Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το λάθος που κόστισε στην Google 100 δισ. δολάρια

Η μετοχή της Alphabet υποχώρησε έως και 8,8% εξαιτίας της «γκάφας» που έκανε το Bard, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας

Τεράστιες απώλειες σημειώνει το τελευταίο εικοσιτετράωρο η Google, με τις μετοχές της μητρικής της εταιρείας, Alphabet, να καταγράφουν μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών. Πιο συγκεκριμένα, μετοχή της εταιρείας έφτασε να υποχωρεί έως και 8,8% στα 98 δολάρια, διαγράφοντας κεφαλαιοποίηση 100 δισ. δολαρίων. Αιτία για αυτήν τη ζημία υπήρξε η «γκάφα» που έκανε το Bard, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google.

Όλα άρχισαν όταν το Reuters εντόπισε ένα λάθος στην πρώτη διαφήμιση Alphabet για το Bard. Ειδικότερα, η εταιρεία πόσταρε στο Twitter ένα βιντεάκι, στο οποίο το Bard καλείται να απαντήσει στην ερώτηση «Ποιες νέες ανακαλύψεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb μπορώ να πω στο 9χρονο παιδί μου;»

Το chatbot φαίνεται να δίνει μια σειρά από απαντήσεις, ωστόσο σε μία από αυτές αναφέρει ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο να κατέγραψε τις πρώτες άμεσες εικόνες ενός πλανήτη εκτός του Ηλιακού Συστήματος. Η απάντηση αυτή φυσικά είναι λάθος. Οι πρώτες άμεσες παρατηρήσεις εξωπλανητών ήρθαν από το τηλεσκόπιο VLT του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου του Νότου το 2004.

Η Google παραδέχτηκε το λάθος της με τον εκπρόσωπό της να δηλώνει ότι: «Το σφάλμα δείχνει τη σημασία μιας αυστηρής διαδικασίας δοκιμών, κάτι που ξεκινάμε αυτή την εβδομάδα με το πρόγραμμα Trusted Tester. Θα συνδυάσουμε την εξωτερική ανατροφοδότηση με τις δικές μας εσωτερικές δοκιμές για να βεβαιωθούμε ότι οι απαντήσεις του Bard πληρούν ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας με βάση τις πληροφορίες του πραγματικού κόσμου».

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η επένδυση της Microsoft στην τεχνολογία ChatGPT της OpenAI έχει προκαλέσει πανικό στην Google, η οποία βλέπει την κυριαρχία της στον τομέα των διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης να απειλείται για πρώτη φορά. Μάλιστα, η χθεσινή ανακοίνωση της Microsoft, σύμφωνα με την οποία η νέα έκδοση του Bing ενσωματώνει δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης ακόμα πιο εξελιγμένες από εκείνες του ChatGPT, «φούντωσε» ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο τεχνολογικών γιγάντων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις