Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

AlgosRithm – E-Care: Δύο νέες startups που “καλλιεργήθηκαν” στον VentureGarden συνδυάζουν ιατρική και τεχνολογία

Με έναν τρίτο κύκλο επιστρέφει το VentureGarden, ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους επίδοξους επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν μία ιδέα και θέλουν να την μετατρέψουν σε πραγματική εταιρεία. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από κοινού από το Anatolia School of Business του American College of Thessaloniki, μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια, στη Θεσσαλονίκη και το ALBA Graduate Business School at the American College of Greece στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν σε όσους επιλεγούν να το παρακολουθήσουν, ενώ, μάλιστα με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative), οι καλύτερες συμμετοχές στο πρόγραμμα θα λάβουν επιχορηγήσεις για την υλοποίηση της ιδέας τους, οι οποίες θα φτάσουν σε συνολικό ύψος τις 50.000 δολάρια.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχικά 10 εντατικά μαθήματα που βοηθούν τους συμμετέχοντες να δομήσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο με βάση το Business Model Canvas. Ακολουθεί συμβουλευτική καθοδήγηση και υποστήριξη μέχρι 12 μήνες για την βελτίωση της τοποθέτησης τους προϊόντος ή της υπηρεσίας στην αγορά και την επιτάχυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Το Startupper.gr ενόψει του τρίτου κύκλου του προγράμματος, η προθεσμία για αιτήσεις του οποίου κλείνει σήμερα 11 Μαΐου, ζήτησε από δύο συμμετοχές στο χώρο της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας από προηγούμενους κύκλους να περιγράψουν τις ιδέες τους, την εξέλιξή τους και την εμπειρία τους από το VentureGarden.

AlgosRithm (Δημήτρης Παπαδόπουλος)
– Τι ακριβώς είναι η πλατφόρμα AlgosRithm;
Η πλατφόρμα AlgosRithm είναι ένα ηλεκτρονικό οικοσύστημα το οποίο προσφέρει στον ασθενή με χρόνιο πόνο, ειδικά, προσωποποιημένα, διαγνωστικά συστήματα και ηλεκτρονικές εφαρμογές  εκπαίδευσης του και συνεργασίας με τους πλέον εξειδικευμένους και διαπιστευμένους ιατρούς πόνου και σπονδυλικής στήλης. Κάθε ασθενής, θα μπορεί ως μέλος του οικοσυστήματος, να υποβληθεί σε μια εικονική εξέταση, η οποία μιμείται την εξέταση ενός expert, να εκπαιδευτεί σχετικά με την ή τις πιθανές διαγνώσεις που θα λάβει και να καθοδηγηθεί στη διαχείριση της κατάστασής του σε συνεργασία με ειδικά επιλεγμένους ιατρούς από όλο τον κόσμο. Το πρώτο διαγνωστικό σύστημα που θα λανσάρει η πλατφόρμα αφορά το πολύ συχνό πρόβλημα της οσφυαλγίας.

– Ποιο πρόβλημα επιχειρείτε να λύσετε και ποια είναι η επιχειρηματική σας πρόταση;
Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο είναι συχνά κοινωνικά απομονωμένοι και αναζητούν βοήθεια και καθοδήγηση για να λύσουν το πρόβλημά τους. Γεωγραφικά και οικονομικά εμπόδια δυσκολεύουν την πρόσβασή τους σε εξειδικευμένους ιατρούς. Πολύ συχνά οι γνώμες των ιατρών για την ίδια κατάσταση πόνου, που επιμένει,  διαφέρουν και αυτό δημιουργεί στον ασθενή σύγχυση και ανασφάλεια σχετικά με την απόφαση που πρέπει να πάρουν. Προβληματισμένοι, αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο αλλά αυτές δεν αφορούν το δικό τους ιστορικό και είναι συχνά επηρεασμένες από διαφημιστικά συμφέροντα ή δεν μπορούν να τις ερμηνεύσουν. Η πλατφόρμα πρόκειται να ενισχύσει τον ασθενή, κάνοντας τον  πιο ενεργό στη διαχείριση της κατάστασής του και προσφέροντας του ένα δίκτυο προτεινόμενων εξειδικευμένων ιατρών – συνεργατών της πλατφόρμας. Το αντίκτυπο θα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και η μείωση του κόστους.

– Ποια είναι η ομάδα που αναπτύσσει το Algosrithm;
Ιδρυτής και εμπνευστής της πλατφόρμας είναι ο ειδικός, επεμβατικός ιατρός πόνου Παπαδόπουλος Δημήτριος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος της Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας, Ιατρική σχολή Αθηνών, κλινικός ιατρός με πλούσιο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, διαπιστευμένος από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόνου (WIP) ως Fellow of Interventional Pain Practice. Μαζί του συμμετέχει μια ομάδα επίλεκτων επιστημόνων στον τομέα της Ιατρικής και της Πληροφορικής.

– Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε αυτή την στιγμή;
Η πλατφόρμα βρίσκεται στο στάδιο του πρωτοτύπου, το οποίο αυτή τη στιγμή ελέγχεται με ερευνητικό πρωτόκολλο στο Πανεπιστήμιο, ώστε να αξιολογηθεί η ακρίβεια της διάγνωσης και η ευκολία χρήσης του από τον απλό, ανειδίκευτο ασθενή με οσφυαλγία. Τα μέχρις στιγμής αποτελέσματα είναι εκπληκτικά: πάνω από 90% ακρίβεια διάγνωσης. Η εταιρεία είναι υπό σύσταση και αναζητεί επενδυτικό κεφάλαιο για να ολοκληρωθεί η πλατφόρμα.

– Γιατί συμμετείχατε στο πρόγραμμα VentureGarden;
Ως ιατρός, δεν είχα καμία σχέση με την επιχειρηματικότητα. Συμμετέχοντας στο Venture Garden του Αμερικανικού Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη, έλαβα πολύτιμες γνώσεις και συνεχιζόμενη καθοδήγηση και υποστήριξη, ώστε να μετατρέψω την καινοτόμο ιδέα μου σε μια νεοφυή επιχείρηση και θεωρώ πως με αυτόν τον τρόπο η ομάδα μας έχει περισσότερες ελπίδες να κάνει το όνειρο, πραγματικότητα.

– Ποια ήταν τα σημαντικότερα “μαθήματα” που λάβατε ή αλλαγές που εντοπίσατε ότι πρέπει να κάνετε στην πλατφόρμα και το επιχειρηματικό σας μοντέλο;
Αποφασίσαμε να μην περιοριστούμε στην προσφορά μόνον των ειδικών διαγνωστικών και εκπαιδευτικών συστημάτων στον ασθενή, αλλά και να του προσφέρουμε ένα πιο ολοκληρωμένο περιβάλλον συνεργασίας και αξιοπιστίας, δημιουργώντας μια επιλεγμένη κοινότητα εξειδικευμένων  και διαπιστευμένων ιατρών με την εγγύηση της επιστημονικής ομάδας της πλατφόρμας.

E-Care (Ίβο Ιβάνοβ)
– Τι ακριβώς φιλοδοξείτε να είναι η πλατφόρμα e-Care;
Η πλατφόρμα που αναπτύσσουμε θέλουμε να γίνει το καθημερινό μέσο επικοινωνίας μεταξύ ασθενών και δημοσίου συστήματος υγείας. Η πλατφόρμα μας θα λειτούργησεi ως συνδετικός κρίκος μεταξύ δημοσίων φορέων και πολιτών, με σκοπό την προσφορά των αναγκαίων για τον κάθε ασθενή υπηρεσιών εύκολα και γρήγορα. Έχουμε ως στόχο την ελαχιστοποίηση του χρόνου αναζήτησης κατάλληλων υπηρεσιών από την πλευρά του ασθενή, όπως και τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης πόρων για τους φορείς υγείας.

– Ποιο πρόβλημα επιχειρείτε να λύσετε και ποια είναι η επιχειρηματική σας πρόταση;
Η ιδέα ξεκίνησε όταν χρειάστηκε να περάσω περισσότερες από έξι ώρες αναμονής σε “ουρές” διαφόρων φορέων υγείας, ώστε να παραχθούν σε κοντινό μου πρόσωπο οι απαραίτητες για τη νοσηλεία υπηρεσίες. Μετά το πέρας του περιστατικού ήρθα σε επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας (Νίκος Μουσιάδης, Εντισλάβ Ιβάνοβ και Νίκος Πρασσάς) και ξεκινήσαμε μια συζήτηση για το πρόβλημα αυτό της μεγάλης αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία.

– Γιατί συμμετείχατε στο πρόγραμμα VentureGarden;
Σκεφτήκαμε ότι πολλές από τις υπηρεσίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν,  μειώνοντας τους χρόνους αυτούς σημαντικά. Το μόνο εμπόδιο στο να ξεκινήσουμε μια πλατφόρμα που θα λύνει το πρόβλημά μας ήταν η έλλειψη επιχειρηματικών γνώσεων. Μετά από αναζήτηση μάθαμε για το Venture Garden. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται από το ALBA Graduate Business School υποστηριζόμενο από την Hellenic Initiative, που βοηθάει νέους επιχειρηματίες. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αποδείχθηκε ως το καλύτερο πρώτο βήμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε.

– Ποια ήταν η σημαντικότερη συμβολή που σας προσέφερε στην υλοποίηση της επιχειρηματικής σας ιδέας;
Βρεθήκαμε σε ένα πολύ φιλικό χώρο, μεταξύ επαγγελματιών του μάρκετινγκ αλλά και άλλων σαν και εμάς, που προσπαθούσαν να κάνουν το πρώτο τους βήμα.  Δημιουργήσαμε νέες φιλίες, επαγγελματικές επαφές και ευχάριστες αναμνήσεις. Αλλά σημαντικότερα καταφέραμε να δούμε την ιδέα μας από διαφορετική οπτική γωνία. Αυτή μιας επιχείρησης. Στο τέλος του προγράμματος είχαμε ένα έτοιμο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο ακολουθούμε στενά ως σήμερα.  Μοντέλο το οποίο οφείλουμε στην εξαιρετική ομάδα του Venture Garden, η οποία  μας υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις