Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Nik Storonsky, CEO Revolut: Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας είναι η Amazon και η Uber!

Με αφορμή το άνοιγμα των γραφείων της Revolut στην Ελλάδα, μιλήσαμε με τον ιδρυτή και CEO της αγγλικής FinTech Νικολάι Στορόνσκι για θέματα που αφορούν τόσο στην ίδια εταιρεία και γενικά στον χώρο του Fintech όσο και στην Ελλάδα.

Ένα σύντομο βιογραφικό του 35χρονου, ρωσικής καταγωγής, Νικολάι Στορόνσκι θα ήταν ίσως απαραίτητο για να τον γνωρίσουμε καλύτερα.
Γεννήθηκε στη Μόσχα όπου και σπούδασε Γενική και Εφαρμοσμένη Φυσική στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας ενώ έχει και Μάστερ στα Οικονομικά.
Τα χρηματο-οικονομικά όμως ήταν εκείνα που τον κέρδισαν, γι’ αυτό το 2006 μετακόμισε στο Λονδίνο για να εργαστεί στη Lehman Brothers ως trader παραγώγων στις αναδυόμενες αγορές. Το 2008 και για πέντε χρόνια εργάστηκε πάνω σε παρόμοιο τομέα για την Credit Suisse, μέχρι τα μέσα του 2013.
Τον Ιανουάριο του 2014 ίδρυσε τη Revolut μαζί με τον Βλαντ Γιατσένκο, ο οποίος ήταν ο “developer” της ομάδας με μεγάλη εμπειρία στις Credit Suisse και Deutsche Bank.

Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια η εφαρμογή αποστολής χρημάτων σε διάφορα νομίσματα Revolut έχει εξελιχθεί σε ένα πολυ-εργαλείο τραπεζικών συναλλαγών και συναφών υπηρεσιών με ασύγκριτη ευκολία μέσω Smartphones.
Είναι θέμα χρόνου να φτάσει τους 2 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο, με την Ελλάδα να είναι μία από τις καλύτερες αγορές της FinTech στην Ευρώπη, ενώ σύντομα θα λάβει και τραπεζική άδεια στην Ε.Ε.
Όλα αυτά την καθιστούν μέρα-με-την-ημέρα έναν δυνατό αντίπαλο για τις τράπεζες, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο που προσφέρουν τις τραπεζικές υπηρεσίες στο ευρύ κοινό και ειδικά μέσω φορητών συσκευών.

Startupper.gr: Τι είναι η Revolut; Είναι τελικά μια τράπεζα;

Ν. Στορόνσκι:
Η Revolut είναι ένας τρεχούμενος λογαριασμός και μια εφαρμογή που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015. Με τη Revolut, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό σε 60 δευτερόλεπτα, να ξοδέψουν χρήματα στο εξωτερικό, σε πάνω από 150 νομίσματα χωρίς χρέωση, να κρατήσουν και να ανταλλάξουν 25 νομίσματα εντός εφαρμογής και να στείλουν δωρεάν εσωτερικές και διεθνείς μεταφορές χρημάτων με την πραγματική διατραπεζική συναλλαγματική ισοτιμία.
Το ευρύ φάσμα καινοτόμων υπηρεσιών της Revolut, όπως η υποστήριξη κρυπτονομισμάτων, η ταξιδιωτική ασφάλιση βάσει γεωγραφικής περιοχής, οι πάγιες εντολές και τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας την κάνουν το απόλυτο χρηματο-οικονομικό marketplace.

Startupper.gr: Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε τη Revolut; Υπάρχoυν ακόμα ευκαιρίες για νέες Startups στην αγορά των “neobank”;

Ν. Στορόνσκι: Η Revolut ξεκίνησε εξαιτίας των “απογοητεύσεων” που υπάρχουν στον παραδοσιακό τραπεζικό κλάδο αλλά και λόγω των υψηλών προμηθειών συναλλάγματος.
Υπάρχει μια ευκαιρία για νέες Startups στην αγορά και πιστεύουμε ότι ο αυξημένος ανταγωνισμός είναι καλός, καθώς οδηγεί στην καινοτομία. Αν οι υπηρεσίες mobile banking συνεχίσουν να δημιουργούν νέα προϊόντα ή να χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε μια πιο ανταγωνιστική αγορά και καλύτερες εμπειρίες για τους χρήστες mobile banking.
Ο ανταγωνισμός στο χώρο του mobile banking εμποδίζει επίσης τον εφησυχασμό. Εάν οι εταιρείες προσπαθούν συνεχώς να δημιουργήσουν καλύτερα χρηματο-οικονομικά προϊόντα για τους πελάτες τους, θα βελτιώσουμε τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο σύνολό του.

Startupper.gr: Όλοι οι δείκτες της Revolut εκτοξεύονται, ειδικά σε ό,τι αφορά το Scaling και τους χρήστες. Ποιο είναι το “μυστικό”;

Ν. Στορόνσκι: Η Revolut αναπτύχθηκε γρήγορα επειδή εστιάσαμε στη δημιουργία προϊόντων και στην “απόκτηση χρηστών” από την πρώτη μέρα. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και τα διορθώνουμε. Συνεχώς επεμβαίνουμε και βελτιώνουμε τα προϊόντα μας, έτσι ώστε να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.

Startupper.gr: Αναφέρετε επανειλημμένα ότι το ποσό που δαπανάτε για την απόκτηση πελατών είναι μηδενικό. Αυτό ισχύει ακόμα; 

Ν. Στορόνσκι: Δεν ξοδεύουμε χρήματα για μαζικού τύπου διαφήμιση προκειμένου να προωθήσουμε τις υπηρεσίες μας, αντιθέτως βασιζόμαστε στο εξαιρετικό προϊόν μας και στην κοινότητά μας για να αποκτήσουμε ακόμη περισσότερους πελάτες. Η κοινότητά μας είναι πάντα στο επίκεντρο και αυτό την κάνει πιστή στο brand. Φυσικά μας παρέχουν ανατροφοδότηση, προτάσεις και μια καθημερινή αλληλεπίδραση που μας βοηθούν να βελτιώνουμε συνεχώς τα προϊόντα μας.

Startupper.gr: Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τη διαδικασία από τη στιγμή που σχεδιάζετε ένα νέο χαρακτηριστικό μέχρι την υλοποίηση; 

Ν. Στορόνσκι: Σχεδιάζουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες βάσει των αναγκών των πελατών μας, συμπληρώνοντάς τα με λειτουργίες που προτείνονται εσωτερικά για να μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε. Πρόσφατα, ζητήσαμε από τους πελάτες μας να ονομάσουν το χαρακτηριστικό που θέλουν έτσι ώστε να συμπεριλάβουμε την κοινότητά μας στην όλη διαδικασία.

Startupper.gr:  Ποιο είναι το δυνατό χαρακτηριστικό της εταιρείας σας;

Ν. Στορόνσκι: Κινούμαστε γρήγορα και είμαστε πάντα καινοτόμοι. Η ομάδα μας δουλεύει σκληρά, είναι αφοσιωμένη και προσπαθεί πάντα να δημιουργεί τις καλύτερες εμπειρίες για τους πελάτες μας. Επίσης διαθέτουμε μια τεράστια και συνεχώς αυξανόμενη πελατειακή βάση σε πολλές χώρες που μας βοηθά να “διαδώσουμε τα νέα” για τη Revolut!

Startupper.gr:  Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για τα μελλοντικά σας σχέδια και ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα; 

Ν. Στορόνσκι: Τα σχέδιά μας είναι απλώς να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε! Επιδιώκουμε να επεκταθούμε παγκοσμίως (ξεκινώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία) και να αυξήσουμε τη σουίτα υπηρεσιών μας, οικοδομώντας ένα χρηματοπιστωτικό marketplace για να προσφέρουμε στους πελάτες μας απλούς, γρήγορους και διαισθητικούς τρόπους χειρισμού των οικονομικών τους, όλα μέσα σε μία εφαρμογή.

Στην Ελλάδα επιδιώκουμε να γίνουμε o καθημερινός τρεχούμενος λογαριασμός για τους Έλληνες και υποσχόμαστε να τερματίσουμε το πάρτι των μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Αντιμετωπίζουμε τα υψηλά τέλη μεταφοράς χρημάτων καταργώντας τα σύνορα και εξαλείφοντας τις κρυφές χρεώσεις ενώ στοχεύουμε να φτάσουμε τους 150.000 Έλληνες πελάτες μέχρι το τέλος του έτους.

Startupper.gr:  Ποιον θεωρείτε τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή: Άλλες Fintech Startups; Τις τράπεζες; Ή τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες;

Ν. Στορόνσκι: Βλέπουμε ως ανταγωνιστές τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως την Amazon, την Google, το Facebook, την Apple αλλά και την Uber, η οποία πρόσφατα μάλιστα υπέβαλε αίτηση για άδεια χρήσης ηλεκτρονικού χρήματος, έτσι ώστε να διευρύνει το φάσμα των υπηρεσιών της προς τους πελάτες της. Αυτές είναι εταιρείες με τεράστια βάση χρηστών, πολλά δεδομένα και μεγάλες χρηματοδοτήσεις, επομένως φροντίζουμε να τους παρακολουθούμε. Θεωρούμε ότι είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά marketplaces και για αυτόν το λόγο οι παραδοσιακές τράπεζες και άλλες Fintechs δεν είναι πλέον οι βασικοί ανταγωνιστές μας.

Startupper.gr:  Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή που μπορεί να επηρεάσει την επιχείρησή σας;

Ν. Στορόνσκι: Οι μεγαλύτεροι παίκτες-πλατφόρμες, όπως η Google και η Amazon, εφόσον αναλάβουν τον έλεγχο της αγοράς. Για εμάς, εσωτερικά, η μεγαλύτερη απειλή είναι να “κόψουμε ταχύτητες”.

Startupper.gr: Η Ευρώπη είναι φιλική προς τις Fintech Startups;

Ν. Στορόνσκι: To σημερινό κανονιστικό πλαίσιο για το Fintech παραμένει σε κάποιο βαθμό ένα συνονθύλευμα διάφορων κανονισμών και αυτό συμβαίνει και σε ολόκληρη την Ε.Ε. Θα είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε κατά πόσο οι εθνικοί κανονισμοί θα υιοθετήσουν καινοτόμα μέτρα “φιλικά προς το Fintech”  έτσι ώστε τα κράτη να θεωρηθούν ιδανικές επιλογές για την έδρα καινοτόμων χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

Startupper.gr:  Τι να περιμένουμε στο Fintech τα επόμενα 5 με 10 χρόνια; Τι άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην ψηφιακή τραπεζική;

Ν. Στορόνσκι: Πολλοί από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έχουν υπερβολικά μεγάλη εσωτερική πολυπλοκότητα για να ανταγωνιστούν γρήγορα και αποδοτικά τις Startups. Για να προσαρμοστούν, πρέπει να αγκαλιάσουν τις νέες τεχνολογίες, να προβούν σε εξαγορές και να εξελιχθούν. Τα επόμενα 5-10 χρόνια, αναμένουμε μια «κατάληψη γης» για τις πιο ελπιδοφόρες τεχνολογικές πλατφόρμες και Startups, με όλο και μεγαλύτερο αριθμό εταιρικών στρατηγικών συνεργασιών, συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ Fintech και παραδοσιακών οργανισμών.
Οι υπηρεσίες Blockchain και κρυπτονομισμάτων θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην ψηφιακή τραπεζική μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς οι διάφοροι παίκτες θα αρχίσουν να προσφέρουν περισσότερες και πιο πλούσιες υπηρεσίες.

Startupper.gr:  Το Exit είναι στο μυαλό σας; 

Ν. Στορόνσκι: Τα σχέδιά μας είναι απλώς να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε! Επιδιώκουμε να επεκταθούμε παγκοσμίως και να αυξήσουμε τη σουίτα υπηρεσιών μας, οικοδομώντας το marketplace μας, για να προσφέρουμε στους πελάτες μας απλούς, γρήγορους και εύχρηστους τρόπους ελέγχου των οικονομικών τους, όλα μέσα σε μία εφαρμογή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις