Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τεχνητή νοημοσύνη: Η καλή, η κακή και η ανάλαφρη πλευρά της

Η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να μείνει και να διευκολύνει τη ζωή μας, αλλά έφερε μαζί της και προβλήματα τα οποία επιζητούν άμεσες λύσεις.

Της Δήμητρας Τριανταφυλλάκη 

 

 

Η τεχνητή νοημοσύνη πρωταγωνιστεί πλέον στην καθημερινότητά μας και συνεχώς προκύπτουν νέα δεδομένα, απίστευτες καινούργιες δυνατότητες και εφαρμογές. Όπως καθετί καινούργιο που μας βάζει σε ένα νέο κόσμο για τον οποίο δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα ή εμπειρίες για να ανατρέξουμε σε αυτές ώστε να βρούμε απαντήσεις, δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα.

Από τη μία πλευρά προκαλεί ενθουσιασμό, αφού προσφέρει λύσεις σε διάφορους κλάδους της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Από την άλλη πλευρά όμως εγείρει ανησυχίες για το πώς θα χρησιμοποιηθεί, τι επιπτώσεις θα φέρει η αλόγιστη χρήση της, η εκμετάλλευση της από λάθος ανθρώπους και για κακούς σκοπούς. Επίσης, έντονη ανησυχία για το πώς θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας και τα ποσοστά ανεργίας, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, υπάρχει και η πιο απλή της ίσως μορφή που διευκολύνει καταστάσεις που αποτελούν μέρος της ρουτίνας ή του ελεύθερου χρόνου μας και αφορούν τομείς της ομορφιάς και της αισθητικής για παράδειγμα.

 

Η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να μείνει και θα διευκολύνει τη ζωή μας, αλλά έφερε μαζί της και προβλήματα τα οποία επιζητούν άμεσες λύσεις.

Όλο και περισσότερες εταιρείες και επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που τους παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη για να εξελιχθούν, να απλοποιήσουν χρονοβόρες και δύσκολες διαδικασίες. Εφαρμόζεται στο εμπόριο, στον κόσμο των επιχειρήσεων, στις τέχνες, στην εκπαίδευση και την ιατρική. Η ιατρική μάλιστα αποτελεί και έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να βοηθήσει και να απογειώσει. Επίσης, χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, έχουμε smart κινητά, τηλεοράσεις, αυτοκίνητα, smart σπίτια αλλά και ολόκληρες smart πόλεις.

Πρωτίστως ο κλάδος της ιατρικής θα μπορούσε να βοηθηθεί σε τεράστιο βαθμό από την τεχνητή νοημοσύνη. Οι εξετάσεις θα γίνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολία, ενώ οι επεμβάσεις, είτε τμήμα τους είτε και ολόκληρες, θα μπορούν να γίνονται από ρομπότ τα οποία θα λειτουργούν ως εξειδικευμένοι βοηθοί των γιατρών. Επιπλέον, εικονικοί βοηθοί νοσηλευτών θα μπορούν 24/7 να εξυπηρετούν ασθενείς και να απαντούν σε απλές ερωτήσεις.

AR και VR έχουν πάει σε άλλη διάσταση τον κόσμο των παιχνιδιών και την διάδραση, ενώ οι ψηφιακοί βοηθοί που πλέον όλοι μπορούμε να έχουμε στο σπίτι μας κάνουν τις επιθυμίες μας πραγματικότητα μέσω μιας φωνητικής εντολής. Τα πασίγνωστα πλέον chatbots που χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για εξυπηρέτηση πελατών εξοικονομούν χρόνο τον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να αφιερώσουν σε άλλες εργασίες ενώ ήδη είμαστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου το γνωστό face ID αλλά και πολλά ακόμα.

Η κακή ή ανησυχητική πλευρά

Οι θετικές προοπτικές και οι ορίζοντες που ανοίγει η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να μας “τυφλώνουν” και να παραβλέπουμε τα κακώς κείμενα όπως θέματα κυβερνοασφάλειας ή οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν και να αντικατασταθούν από ρομπότ.

Η κυβερνοασφάλεια είναι ένα ακανθώδες πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια αλλά φαίνεται πως πια έχει αγγίξει νέα ρεκόρ ανησυχίας με την κατάσταση να μοιάζει να μπορεί εύκολα να βγει εκτός ελέγχου. Ψευδείς ειδήσειςπαραπληροφόρηση, phishing, όλα σε έξαρση κάνοντας τη λήψη μέτρων προστασίας επιτακτική. Επίσης, το εργασιακό σκηνικό αλλάζει άρδην αφού το ανθρώπινο δυναμικό φαίνεται πως θα συρρικνωθεί και τη θέση του θα πάρουν μηχανές καθώς πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα θα αντικατασταθούν αυξάνοντας κατακόρυφα τα ποσοστά ανεργίας.

Η ανάλαφρη πλευρά

Η τεχνητή νοημοσύνη όπως είπαμε ήδη αρκετές φορές έχει εφαρμογές σε πληθώρα πραγμάτων από τα πιο σύνθετα και εξεζητημένα μέχρι απλές καθημερινές συνήθειες μας όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες ομορφιάς.

Η Clockwork είναι μία startup που χρησιμοποιεί AI ρομπότ για να προσφέρει υπηρεσίες μανικιούρ. Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο δημιούργησε αυτό το ρομπότ το οποίο φτιάχνει νύχια σε μόλις 10 λεπτά και με μόλις 8 έως 10 δολάρια.

Η ιδέα ξεκίνησε το 2018 όταν η συνιδρύτρια και CEO Renuka Apte έψαχνε τρόπο για να γλυτώσει χρόνο και χρήμα από τις υπηρεσίες νυχιών και ομορφιάς γενικότερα. Το AI μοντέλο της εταιρείας προσδιορίζει τον τύπο των νυχιών και τα βάφει με ακρίβεια. Οι πελάτες αλληλεπιδρούν με το μηχάνημα μέσω οθόνης αφής και φωνητικής εντολής. Σύμφωνα με την εταιρεία η αρχή μπορεί να έγινε με το μανικιούρ αλλά ο στόχος είναι να εξαπλωθούν και σε άλλα κομμάτια των υπηρεσιών ομορφιάς όπως το πεντικιούρ και η κομμωτική.

Ο κόσμος αλλάζει και όλοι μας ακολουθούμε αυτή τη ροή της εξέλιξης, γινόμαστε κομμάτι της και προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η νέα πραγματικότητα που εισέβαλε με φόρα στη ζωή μας αλλάζοντας όσα ξέραμε μέχρι τώρα και ανοίγοντας νέους κόσμους δυνατοτήτων και τεχνολογικής αιχμής. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη και την ευημερία και να επιφέρει σημαντικές και ουσιώδεις αλλαγές στη ζωή μας τόσο σε πρακτικό επίπεδο στην καθημερινότητά μας και στον εργασιακό χώρο αλλά και καινοτόμες υπηρεσίες που κυριολεκτικά θα σώσουν ζωές με εφαρμογές στην ιατρική που θα φέρουν επανάσταση.

Στον αντίποδα βέβαια οι απειλές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να παραβλέπονται γιατί η αύξησή τους είναι εκθετική και επιτάσσεται η εύρεση τρόπων και μέσων προστασίας ενώ η απώλεια θέσεων εργασίας θα πρέπει να μπει στο επίκεντρο και απαιτείται η αποτελεσματική ρύθμιση της χρήσης και της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης για να προληφθούν σοβαρές επιπτώσεις και να οριστεί ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο. Έως τότε πάντως η τεχνητή νοημοσύνη στην πιο ανάλαφρη version της θα βοηθήσει τουλάχιστον στον καλλωπισμό και στην σωστή κόμμωση των χρηστών της!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις