Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οδυσσέας Αθανασίου, LAMDA: Διαγωνισμός καινοτομίας για τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και πως η Ελλάδα θα γίνει παγκόσμιο hub!

Στο πλαίσιο του Disrupt Greece 2018 το οποίο πραγματοποιήθηκε εχθές στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, η Αναστασία Περετζόγλου, Brand Manager του Fortune Greece, συνομίλησε με τον CEO της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου.

Η Lamda Development διαχειρίζεται τα τρία μεγάλα εμπορικά κέντρα της χώρας μας, το The Mall Athens, το Golden Hall και το Mediterranean Cosmos αλλά και τη Μαρίνα του Φλοίσβου. Η Lamda είναι επίσης και ο ανάδοχος του μεγάλου έργου αναμόρφωσης και εμπορικής εκμετάλλευσης του Ελληνικού, τα έργα στο οποίο αναμένεται να αρχίσουν την άνοιξη του 2019.

Ο Οδυσσέας Αθανασίου δεν ακολούθησε την ιατρική καριέρα του πατέρα του αλλά σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Ώστιν του Τέξας και πέρασε από υψηλόβαθμες θέσεις στην Barilla και την Diageο πριν αναλάβει την Lamda Developments το 2006.

Με αφορμή την ερώτηση περί συμβουλών στους υποψήφιους νέους επιχειρηματίες, στάθηκε στα λεπτά σύνορα μεταξύ αποτυχίας και επιτυχίας και στις αποφάσεις που έχει πάρει, ειδικά στην πολύ κρίσιμη περίοδο των σπουδών στην Αμερική αλλά και στη περίοδο της έναρξης της κρίσης στην Ελλάδα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η υποστήριξη που δέχτηκε από έναν συμφοιτητή του στο Ώστιν, τον βοήθησε να μην παρατήσει τις προσπάθειες για εύρεση εργασίας, μετά από πολλές απορρίψεις, και να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Περνώντας στη περίοδο της κρίσης, σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό και την αγορά, επένδυσε στην προώθηση και την διαφήμιση των εμπορικών κέντρων και μαζί με τους συνεργάτες-ενοικιαστές των χώρων προχώρησε σε πολλές συνεργιστικές ενέργειες οι οποίες έφεραν αποτελέσματα και εξασφάλιση υψηλών τζίρων αλλά και επισκεπτών στα εμπορικά κέντρα.

Όταν η κουβέντα έφτασε στο λεγόμενο brain drain αλλά και στο gain, ο Οδυσσέας Αθανασίου στάθηκε στο παράδειγμα των μεγάλων hubs της Ευρώπης, και ειδικά του Ισραήλ, όπου όλοι οι μεγάλοι πυλώνες της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας δρουν από κοινού και κάτω από κεντρικό σχεδιασμό με εμφανή αποτελέσματα.

Φυσικά και η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα τέτοιο hub αν εκμεταλλευτούμε σωστά τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχουμε σαν λαός αλλά και σαν χώρα. Λόγω καιρού και φυσικής ομορφιάς, για παράδειγμα, πολλά νέα ταλέντα από το εξωτερικό θα ήθελαν να μετακομίσουν Ελλάδα για να δουλέψουν, ενώ εκπαιδευτικοί και ερευνητικοί φορείς θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις όποιες επιτυχίες των πρώτων Startups ή μεγάλων επενδύσεων που έγιναν, στη Πάτρα π.χ., αλλά και την τεράστια κληρονομία της Αρχαίας Ελλάδας με την δημιουργία παγκόσμιων κέντρων εκπαίδευσης και καινοτομίας στην Φιλοσοφία στους Δελφούς για παράδειγμα, ή Μαθηματικών στη Σάμο ή Ιατρικής στην Κώ κ.ο.κ.

Τέλος, η συζήτηση έβγαλε και μια ενδιαφέρουσα είδηση για όσες ομάδες και Startups έχουν ξεχωριστές και ενδιαφέρουσες ιδέες στο RetailTech μια και σύντομα η Lamda Develpment θα ανακοινώσει ένα διαγωνισμό καινοτομίας για την ενίσχυση και υποστήριξη των εμπορικών της κέντρων, τα οποία συγκεντρώνουν 15 εκατ. κόσμο κάθε χρόνο, σε όλους τους τομείς της λιανικής πώλησης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις