Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κυρ. Πιερρακάκης: “Με οδηγό το Ισραήλ η ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος”

Κατά την διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης με τους δημοσιογράφους σχετικά με το ψηφιακό αύριο της χώρας, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, τοποθετήθηκε για το πως η νέα κυβέρνηση γενικά αλλά και ο ίδιος ειδικότερα πρόκειται να αντιμετωπίσουν και να ενισχύσουν το ελληνικό οικοσύστημα, ύστερα από σχετική ερώτηση του Startupper.gr.

Όπως επεσήμανε το Startupper, η εμπειρία και το παρελθόν του νέου υπουργού αποτελούν ένα σοβαρό “εχέγγυο” για την νεανική και νεοφυή επιχειρηματικότητα. Πως όμως θα μπορέσει να γίνει αυτή η σύνδεση ανάμεσα στο κράτος και τις startup επιχειρήσεις και πως θα επιτρέψει αυτή η συνέργεια την δημιουργία και την ενδυνάμωση του ελληνικού startup οικοσυστήματος;

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, η άνθιση του ελληνικού startup οικοσυστήματος ήταν το μεγαλύτερο “όφελος” της κρίσης και μάλιστα με καλές προοπτικές. Ο υπουργός εξήρε τις προσπάθειες του Jeremy fund και του Equifund τα οποία στήριξαν την ελληνική σκηνή και στη συνέχεια εξήγησε ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει να αντιγράψει το Ισραηλινό μοντέλο, το οποίο έχει “εμπλέξει” τις startup της χώρας στην λειτουργία του κράτους.

Η σύμπραξη του κράτους με τις νεοφυείς επιχειρήσεις συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον παζλ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι σε αυτό εμπλέκονται πάρα πολλές υπηρεσίες του δημοσίου και ειδικά το υπουργείο ανάπτυξης, καθώς οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να ενισχύσουν την ανάπτυξη της χώρας.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε, είναι να επενδύσει στις νέες επιχειρήσεις σαν κράτος, να υπάρξουν συμβουλευτικές υπηρεσίες ακόμα και σε project του υπουργείου. Ταυτόχρονα μέσω του κράτους, θα γίνουν hackathons, bootcamps, ενώ θα δοθεί στις startups πρόσβαση ακόμα και σε API του υπουργείου όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε πως όλα τα προηγούμενα είναι σχετικά εύκολο να δημιουργηθούν και δεν αποτελούν κάτι το πρωτοποριακό. Η πρόκληση, επεσήμανε, είναι να εμπλακούν οι “πρωταθλητές” αυτών των ενεργειών στα συστήματα που θα δημιουργήσει το ελληνικό δημόσιο. Σε αυτή την πρόταση θα πρέπει να ξεπεραστεί ένα ακόμα μεγάλο εμπόδιο, καθώς ο τρόπος με τον οποίο έχει δομηθεί και λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο, κάνει όλες τις νέες, αλλά και παλιότερες επιχειρήσεις να μην θέλουν να έχουν καμία σχέση με αυτό.

“Το να ανοίξεις αυτές τις πύλες επικοινωνίας ανάμεσα στο κράτος και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, είναι η μεγάλη επιτυχία των Βρετανών, οι οποίοι άνοιξαν τις πόρτες λειτουργίας του δημοσίου στις νέες επιχειρήσεις οι οποίες σταδιακά ανταποκρίθηκαν. Αυτό είναι που θέλουμε κι εμείς” τόνισε ο υπουργός, ο οποίος σημείωσε πως όλες οι προσπάθειες θα γίνουν εντός του ελληνικού θεσμικού πλαισίου.

Νωρίτερα, ο κ. Πιερακάκης, ανακοίνωσε τη συμμετοχή του πρώην προέδρου της Εσθονίας, Τόμας Χέντρικ Ίλβες, στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου. O Τόμας Χέντρικ Ίλβες είναι διεθνώς γνωστός για τη συμβολή του στον μετασχηματισμό της Εσθονίας στο πλέον πρότυπο ψηφιακό κράτος σε παγκόσμιο επίπεδο. Διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας από το 2006 έως το 2016.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις