Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Google εναντίον ψευδών ειδήσεων με το “Fact Check”

Καθημερινά κατακλυζόμαστε απο ένα τεράστιο όγκο ειδήσεων που ακόμα και πιο ειδικοί δεν μπορούν πάντα να διαπιστώσουν αν προέρχονται απο αξιόπιστες πηγές ή ψευδείς και παραπλανητικές.

Το περασμένο Οκτώβριο η Google μαζί με επιλεγμένους εκδότες δοκίμασαν το εργαλείο «Fact Check» ή «Εξακρίβωση Πληροφοριών» στις καταχωρίσεις των ειδήσεων στο Google News. Αυτή η ετικέτα τοποθετείται σε άρθρα, που περιλαμβάνουν πληροφορίες που έχουν ελεγχθεί από εκδότες και φορείς με τους οποίους συνεργάζεται η Google κι έχουν επιφορτιστεί με αυτό το έργο.
Υπάρχει μια δημοσιογραφική κοινότητα εξακρίβωσης πληροφοριών η οποία πλέον περιλαμβάνει 115 οργανισμούς με την ευθύνη της αρχικής αξιολόγησης της πηγής να γίνεται απο αυτή αλλά και τους ίδιους τους εκδότες και όχι την Google.
Δυστυχώς, βλέπουμε στον χάρτη ότι υπάρχει δημοσιογραφικός συνεργάτης στα Σκόπια και στη Τουρκία αλλά δεν υπάρχει στην Ελλάδα…

Πλέον αυτή η δυνατότητα είναι διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες του Google News αλλά και στην αναζήτηση της Google. Όταν γίνεται μια αναζήτηση, οι καταχωρήσεις που έχουν ελεγχθεί από έναν συνεργάτη, θα εμφανίζονται διακριτά στην κορυφή της σελίδας αποτελεσμάτων. Θα προβάλλεται η πληροφορία, ποιος την έχει δημιουργήσει και αν μια έγκυρη πηγή έχει επιβεβαιώσει την γνησιότητά της.

Αυτή η πληροφορία δεν θα είναι εφαρμόσιμη ή διαθέσιμη σε κάθε καταχώρηση και θα υπάρχουν σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης όπου διαφορετικοί εκδότες έλεγξαν τον ίδιο ισχυρισμό και κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα. Ακόμα και σε περιπτώσεις διαφωνίας οι χρήστες θα μπορούν να καταλάβουν τον βαθμό συναίνεσης ή διαφωνίας για έναν ισχυρισμό και να λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες για το ποιες πηγές συμφωνούν μεταξύ τους.

Κάνοντας τις εξακριβώσεις πληροφοριών πιο εμφανείς στα αποτελέσματα αναζητήσεων οι χρήστες θα έχουν μεγαλύτερη ευκολία στο να ελέγχουν και να τις αξιολογούν, σχηματίζοντας τις δικές τους εμπεριστατωμένες απόψεις.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ, εδώ και εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις