Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ειρήνη Μποτονάκη: “Το EIF εισηγείται θετικά για ένα ‘δεύτερο JEREMIE'”

Το Startupper.gr, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη λειτουργία των JEREMIE Funds, συνομίλησε με την Ειρήνη Μποτονάκη, υπεύθυνη για το Regional Business Development του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η Ειρήνη Μποτονάκη παρουσιάζει τα μέχρι τώρα στοιχεία των funds, τις προσδοκίες του EIF για τη λήξη της επενδυτικής τους περιόδου και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στη λειτουργία τους, ενώ απαντά κατά πόσον υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου υψηλού ρίσκου στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Συγκεκριμένα τονίζει ότι τα τέσσερα JEREMIE funds, έχοντας κατορθώσει να βρουν μέσα στην “καρδιά” της ελληνικής οικονομικής κρίσης – το 2012 – τα απαιτούμενα ιδιωτικά κεφάλαια, έχουν επενδύσει σε λιγότερο από δύο χρόνια 18 εκατ. ευρώ σε 35 μικρομεσαίες τεχνολογικές εταιρείες. “Πρέπει να επαινέσουμε τους διαχειριστές για την επιτυχή άντληση από πάνω από 20 ιδιώτες επενδυτές και την ελληνική κυβέρνηση για την παραχώρηση διαρθρωτικών πόρων, τα οποία σε συνδυασμό με το brand name του EIF ολοκλήρωσαν επιτυχώς το fund-raising“, αναφέρει η Ειρ. Μποτονάκη και προσθέτει:

Εν τη απουσία του JEREMIE, οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα είχαν πρόσβαση σε παραδοσιακά κανάλια χρηματοδότησης, όπως τα τραπεζικά, λόγω του προφίλ υψηλού ρίσκου που έχουν“.

Σε ό,τι αφορά στις προσδοκίες του EIF – το οποίο αποτελεί τον κατά 70% συμμέτοχο στα ελληνικά JEREMIE funds – από τη λειτουργία του προγράμματος, η Ειρ. Μποτονάκη τονίζει ότι στόχος και του Ταμείου και των διαχειριστών είναι να απορροφηθεί, αν όχι όλο, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που απομένουν σε επιλέξιμες εταιρείες. “Ευρύτερη φιλοδοξία μας είναι να μπουν τα θεμέλια ώστε το τοπικό venture capital οικοσύστημα να αναδειχθεί σε ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο“, προσθέτει.

Η υπεύθυνη για την επιχειρηματική ανάπτυξη του Ταμείου σε Ελλάδα και Κύπρο απαντά πως το EIF επιθυμεί να υπάρξει συνέχεια στην υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μέσα από δράσεις equity. Μάλιστα, εισηγείται θετικά στο ενδεχόμενο που η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο να δημιουργήσει και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία τύπου venture capital και private equity χρησιμοποιώντας διαρθρωτικούς πόρους, αναλόγως με το χρηματοδοτικό κενό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που καταδειχθεί για την ελληνική αγορά. Το EIF θεωρεί σημαντικό εκτός από τη συνέχιση των τεσσάρων JEREMIE funds να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους κλάδους εκτός του ICT να υποστηριχθούν.

Τέλος, η Ειρ. Μποτονάκη αναφέρεται στη δραστηριοποίηση του EIF στο χώρο του private equity και venture capital και με πόρους οριζόντιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (εκτός δηλαδή από τη διαχείριση πόρων διαρθρωτικών ταμείων), αλλά και με ίδιους πόρους του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (μέσω των οποίων μέχρι το τέλος του 2013 συμμετείχε σε ευρωπαϊκά funds με 8 δισ. ευρώ), τονίζοντας πως ομάδες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στους πόρους αυτούς.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη με την Ειρήνη Μποτονάκη στο βίντεο που ακολουθεί

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις