Η μάχη των “αυτόνομων” ποδηλάτων συνεχίζεται!

Λίγο πριν το Πάσχα είχαμε γράψει για την μεγάλη χρηματοδότηση που πήρε η κινεζική Ofo, με τα κοινόχρηστα ποδήλατα χωρίς κάποια “βάση”, εχθές ο μεγάλος ανταγωνιστής της, Mobike εξαγοράστηκε από την Meituan-Dianping έναντι 2,7 δισ. δολ. 

Η Meituan-Dianping είναι και αυτή μια Startup η οποία έγινε μια τεράστια εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, “Online to Offline”, μια και συνδέει χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, κυρίως τροφίμων, με εκατομμύρια πελάτες με κουπόνια και άλλες προσφορές που εξαργυρώνονται στα καταστήματα κυρίως με παραδόσεις στο σπίτι.

Mobike και Ofo ήταν πρωτοπόροι στα “αυτόνομα” ποδήλατα τα οποία ο χρήστης δεν χρειάζεται να τα παραλάβει και να τα αφήσει σε κάποιο σταθμό, αλλά μπορεί να το κάνει σχεδόν οπουδήποτε στην περιοχή εξυπηρέτησης. Η Mobike αναφέρει ότι εξυπηρετεί 30 εκατ. μετακινήσεις την ημέρα, με την Startup να δραστηριοποιείται στην Κίνα, αλλά με σχέδια επέκτασης στις ΗΠΑ, όπως και η Ofo.

Και οι δυο εταιρείες λόγω ανταγωνισμού “καίνε” πολλά χρήματα, και οι δύο μαζί έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. δολ. χρηματοδοτήσεων, με το σύνολο των χρηματοδοτήσεων σε παρόμοιες Startups να έχει εκτοξευτεί το 2017! Τα VC’s φαίνεται να ποντάρουν στα κοινόχρηστα ποδήλατα, μια αγορά η οποία φαίνεται να πάει καλά σε Ευρώπη και Κίνα αλλά όχι ακόμα στις Η.Π.Α.

Η Meituan-Dianping φαίνεται ότι θέλει να μπει δυναμικά και στις μετακινήσεις μια και μετά την Mobike σχεδιάζει να μπει και στα ταξί σε App, μια αγορά όπου η Didi Chuxing είναι κυρίαρχη στη Κίνα, ίσως λόγω αντιποίνων, μια και η Didi σχεδιάζει να μπει στις παραδόσεις τροφίμων, ένας τομέας ο οποίος είναι στον πυρήνα της Meituan.

Και η Uber στα ποδήλατα και στο μετρό!

Και μέσα σε αυτές τις τεράστιες επενδύσεις και εξαγορές στην Κίνα, εχθές η Uber ανακοίνωσε την εξαγορά της Jump Bikes, μιας Startup του 2017 με κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα στη περιοχή του Σαν Φρανσίσκο και της Ουάσιγκτον DC, με το τίμημα να φτάνει τα 200 εκατ. δολ.

Πρόκειται για τη πρώτη εξαγορά του νέου CEO της Uber, Dara Khosrowshahi. ο οποίος ανέφερε σχετικά με την εξαγορά ότι στόχος της Uber είναι να μας κάνει να ζήσουμε χωρίς να χρειάζεται να έχουμε στην κατοχή μας κάποιο αυτοκίνητο και ότι μέσω της εφαρμογής της Uber ο χρήστης θα μπορεί να επιλέγει το είδος της μετακίνησης που τον βολεύει την εκάστοτε στιγμή, ανεξάρτητα αν αυτή είναι ένα αυτοκίνητο, ποδήλατο, μετρό κ.λπ. (Θα μπει και στα μέσα σταθερής τροχιάς η Uber;).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις