Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

CollegeLink: Η καινοτόμα recruiting πλατφόρμα γίνεται η “γέφυρα” των νέων με την αγορά εργασίας

Το startupper.gr μίλησε με τους cofounders της CollegeLink για το project της εταιρείας, τις ανάγκες των νέων αποφοίτων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εισερχόμενοι στην ελληνική αγορά εργασίας καθώς και τις νέες τάσεις στο χώρο του recruiting. 

Ως είθισται να λέγεται “η αρχή είναι του ήμισυ του παντός”. Πόσω μάλλον όταν αναφερόμαστε στην επαγγελματική ζωή των νέων Ελλήνων, οι οποίοι κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση και εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης της πανδημίας, καλούνται να μπουν στον εργασιακό στίβο, στην ουσία μόνοι και χωρίς κάποια ουσιώδη κατεύθυνση και πρακτική στήριξη. Αυτό το αχανές κενό εντόπισε ο Στέφανος Αλκίδης και ο Γιάννης Ήμελος οι οποίοι ξεκίνησαν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας το project της CollegeLink, θέλοντας να προσφέρουν στους νέους αποφοίτους τη δυνατότητα να ξεκινήσουν με τις κατάλληλες προϋποθέσεις το επαγγελματικό τους ταξίδι. Με όραμα την αντιμετώπιση της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας των νέων, οι συνιδρυτές της CollegeLink, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας, δημιούργησαν την πρώτη recruiting πλατφόρμα στην Ελλάδα με εξειδίκευση σε entry level job positions και internships.

Το startupper.gr μίλησε με τους cofounders της CollegeLink για το project της εταιρείας, τις ανάγκες των νέων αποφοίτων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εισερχόμενοι στην ελληνική αγορά εργασίας καθώς και τις νέες τάσεις στο χώρο του recruiting.

Startupper: Πώς ξεκίνησε η CollegeLink και ποιοι άνθρωποι βρίσκονται πίσω από το project;

Στέφανος Αλκίδης/Γιάννης Ήμελος: Πριν από πλέον 7 περίπου χρόνια, στις αρχές του 2015, η CollegeLink ξεκίνησε όντως ως project στον ελεύθερό μας χρόνο – εκεί προς τα τελευταία έτη της σχολής μας. Οι δύο μας, έχοντας ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να φτιάξουμε κάτι δικό μας, κάτι που να προσφέρει στην κοινωνία και να δημιουργηθεί από το μηδέν, εστιάσαμε σε διάφορες ιδέες, ωστόσο αυτό που φάνηκε από την αρχή να ξεχωρίζει τόσο επιχειρηματικά όσο και προϊοντικά, ήταν η CollegeLink, στην οποία και από τότε δώσαμε όλη μας την ενέργεια.

Startupper: Πώς χρηματοδοτήθηκε/υποστηρίχθηκε η CollegeLink στα πρώτα της βήματα;

Στέφανος Αλκίδης/Γιάννης Ήμελος: Στα πολύ πρώτα της βήματα, γύρω στο 2015) η CollegeLink χρηματοδοτήθηκε από εμάς τους δύο (μην φανταστείτε ιδιαίτερα πράγματα – τον χρόνο μας βάζαμε), στην συνέχεια όμως υπήρξε πολύ μεγάλη στήριξη από το ACEin, Athens Center for Entrepreneurship & Innovation, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο μας παρείχε κυρίως υπηρεσίες που χρειαζόμασταν (γραφιστικές – λογιστικές – νομικές κα) καθώς και κάποια πρώτα χρήματα για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε για την ανάπτυξή μας. Εν συνεχεία στα μέσα του 2018, όντας 5 άτομα, σηκώσαμε την πρώτη μας preseed χρηματοδότηση ύψους 150.000 ευρώ από την Uni.Fund, VC του Equifund, ενώ παράλληλα καταφέραμε και βγήκαμε ανάμεσα στους νικητές του Envolve Entrepreneurship Award, όπου και αυτό το βραβείο μας έδωσε μία σημαντική χρηματική ανάσα.

Startupper: Ποιο είναι το κενό που εντόπισε η CollegeLink στην ελληνική αγορά και σε ποιους απευθύνονται οι λύσεις που έχει αναπτύξει;

Στέφανος Αλκίδης/Γιάννης Ήμελος: Λένε ότι τα προβλήματα που πάμε να λύσουμε μέσα από την επιχειρηματικότητα είναι συνήθως δικά μας απωθημένα. Το δικό μας απωθημένο ήταν ότι, προς το τελευταίο έτος της σχολής μας, βρεθήκαμε στο Βέλγιο με Erasmus. Εκεί υπήρχαν εταιρείες μες στο πανεπιστήμιο, career fairs σχεδόν κάθε εβδομάδα και συνολικά αμέτρητοι τρόποι να ξεκινήσουμε την πρακτική μας στο Βέλγιο. Ενώ, γυρνώντας πίσω στην Ελλάδα δεν υπήρχε τίποτα από αυτά. Και αυτό που τότε έπρεπε να κάνουμε για να βρούμε απασχόληση στο αντικείμενό μας ήταν να έχουμε ένα προσωπικό δίκτυο ή κάποιον να μας προωθήσει σε μια εταιρεία..

Σκεπτόμενοι να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα που θα βοηθήσει τους νέους να βρουν δουλειά ξεκίνησε η CollegeLink. Μια πλατφόρμα με θέσεις εργασίας – από πρακτική άσκηση έως και θέσεις mid level.

Startupper: Ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πλατφόρμας της CollegeLink, και ποια τα οφέλη για επιχειρήσεις και όσους βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας;

Στέφανος Αλκίδης/Γιάννης Ήμελος: Στους υποψηφίους, τείνουμε να συστηνόμαστε ως ο σύμβουλος της καριέρας τους, ο mentor τους. Και το πιστεύουμε πολύ αυτό το καπέλο…

Γιατί αν σκεφτούμε όλοι λίγο – πολύ τον 20χρονο εαυτό μας, τι ζητούσε; Σίγουρα κάποιον να μας πιάσει από το χέρι και να μας πει αυτά που δεν μας είπε κανείς στο πανεπιστήμιο, την οικογένεια – πόσες σελίδες πρέπει να έχει το βιογραφικό μου, τι θα με ρωτήσουν σε μια συνέντευξη, πως θα αποκτήσω αυτή την προϋπηρεσία που ζητάνε όλοι, αν δεν την αποκτήσω ποτέ πώς θα βρω δουλειά, το επάγγελμα που έχω επιλέξει μου ταιριάζει;

Τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα τις βρει κανείς στην CollegeLink. Μέσω των διαφόρων webinars, άρθρων, videos σε TikTok και Youtube – ναι είναι το νέο talk of the company – Academies και τελικά της πλατφόρμας μας που φιλοξενεί πλέον 200+ θέσεις εργασίας σε μηνιαίο επίπεδο.

Αντίστοιχα για τις διάφορες επιχειρήσεις, εκτός από τους 150,000 υποψηφίους που περιέχονται σήμερα στη βάση μας, θα θέλαμε να μιλήσουμε και για το Hands Free Recruitment. Μια υπηρεσία μέσω της οποίας οι εταιρείες πελάτες μας έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν, να επιλέξουν και τελικά να εντάξουν στην οµάδα τους εξαιρετικούς υποψηφίους σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα και κόστος ~1/3 σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος σε οποιοδήποτε recruitment agency.

Startupper: Εκτός από τη βασική πλατφόρμα εύρεσης εργασίας, η CollegeLink έχει αναπτύξει με επιτυχία μια ευρεία γκάμα από eLearning academies. Τι είδους δεξιότητες μπορούν να αναπτύξουν οι εκπαιδευόμενοι;

Στέφανος Αλκίδης/Γιάννης Ήμελος: Αυτές που έφερε μαζί της η πανδημία και πλέον ζητά κάθε επιχείρηση. Πλέον με τα CollegeLink eLearning Academies, κάθε νέος – α μπορεί να αποκτήσει από 60 ευρώ, στα ελληνικά και από την άνεση του δικού του σπιτιού του tech – digital skills, όπως:

  • Digital Marketing
  • Web Development
  • Finance & Accounting
  • Data Analytics with RStudio
  • Arduino
  • Laravel

Και έρχονται κι άλλα… Blockchain, Mobile App Development, Cybersecurity, Sales κοκ.

Startupper: Ποιες νέες ανάγκες έφερε στο προσκήνιο η πανδημία όσον αφορά το recruiting των επιχειρήσεων;

Στέφανος Αλκίδης/Γιάννης Ήμελος: Η πανδημία απλά επιτάχυνε την εξέλιξη. Όσα συνέβησαν και συμβαίνουν νιώθουμε ότι τα γνωρίζαμε – απλά περιμέναμε να συμβούν σε 3 – 5 χρόνια. Οπότε μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως η πανδημία μας “τηλεμετέφερε” 5 χρόνια μπροστά! Αυτό στην ουσία του recruitment σημαίνει πως:

  • Οι επιχειρήσεις αναζητούν tech people όσο ποτέ, για να κάνουν την μετάβαση
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αποδεχτούν το remote working για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά τους λόγους υγείας και την επιβολή του remote από την εκάστοτε κυβέρνηση και δεύτερον για να είναι και παραμείνουν ανταγωνιστικές και ελκυστικές προς τους υποψηφίους
  • Οι επιχειρήσεις καλούνται σε αρκετές των περιπτώσεων να αξιολογούν και αποφασίζουν για προσλήψεις απομακρυσμένα, κάτι που δεν συνηθιζόταν πριν την πανδημία. Πάντα έλεγες – η τελική συνέντευξη θα γίνει από κοντά, πλέον φαίνεται να μην χρειάζεται σε αρκετές περιπτώσεις
  • Κάτι που μπορεί να μην αφορά το recruiting άμεσα αλλά το αφορά έμμεσα, είναι η ανάγκη των επιχειρήσεων να διατηρήσουν χαρούμενους και να είναι κοντά στους εργαζομένους τους, κάτι που έγινε πολύ πιο σύνθετο τώρα με την απομακρυσμένη εργασία. Εάν οι επιχειρήσεις δεν βρουν τον τρόπο να πετύχουν την κατάλληλη επικοινωνία με τους εργαζομένους τους (bonding activities – online/on site meetings – excursions etc) , θα βιώσουν αρκετά μεγάλο turnover (δείκτης αποχώρησης εργαζομένων) – δημιουργώντας αρκετά δομικά και επιχειρησιακά ζητήματα

Startupper: Η μεγάλη πλειοψηφία των αποφοίτων δυσκολεύεται να βρει entry θέση στον τομέα σπουδών του. Ποιους θεωρείτε ως τους σημαντικότερους λόγους πίσω από αυτό το φαινόμενο;

Στέφανος Αλκίδης/Γιάννης Ήμελος: Μεγάλη κουβέντα, πολλοί λόγοι κι άλλες τόσες πολλές παθογένειες. Θα σταθούμε στο σήμερα λέγοντας ότι η πανδημία έφερε αλλεπάλληλα κύματα σοκ στην αγορά εργασίας. Το επιβεβαιώνουν εξάλλου και οι δείκτες της ΕΕ που μας τοποθετούν πρώτους στην κλίμακα της ανεργίας με ποσοστό 39,71%.

Η ζήτηση για tech skills είναι στα peak της, τα προγράμματα σπουδών των περισσότερων πανεπιστημίων της χώρας είναι αρκετά θεωρητικά ή αδυνατούν ακόμη να κάνουν keepup με τους νέους όρους της αγοράς, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να στρέφονται σε πιο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να ανταπεξέλθουν στην ένταση και τις απαιτήσεις της δουλειάς που εντείνονται καθημερινά.

Δύσκολη πίστα; Ναι! Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση; Με κόπο και χρόνο, σίγουρα ναι!

Startupper: Μπορούν οι Startups και οι εταιρείες τεχνολογίας να αποτελέσουν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους νέους απόφοιτους και την αγορά εργασίας.

Στέφανος Αλκίδης/Γιάννης Ήμελος: Σίγουρα ναι! Δεν είναι οι μόνες – όλοι μαζί μπορούμε, αλλά οι συγκεκριμένες δύο κατηγορίες εταιρειών σίγουρα μπορούν να συνεισφέρουν! Έχουμε μάθει να επενδύουμε στην πολύ μεγάλη εμπειρία και να την απαιτούμε πολλές φορές εκεί που δεν χρειάζεται. Μην παρεξηγηθούμε, φυσικά η εμπειρία είναι πολύ σημαντική και υπάρχουν πάρα πολλοί ρόλοι που την απαιτούν και την χρειάζονται, ωστόσο έχουμε δει πολλές επιχειρήσεις μέχρι σήμερα να χτίζονται από πολύ νέους ανθρώπους, και όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω πρακτικής ή πολύ junior θέσεων, δίνοντας την ευκαιρία για πολύ γρήγορη εσωτερική ανέλιξη. Είναι 100% επιχειρησιακή κουλτούρα – σίγουρα οι νέες εταιρείες, όπως αναφέρατε – Startups και εταιρείες τεχνολογίας- το υιοθετούν πιο γρήγορα, ωστόσο φαίνεται σιγά- σιγά και οι μεγαλύτερες εταιρείες να το καταλαβαίνουν. Χρειάζεται μία σωστή αναλογία μεταξύ εμπειρίας και όρεξης/φρέσκου και απαίδευτου μυαλού. Μην ξεχνάμε ότι και εκ πείρας το βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνει, μέσω των 150,000 entry-mid level υποψηφίων και 3,500 επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούν τα εργαλεία της CollegeLink, ήδη μετράμε 5,000 προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία 3ετία, αριθμός που εκθετικά αυξάνεται!

Startupper: Η CollegeLink μέσω της πλατφόρμας της έχει βοηθήσει περισσότερους από 150.000 νέους να αναζητήσουν εργασία. Ποιοι κλάδοι έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση;

Στέφανος Αλκίδης/Γιάννης Ήμελος: Ξεκάθαρα ο ΙΤ κλάδος – Developers, Data Scientists, Engineers κτλ. συνδυαστικά με αυτόν των Sales και του Digital Marketing

Startupper: Σε ποια φάση ανάπτυξης βρίσκεται αυτή τη στιγμή η CollegeLink και ποια τα σχέδια για το εγγύς μέλλον;

Στέφανος Αλκίδης/Γιάννης Ήμελος: Η CollegeLink βρίσκεται πραγματικά στα καλύτερά της. Νιώθουμε πάρα πολύ χαρούμενοι που έχουμε βρει τον τρόπο να μεγαλώνουμε υγιώς σε επίπεδο ομάδας, διαδικασιών, προϊόντος και υπηρεσιών, κάνοντας τα όνειρα και αρχικά μας πλάνα πραγματικότητα! Φυσικά καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίζουμε τα δεδομένα, να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις και να προσαρμοζόμαστε στο μακροπεριβάλλον. Η ομάδα αποτελείται από περίπου 40 εργαζομένους και προβλέπουμε μέχρι τις αρχές του 2023 να είμαστε 60 – 70. Σημαντική έννοια μας είναι η υγιής και ποιοτική ανάπτυξη στην ελληνική αγορά, βοηθώντας όλο και περισσότερες εταιρείες να βρουν ποιοτικούς tech professionals σε entry-mid level επίπεδο. Παράλληλα δραστηριοποιούμαστε ήδη σε κάποιες χώρες του εξωτερικού (Κύπρο-Ουγγαρία-Σλοβακία) καθώς βλέπουμε μια τεράστια ανάγκη για το προϊόν μας. Ίδωμεν…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις