Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μάγκυ Κοντού: “Η τεχνολογία και η επιχειρηματικότητα χρειάζονται περισσότερες γυναίκες”

Γυναίκα που εργάζεται σε μία Tech Startup εταιρεία. Γυναίκα με δύο πτυχία στην Πληροφορική. Γυναίκα που ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση. Ε και; Αν στις παραπάνω προτάσεις παραλήψεις τη λέξη “γυναίκα” μένει ένας άνθρωπος με αγάπη για την τεχνολογία και τη δημιουργικότητα.

Δεν χρειάζεται ούτε να το κρίνεις, ούτε να το θαυμάζεις, ούτε να σε ξενίζει. Θα μπορούσες να είσαι εσύ! Ευτυχώς γνωρίζω αρκετές γυναίκες που έχουν μία αντίστοιχη με τη δική μου ιστορία να διηγηθούν – ίσως όμως λιγότερες από όσες θα ήθελα.

Η καθημερινότητά μου είναι κομμάτι ενός ανδροκρατούμενου – για τα στερεότυπα – περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, ήμουν σχεδόν η μόνη γυναίκα στο έτος μου που σπούδαζε Computer Science και αργότερα Mobile Computing. Στο ελληνικό Startup οικοσύστημα είναι λίγες οι γυναίκες co-Founders που θα συναντήσεις. Στον εργασιακό χώρο είναι σχεδόν ελάχιστες οι γυναίκες developers / designers που θα συνεργαστείς. Αν αναλογιστούμε όμως ότι σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο το 18% των γυναικών σπουδάζουν Πληροφορική, το 26% των εργαζομένων σε “Computing Jobs” είναι γυναίκες και μόλις το 5% κατέχει μία “leadership” θέση στον Tech κλάδο – μάλλον τα δείγματα στη Ελλάδα δεν αποτελούν εξαίρεση.

Αισθάνομαι περήφανη που στο εργασιακό μου περιβάλλον οι άντρες με αντιμετώπιζαν πάντα με σεβασμό, χωρίς διακρίσεις. Αισθάνομαι τυχερή που γνώρισα γυναίκες με διάθεση να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς. Αισθάνθηκα όμως αδικημένη όταν αμφισβητήθηκα επειδή είμαι γυναίκα. Και προβληματίστηκα ακόμη περισσότερο όταν παρατήρησα ότι πολλές φορές, στην προσπάθειά μας να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να συμμετάσχουν, μπορεί άθελά μας να τις ευνοήσαμε περισσότερο σε σχέση με τους άντρες. Η τεχνολογία και η επιχειρηματικότητα χρειάζονται περισσότερες γυναίκες, αλλά για να εξελιχθείς πρέπει να επενδύσεις στις ικανότητές σου και τις επιλογές σου – το φύλο δεν προκαθορίζει την πορεία σου.

Η σημερινή μέρα δεν είναι μόνο μία γιορτή, είναι πρωτίστως μία υπενθύμιση προς όλους – στη γυναίκα, στον άντρα, στην κοινωνία. Υπενθύμιση στη γυναίκα ότι το φύλο δεν είναι πάντα δικαιολογία για οτιδήποτε η ίδια έχει επιλέξει να μη διεκδικήσει ή να μη συμμετέχει. Υπενθύμιση στον άντρα ότι μία γυναίκα οφείλει να έχει τις ίδιες ευκαιρίες με εκείνον και πρέπει να αξιολογείται θετικά ή αρνητικά, με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Υπενθύμιση στην κοινωνία ότι σε κάποιες χώρες, ένας συνάνθρωπός μας – μία γυναίκα, μία μητέρα, ένα κορίτσι – δεν έχει ίσα δικαιώματα με εμάς, δεν αγωνίζεται για καλύτερες συνθήκες εργασίας, δεν διεκδικεί το δικαίωμα του “εκλέγειν – εκλέγεσθαι” – αλλά αγωνίζεται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα, τη ζωή της. Υπενθύμιση σε όλους, ότι σήμερα είναι μία γιορτή για να ευχαριστήσουμε αυτές και αυτούς που αφιερώθηκαν όχι μόνο στο “να έχουν οι γυναίκες ίσα δικαιώματα με τους άντρες”, αλλά στο “να έχουν άντρες και γυναίκες ίσα δικαιώματα”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις