Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γνωρίστε τις 25 startups του MITEF Greece Startup Competition – Μέρος 1ο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το τρίμηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής εκπαίδευσης που ακολουθούν 25 startup εταιρείες που προκρίθηκαν στον ημιτελικό του διαγωνισμού Startup Competition που διοργανώνει το MIT Enterprise Forum Greece. Ένα μήνα πριν λήξει αυτή η δεύτερη φάση του διαγωνισμού και πριν ανακοινωθούν οι 10 επικρατέστερες εταιρείες που θα διεκδικήσουν τα έπαθλα χρημάτων και υπηρεσιών από το Forum, το Startupper.gr θα σας παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες και τις 25 που αντιπροσωπεύουν τις καλύτερες εταιρείες που επιλέχθηκαν.

Αυτή την εβδομάδα ξεκινάμε με πέντε εταιρείες από τον κλάδο του Web και του Internet.

CareAcross

Τι κάνετε;
Το CareAcross εστιάζει στον καρκίνο, και συνδέει ασθενείς μεταξύ τους, καθώς και με έμπειρους ειδικούς. Μέσω της διεθνούς ιατρικής μας ομάδας, οι χρήστες μπορούν να ενημερωθούν για τις νεότερες ιατρικές εξελίξεις, να μάθουν περισσότερα για την ασθένεια και πώς να τη διαχειριστούν καλύτερα. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία για να ενημερωθούν για το γενετικό τους ρίσκο, να βρουν και να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για πρωτοποριακές κλινικές μελέτες, καθώς και να διαβάσουν επιστημονικά κείμενα για τη νόσο τους, γραμμένα σε κατανοητή μορφή.

Ποιο πρόβλημα λύνετε και ποια είναι η επιχειρηματική σας πρόταση;
Έρευνες δείχνουν ότι πολύ λίγα δεδομένα συλλέγονται από τις εμπειρίες των καρκινοπαθών: μόλις 4 στις 10 συναντήσεις με ογκολόγους καταλήγουν στην καταγραφή δεδομένων, από τα οποία χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα ακόμα λιγότερα. Οι παραδοσιακές μέθοδοι συλλογής δεδομένων (π.χ. μέσω κλινικών μελετών) είναι αργές και δύσκαμπτες στη συλλογή δεδομένων. Επιπλέον, το 87% των κλινικών μελετών αποτυγχάνουν να επιστρατεύσουν εγκαίρως ασθενείς: μία φαρμακευτική εταιρεία χάνει περίπου 8 εκατ. δολ. για κάθε μία ημέρα καθυστέρησης στις δοκιμές της. Η CareAcross καθιστά δυνατή την πρόσβαση σε ανώνυμα, συγκεντρωτικά δεδομένα ασθενών με καρκίνο μέσα από την έμμεση πρόσβαση στους ίδιους τους ασθενείς. Η πλατφόρμα επιτρέπει στα μέλη να διαδρούν με έναν ανώνυμο, ιδιωτικό και ασφαλή τρόπο και τα δεδομένα συλλέγονται μέσα από αυτή την επικοινωνία, αλλά και μέσω ειδικά δομημένων ερωτηματολογίων, δίνοντας στις εταιρίες αναλυτικά, συγκεντρωτικά και ανώνυμα δεδομένα. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα σε ασθενείς να βρούν κλινικές μελέτες για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής μέσω μίας ειδικής online μηχανής αναζήτησης.

Ποιοι είστε;
Συνιδρυτές είμαστε οι Θάνος Κοσμίδης, Αλέξανδρος Γιαμάς και Πάρις Κοσμίδης. Η ομάδα μας αποτελείται συνολικά από 9 άτομα με ετερογενείς δεξιότητες και γνώσεις, από ιατρική, νομικά, content curation, design, copywriting μέχρι online marketing και web development.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;
Η CareAcross είναι ακόμα σε beta στάδιο, με μέλη από όλο τον κόσμο. Επόμενο σημαντικό στάδιο είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με αυτήν, θέλουμε να εστιάσουμε στην αύξηση των μελών από το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να ακολουθήσει και η επιχειρηματική επέκταση.

Γιατί συμμετέχετε στο MITEF Greece Startup Competition;
Από το διαγωνισμό του MITEF ευελπιστούμε να γίνει ευρύτερα γνωστή η προσπάθειά μας, να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε από τις υπόλοιπες ομάδες καθώς και τους εξαιρετικούς μέντορες του προγράμματος. Η CareAcross είναι στα αρχικά στάδια του ταξιδιού της, και ελπίζουμε ο διαγωνισμός του MITEF να είναι ένας σημαντικός σταθμός του.

CareAcross team 1000
Η ομάδα του CareAcross

 

Eventora Connect

Τι κάνετε;
Το Eventora Connect είναι μία εφαρμογή για επισκέπτες εκδηλώσεων που προσφέρει ένα ψηφιακό πάσο, προσωπική βοήθεια, engagement με το event και έλεγχο των προσωπικών δεδομένων που μοιράζονται. Για τις εταιρείες και τα brands, παρέχει μεθόδους engagement, δημιουργεί leads και εξάγει γνώση μέσα από εύκολης πρόσβασης δεδομένα.

Ποιο πρόβλημα λύνετε και ποια είναι η επιχειρηματική σας πρόταση;
Οι εκθέτες και τα brands συλλέγουν leads σαρώνοντας ένα badge. Ωστόσο τα προφίλ των επισκεπτών είναι πολύ γενικά και οι εταιρείες δεν έχουν στη διάθεσή τους ένα αυτοματοποιημένο, αποτελεσματικό εργαλείο για να δημιουργήσουν insights και να μετρήσουν το ROI. Από την άλλη, οι επισκέπτες ενός event θέλουν να λαμβάνουν πληροφορίες για προϊόντα, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για βραβεία και να έχουν πρόσβαση σε premium περιεχόμενο και προσφορές. Αλλά οι εφαρμογές των events είναι συνήθως ένας ατελείωτος κατάλογος, ενώ όταν σαρώνεται το badge τους ανησυχούν για την προστασία των δεδομένων τους. Το ψηφιακό πάσο Eventora Connect επιτρέπει στους επισκέπτες να αλληλεπιδρούν με τα brands με βάση την τοποθεσία και τις προτιμήσεις τους.

Ποιοι είστε;
Μέλη της ομάδας του Eventora Connect είναι οι Νίκος Τσάμης (Imperial College Business School, Πανεπ. Πατρών Η/Υ & Πληροφορικής), Βασίλης Τριανταφύλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Σωτήρης Χατζηθωμάς (Bentley University, Boston University) και Ηλίας Κατιρτσιγιανόγλου (Newcastle upon Tyne University).

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;
Σήμερα είμαστε στο στάδιο της ανάπτυξης και πιλοτικής λειτουργίας των εφαρμογών και της υπηρεσίας Eventora Connect.  Για τη λειτουργία σε διεθνές επίπεδο, αξιοποιούμε το δίκτυο πελατών και συνεργατών που έχει το Eventora σε 30 χώρες. Επίσης, προβάλλουμε το Eventora Connect σε εκθέσεις στο εξωτερικό, όπως η SXSW Interactive στο Austin, στην οποία συμμετείχαμε πρόσφατα.

Γιατί συμμετέχετε στο MITEF Greece Startup Competition;
Συμμετέχουμε στο διαγωνισμό για να αξιοποιήσουμε το δίκτυο μεντόρων, οι οποίοι ήδη μας βοηθούν με τη γνώση και εμπειρία που έχουν σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, για να “εκθέσουμε” την ιδέα μας και το προϊόν μας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στην κοινότητα της Βοστώνης και του MIT. Η εταιρεία μας εξ αρχής έχει προσανατολισμό προς το εξωτερικό.

eventora_Nick_Tsamis 1000
Ο Νίκος Τσάμης της Eventora

 

Gridmates

Τι κάνετε;
Αναπτύσσουμε μία διαδικτυακή πλατφόρμα και mobile app που επιτρέπει χρήστες να στείλουν ενέργεια σε κόσμο που έχει ανάγκη. Η Gridmates είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που επιτρέπει τον “Διαμοιρασμό ενέργειας” (peer to peer energy sharing). Προσφέρουμε μία καινοτόμα λύση σε παρόχους ενέργειας ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν τις υπηρεσίες τους προς τους ευαίσθητους καταναλωτές. Ένας χρήστης του Gridmate μπορεί να συνδεθεί με έναν ευαίσθητο καταναλωτή, να επιλέξει ό,τι ποσό ενέργειας θέλει να δωρίσει και με το πάτημα ενός κουμπιού να στείλει energy credits. Παράλληλα ο χρήστης απολαμβάνει δώρα από τους επιχειρηματικούς εταίρους της Gridmates. Επίσης, ο χρήστης λαμβάνει συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας ώστε να εξοικονομήσει την ενέργεια που δώρισε στο σπίτι του. Το ονομάζουμε δωρεά ενέργειας ουδέτερου κόστους!

Ποιο πρόβλημα λύνετε και ποια είναι η επιχειρηματική σας πρόταση;
Το πρόβλημα που επιλύουμε ονομάζεται “Ενεργειακή φτώχεια” (Energy Poverty). Παγκοσμίως υπάρχουν 1 δισ. άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν τον ηλεκτρικό λογαριασμό τους. Η Gridmates προσφέρει μια καινοτόμα υπηρεσία που επιτρέπει ανθρώπους και επιχειρήσεις να δωρίσουν ή να μοιράσουν ενέργεια στον κόσμο αυτόν. Η έμπνευση για την ιδέα ήρθε πριν από 2 χρόνια όταν ο Γιώργος Κουτίτας, κάτοικος Θεσσαλονίκης, έβλεπε σε ελληνικό κανάλι ότι υπήρχαν γύρω του χιλιάδες άνθρωποι που δεν μπορούσαν να καλύψουν τον ηλεκτρικό τους λογαριασμό και ο πάροχος ενέργειας έκοψε την πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο. Οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν στο σκοτάδι και σε κρύα σπίτια. Ο Γ. Κουτίτας προσπάθησε να βρει ένα τρόπο να δωρίσει ενέργεια στον κόσμο αυτόν, αλλά δεν υπήρχε εύκολος και διαφανής τρόπος. Έτσι του ήρθε η ιδέα της Gridmates, μίας διαδικτυακής πλατφόρμα όπου μπορεί να συνδεθεί με όποιον θέλει και να δωρίσει ό,τι ποσό ενέργειας θέλει.

Ποιοι είστε;
Συνιδρυτής και CEO ο Δρ. Γιώργος Κουτίτας, συνιδρυτής και CTO ο Δρ. Κώστας Τζάρας, πρόεδρος ο Άγγελος Αγγέλου και μέλος του ΔΣ ο Andres Carvallo. Επίσης, εργάζονται 4 developers, 2 Marketing/social media και 1 designer.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;
Βρισκόμαστε στο στάδιο seed και εκτελούμε πιλοτικά το proof of concept. Έχουμε χτίσει μία κοινότητα 2.000 χρηστών και μέσα στο 2015 πραγματοποιούμε την πρώτη μας συνεργασία με επιχείρηση ηλεκτρισμού.

Γιατί συμμετέχετε στο MITEF Greece Startup Competition;
Συμμετέχουμε στον διαγωνισμό με σκοπό να επεκτείνουμε το δίκτυο των μεντόρων μας, να ευρύνουμε τους ορίζοντες μας και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας στο τομέα των νεοσύστατων επιχειρήσεων. Θέλουμε να νικήσουμε τον διαγωνισμό!

gridmates cofounders
Οι συνιδρυτές της Gridmates

 

isMood

Τι κάνετε;
Η isMOOD συλλέγει και επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο δεδομένα που αναρτούν οι χρήστες σε ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα (Twitter, Facebook) και το διαδίκτυο (Blogs, forums, news portals)  και στοχεύει στην ανάδειξη νέας χρήσιμης επιχειρηματικής γνώσης. Τα εργαλεία της isMOOD εξελίσσουν την ανάλυση κοινωνικών δικτύων σε ένα έξυπνο εργαλείο λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων για τις σύγχρονες εταιρίες.

Ποιο πρόβλημα λύνετε και ποια είναι η επιχειρηματική σας πρόταση;
Τα τελευταία χρόνια, τα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας και έκφρασης.  Τα δεδομένα που ανταλλάσσονται στα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα αποτελούν σημαντική πληροφορία η οποία υπό την κατάλληλη ανάλυση και επεξεργασία μπορεί να μετασχηματιστεί σε χρήσιμη γνώση και επιχειρηματική ευφυΐα, ειδικά στον επιχειρηματικό κλάδο. Η isMOOD συγκεντρώνει και αναλύει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και  εντοπίζει τα θέματα που συζητούν οι χρήστες καθώς και τη στάση των χρηστών απέναντι σε αυτά. Για παράδειγμα, εντοπίζονται τα θέματα που συζητά το κοινό σχετικά με κάποιο brand και τους ανταγωνιστές, εντοπίζονται άμεσα οι ανάγκες των καταναλωτών, νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες ή και απειλές. Επιπλέον, τα brands μπορούν μέσα από τις υπηρεσίες της isMOOD να προβλέψουν με υψηλή ακρίβεια τη συμπεριφορά των χρηστών στα social media, αλλά και να βελτιστοποιήσουν την εικόνα τους σε αυτά.

Ποιοι είστε;
Ιδρυτές είναι οι Χρήστος Κουνάβης, Άννα Κασιμάτη και Διονύσιος Σωτηρόπουλος. Η ομάδα αποτελείται από 6 επιπλέον άτομα πλήρους απασχόλησης και έναν εξωτερικό συνεργάτη.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;
Η isMOOD ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2013. Στο διάστημα αυτό δραστηριοποιείται δυναμικά στην ελληνική αγορά, σημειώνοντας κέρδη από το πρώτο έτος λειτουργίας της και έχοντας αναπτύξει ένα ισχυρό πελατολόγιο στο οποίο περιλαμβάνονται αναγνωρισμένα brands της ελληνικής αγοράς. Στόχος της isMOOD είναι η επέκταση των υπηρεσιών της μέσα από την ανάπτυξη online εργαλείου αυτόματης ανάλυσης δεδομένων από social media και το internet, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για την ελληνική αγορά τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, η isMOOD εξετάζει τη επέκταση των υπηρεσιών της σε νέες αγορές της Ευρώπης.

Γιατί συμμετέχετε στο MITEF Greece Startup Competition;
Η isMOOD, μέσα από τη λειτουργία της, έχει αφουγκραστεί την ανάγκη της ελληνικής αγοράς για υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων από κοινωνικά δίκτυα και το internet. Ωστόσο, η συμμετοχή της isMOOD στους semifinalists του διαγωνισμού, και η ένταξή της στο δίκτυο του MITEF είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε την καινοτομία των υπηρεσιών και στρατηγικών της isMOOD  στην ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά. Η αλληλεπίδραση με το δίκτυο συμβούλων, μεντόρων και επαγγελματιών του MITEF συμβάλει στον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό των μελλοντικών βημάτων και ανάπτυξη της isMOOD εντός και εκτός συνόρων.

isMOOD_IMG_0245 640
Οι δύο από τους τρεις συνιδρυτές της isMOOD

 

MyeTutor

Τι κάνετε;
Το όραμά μας και το «γιατί» ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια μπορούν να συνοψισθούν στην πεποίθησή μας ότι καλύτερη εκπαίδευση σημαίνει καλύτερη κοινωνία. Η αποστολή μας συνίσταται στο «πώς» θα παρέχουμε εξατομικευμένη, προσαρμοστική εκπαίδευση σε κάθε μαθητή/τρια σε ένα λογικό κόστος και ενώ το «τι» είδους εκπαιδευτικό προϊόν θα προσφέρεται εξαρτάται από μια eLearning, εξελιγμένη πλατφόρμα που σχεδιάστηκε με τεχνολογία αιχμής. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους μαθητές να μαθαίνουν με το σωστό τρόπο και να επιτυγχάνουν στην ακαδημαϊκή τους ζωή.

Ποιο πρόβλημα λύνετε και ποια είναι η επιχειρηματική σας πρόταση;
Η eLearning Industries είναι μια εταιρεία Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας η οποία αναπτύσσει την πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης www.MyeTutor.org και λειτουργεί συνδρομητικά. Η MyeTutor.org δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων να παρακολουθήσουν μαθήματα μετά το σχολείο οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε στιγμή και με οποιαδήποτε συσκευή, τους βοηθά να μαθαίνουν αποτελεσματικότερα και πιο γρήγορα από ότι στη συμβατική τάξη και έτσι να επιτυγχάνουν στις εξετάσεις τους χρησιμοποιώντας μια εξατομικευμένη εκπαιδευτική μέθοδο ‘χτισμένη’ αποκλειστικά γύρω και πάνω στο δικό τους μαθησιακό προφίλ και με διδακτικό υλικό προσαρμοσμένο στο δικό τους ρυθμό προόδου σε πραγματικό χρόνο. Η www.MyeTutor.org απαλλάσσει τους γονείς από επιπλέον έγνοιες όπως π.χ. η μεταφορά των παιδιών τους σε φροντιστηριακές τάξεις και προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων από την ασφάλεια και την άνεση του σπιτιού τους, στις διακοπές ή όταν επισκέπτονται τους παππούδες, ακόμη και ταξιδεύοντας με αεροπλάνο. Οι εκπαιδευτικοί έχουν επιλεγεί με πολύ αυστηρά κριτήρια και με βάση τις ικανότητες και το χαρακτήρα τους ενώ έχουν αναπτυχθεί ειδικοί αλγόριθμοι που παρακολουθούν και συντάσσουν τις εκθέσεις προόδου των μαθητών ενώ προτείνουν και το κατάλληλο –κατά περίπτωση- διδακτικό υλικό. Η πλατφόρμα προσφέρει άνεση και ευκολία και στους εκπαιδευτικούς καθώς μπορούν να εργαστούν από όπου θέλουν, εκμηδενίζοντας τα κόστη μετακίνησης αφού δε χρειάζεται να μετακινούνται. Ακόμη, μπορούν να είναι ήσυχοι ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ‘δεξαμενή’ μαθητών στους οποίους έχουν εύκολη πρόσβαση. Κατά συνέπεια, δίνεται στους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα να πολλαπλασιάσουν το εισόδημά τους αρκετές φορές σε σχέση με το μέσο εισόδημα ενός εκπαιδευτικού ιδιαιτέρων μαθημάτων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.

Ποιοι είστε;
Συνιδρυτές της εταιρείας είναι οι Αθανάσιος Λαδόπουλος (CEO) και Nathan Tufte (CTO).

MyeTutor.org id-gc2
Η ομάδα που δουλεύει για την ανάπτυξη του MyeTutor

 

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;
Στο στάδιο αναζήτησης αρχικού κεφαλαίου με έτοιμο MVP. Αναμένεται να ολοκληρώσουμε το beta testing με μαθητές και γονείς τον Σεπτέμβριο.

Γιατί συμμετέχετε στο MITEF Greece Startup Competition;
Το ΜΙΤ Enterprise Forum Greece προσφέρει ένα ουσιαστικό και βασικό πλαίσιο mentoring με διεθνείς και έμπειρους μέντορες που δίνουν νέα διάσταση στην κριτική σκέψη. Επιπλέον, εκτός από τα οικονομικής φύσης βραβεία που συνεπάγεται η νίκη στο διαγωνισμό αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε startup -νεοφυείς εταιρείες όπως η δική μας να εισέλθουν και να εκτινάξουν τη δυναμική τους σε ένα ισχυρό παγκόσμιο δίκτυο, να τις “δουν” σημαντικοί επενδυτές και εν δυνάμει συνεργάτες. Έχουμε ήδη ωφεληθεί από τις επαφές που οι μέντορες μας μοιράστηκαν με εμάς και έχουμε αρχίσει να παίρνουμε εξαιρετικά εποικοδομητική ανατροφοδότηση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις