Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

HearArtTec: αναδεικνύοντας την ακοή ως προϊόν μιας Τέχνης

Η HearArtTec είναι μια spin-off του ΑΠΘ που προτείνει λύσεις για την αποκατάσταση της ακοής με βέλτιστο, εξατομικευμένο και βασισμένο σε ευφυείς τεχνολογίες τρόπο σε χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας και ακουστικών εμφυτευμάτων

Αν κάποιος σκεφτεί την ακοή (Hear-) όχι απλά ως μια αίσθηση αλλά ως ένα εξαιρετικό μέσο επικοινωνίας που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε και να απολαύσουμε τον ήχο ακόμα και στην πλέον εκλεπτυσμένη του εκδοχή, αυτήν της τέχνης του ήχου (-Art-) (π.χ. μουσική), μέσω ευφυών τεχνολογιών (-Tec) και μάλιστα, υπό το πρίσμα του λάτρη και θαυμαστή της τελειότητας της φυσιολογίας της ακοής και της αντίληψης του ήχου, με την οποία είναι προικισμένο το ανθρώπινο είδος, τότε αυτομάτως περιγράφει την HearArtTec. Πρόκειται για μια startup που δημιουργήθηκε ως τεχνοβλαστός (spin-off) του ΑΠΘ και που στοχεύει να αναδείξει την ίδια την ακοή ως προϊόν μιας «τέχνης», ενός αξιοθαύμαστου δημιουργήματος της ανθρώπινης φύσης.

Το εγχείρημα ξεκίνησε περίπου το 2012 από τον εντοπισμό των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες ακουστικών βοηθημάτων και η μέχρι σήμερα διαδρομή του περιλαμβάνει έντονη ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα για λύσεις στον τομέα αυτό, με εργαστηριακές δοκιμές, ανάπτυξη πρωτοτύπων, κλπ. Ως επιχειρηματική οντότητα η HearArtTec άρχισε να σχηματίζεται το 2018 και από τότε μέχρι σήμερα, πέρα από τον τεχνολογικό τομέα, η ομάδα έχει καταφέρει να σχεδιάσει και να αναπτύξει στην HearArtTec εκείνα τα εταιρικά χαρακτηριστικά που της προσδίδουν πλέον τον χαρακτήρα μιας εταιρείας (π.χ. business/investment planning, HR planning, κλπ.).

«Η HearArtTec (HAT) προτείνει λύσεις για την αποκατάσταση της ακοής με βέλτιστο, εξατομικευμένο και βασισμένο σε ευφυείς τεχνολογίες τρόπο σε χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας και ακουστικών εμφυτευμάτων. Απευθύνεται σε ανθρώπους, που ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακοής και επικοινωνίας, αποφεύγουν ή απορρίπτουν την χρήση των απαραίτητων ακουστικών βοηθημάτων (π.χ. μετά από αναποτελεσματικές ή αποτυχημένες προσπάθειες χρήσης τους) καθώς και σε ανθρώπους που επιδιώκουν την επίτευξη της βέλτιστης δυνατής επίδοσης της ακοής τους και τη μεγιστοποίηση της ικανότητας επικοινωνίας και ποιότητας ζωής. Η υστέρηση που παρατηρείται διεθνώς στον τομέα της αποκατάστασης της ακοής αποτέλεσε στόχο για την προσπάθεια ανάπτυξης των προϊόντων-υπηρεσιών μας», εξηγεί ο Αν. Καθηγητής στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παστιάδης, που είναι ο CTO και ένας εκ των συνιδρυτών της εταιρείας. Ο ίδιος πιστεύει πως η ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ακοής του ασθενή σε συνδυασμό με τα σύγχρονα εργαλεία από τον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, στα οποία βασίζεται η τεχνολογία της HearArtTec, αποτελούν τον κύριο καινοτόμο και ανταγωνιστικό παράγοντά της. Επιπλέον, η διαμόρφωση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του business model μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα επιχειρηματικής της εξέλιξης, για την οποία μιλάει σήμερα ο ίδιος στο startupper.gr.

Startupper: Ποιό είναι το background της ομάδας και πως έχει εξελιχθεί σήμερα;

Κ. Παστιάδης: Η HearArtTec ιδρύθηκε από δύο καθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, τον Αν. Καθηγητή Κωνσταντίνο Παστιάδη, Δρ. Ηλεκτρολόγο Μηχανικό & Μηχανικό Υπολογιστών (με ειδικότητα την Μουσική Ακουστική, Ψυχοακουστική και την Επεξεργασία Σήματος), τον Καθηγητή Γεώργιο Παπαδέλη, Δρ. Μουσικολογίας (με ειδικότητα την Μουσική Ακουστική και Πληροφορική), και από τον κ. Νικόλαο Χατζηαναστασίου, Ηλεκτρονικό Μηχανικό, ιδρυτή και ιδιοκτήτη των εταιρειών Intelligent Hearing και HearLife που δραστηριοποιούνται μακροχρόνια στον τομέα της αποκατάστασης της ακοής, στην χώρα μας και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Αν. Μεσογείου. Παράλληλα, από τα πρώτα της κιόλας βήματα, συμμετέχει ως συνιδρυτής και η εταιρεία Anthology Ventures, με ρόλο επιχειρηματικού και επενδυτικού σχεδιαστή. Ο βασικός πυρήνας των στελεχών της HearArtTec καλύπτει όλους τους τομείς που εμπλέκονται σε τέτοιου τύπου τεχνολογίες, με ειδικούς στον τομέα της Ακουστικής, της Ψυχοακουστικής, των Υπολογιστικών Εφαρμογών, της ανάπτυξης λογισμικού, της Ακουστικής Αποκατάστασης και Επανεκπαίδευσης (π.χ. Λογοθεραπεία), της Μουσικής Παιδαγωγικής, κ.λπ.

Η HearArtTec, σαν spin-off του ΑΠΘ, ξεκινάει από την Θεσσαλονίκη όπου και βρίσκεται και ο κύριος πυρήνας των στελεχών της, που αριθμεί 9 επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων. Βραχυπρόθεσμος στόχος μας είναι η προσέλκυση τουλάχιστον 4 ακόμα στελεχών με αντικείμενο την ανάπτυξη και υποστήριξη των προϊόντων/υπηρεσιών μας. Ασφαλώς, στο σχέδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης γίνεται ακριβής πρόβλεψη-εκτίμηση της κλιμάκωσης των αναγκών της HearArtTec σε στελεχιακό δυναμικό.

Startupper: Ποιες είναι οι υπηρεσίες που παρέχει η HearArtTec στους χρήστες ακουστικών βοηθημάτων;

Κ. Παστιάδης: Οι υπηρεσίες μας αφορούν την εξειδικευμένη και εξατομικευμένη εξέταση της ικανότητας ακοής τους, τη βέλτιστη ρύθμιση της συσκευής που χρησιμοποιούν (ακουστικό βαρηκοΐας ή εμφύτευμα) και την ειδική επανεκπαίδευση της ακοής τους με βάση τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις δύο προηγούμενες φάσεις. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των υπηρεσιών, τις οποίες μπορεί να συντονίζει και να ελέγχει ο επαγγελματίας υγείας (π.χ. ΩΡΛ, λογοθεραπευτής, ακουοπροσθετιστής, κλπ.) με τον οποίο ο ασθενής συνεργάζεται, παρέχεται εξ αποστάσεως. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η επίτευξη του βέλτιστου επιπέδου της ακουστικής ικανότητας του ασθενή.

Startupper: Πώς έχετε χρηματοδοτήσει το εγχείρημά σας μέχρι σήμερα;

Κ. Παστιάδης: Αυτή την στιγμή, εκτελούνται ή έχουν ολοκληρωθεί στάδια δοκιμών και επικύρωσης και διαμορφώσεις για 4 διαφορετικά τμήματα των προϊόντων-υπηρεσιών μας, στα πλαίσια συνεργασιών με εγχώριους και διεθνείς διανομείς και κατασκευαστές ακουστικών βαρηκοΐας και εμφυτευμάτων. Η HearArtTec είναι αυτήν την στιγμή σε φάση ώριμης «εξόδου» στην αγορά, με το πρώτο της προϊόν, που αποτελεί και τμήμα της σχεδιαζόμενης προϊοντικής της φαρέτρας. Η έξοδος αυτή σχεδιάζεται να γίνει αρχικά στον ελληνικό χώρο και πολύ γρήγορα και σε επιλεγμένες διεθνείς αγορές. Μέχρι στιγμής, η χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων μας (έρευνα, σχεδιασμός, κλπ.) προέρχεται από ίδιες επενδύσεις των βασικών μετόχων της HearArtTec. Βρισκόμαστε ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με διάφορους επενδυτικούς φορείς για την προσέλκυση κεφαλαίων, και με την υποστήριξη του ΑΠΘ. Επιπλέον, το ΑΠΘ υποστηρίζει το εγχείρημα με την έγκριση κονδυλίου για την διαδικασία κατοχύρωσης δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας δεδομένου ότι η τεχνογνωσία που έχει παραχθεί και μεταβιβάζεται για αξιοποίηση στην HearArtTec προέρχεται από τον ερευνητικό-επιστημονικό του χώρο.

Startupper: Μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση για την αγορά στην οποία δραστηριοποιείστε και να προβλέψετε την πορεία και τη θέση της εταιρείας μέσα σε αυτή τα επόμενα χρόνια;

Κ. Παστιάδης: Όπως αναφέρθηκε, ο σχεδιασμός του επιχειρηματικού μοντέλου της HearArtTec προβλέπει με λεπτομέρεια τόσο τα χρονικά όσο και τεχνολογικά ορόσημα-στόχους που επιδιώκουμε. Από πλευράς τεχνολογικής ανάπτυξης, αυτή αποτελεί διαρκή στόχο με την εξειδίκευση και βελτίωση των προϊόντων και υπηρεσιών μας, και κυρίως, με την προσαρμογή των ποιοτικών τους στοιχείων στις ανάγκες και προσδοκίες των ασθενών. Η επίτευξη αυτών, θα πραγματωθεί μέσω τόσο της εσωτερικής ανάπτυξης R&D (με προσωπικό υψηλών προσόντων και εξειδίκευσης σε τομείς τεχνολογιών και εφαρμογών αιχμής), όσο και διεθνών συνεργασιών. Εμπορικά, σχεδιάζεται η προώθηση της HearArtTec σε συγκεκριμένες περιοχές του Ευρωπαϊκού χώρου (π.χ. Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία) μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Θεωρούμε ότι, όπως και πολλοί άλλοι τομείς στον χώρο της υγείας, ο τομέας της αποκατάστασης της ακοής αναπόφευκτα θα αξιοποιήσει σε πολύ μεγαλύτερο βάθος (από ό,τι γίνεται μέχρι σήμερα) τις νέες τεχνολογίες Big Data και Τεχνητής Νοημοσύνης. Η HearArtTec επιχειρεί να τοποθετηθεί στο νέο αυτό τεχνολογικό και επιχειρηματικό περιβάλλον με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όπως αυτά που περιγράφηκαν προηγουμένως, με στόχο όχι μόνο την παρουσία της στον διεθνή χώρο αλλά και την δημιουργία ενός πυρήνα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης τεχνολογιών που θα συμβάλλουν θετικά σε πολλαπλά επίπεδα, τόσο για την οικονομία όσο και το ερευνητικό δυναμικό της χώρας.

Η HearArtTec υλοποιεί τη μεταφορά της τεχνογνωσίας που παράγεται από πολυετή και βαθιά έρευνα στην αγορά, με την μορφή προϊόντων και υπηρεσιών σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο τομέα (αυτόν της Ακουστικής επικοινωνίας). Ασφαλώς, ένας ισχυρισμός περί οριστικής επίλυσης των προβλημάτων-στόχων με τα οποία ασχολείται η HearArtTec δεν μπορεί να ευσταθεί, όμως αποτελεί στρατηγική επιλογή μας η προσπάθεια δημιουργίας momentum στον τομέα αυτό, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις