μεγάλη ευκαιρία.

Τα ιαπωνικά VCs η οι μεγάλες εταιρείες εκεί μπορούν να δουν την Ελλάδα σαν επενδυτικό προορισμό, κάτι που έγινε στη περίπτωση της Helic, αλλά θα πρέπει και το οικονομικό-πολιτικό περιβάλλον να είναι σταθερό και να υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες.

Μερικοί τομείς που σημειώνουν μεγάλη ανάπτυξη αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία, και μπορεί να είναι ευκαιρίες για ελληνικές Startups, είναι οι νέες τεχνολογικές πλατφόρμες στην αυτοκινητοβιομηχανία, ειδικά σε επίπεδο software, το FinTech, οι τηλεπικοινωνίες και τα νέα υλικά υψηλής τεχνολογίας.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι συνεργάζεται ήδη με αρκετές ελληνικές Startups και αυτό, που επεσήμανε, ότι θέλει δουλειά σε πολλές από αυτές είναι η ομαδική κουλτούρα μια και το χτίσιμο μιας καλής ομάδας και η επικοινωνία μεταξύ της είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για τη πετυχημένη πορεία της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις