Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Απώλειες 500 δισ. δολαρίων σε venture capital μετά την κατάρρευση της SVB

H αγορά επιχειρηματικού κεφαλαίου αναμένεται να «δει» συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της κατά 25% με 30%

Τεράστιες απώλειες σημειώνει η αγορά επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital) μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Πιο συγκεκριμένα, η αγορά venture capital, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 2 τρισ. δολάρια, αναμένεται να «δει» συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της κατά 25% με 30% (που μεταφράζεται σε ένα «κούρεμα» της τάξης των 500 δισ. δολαρίων).

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Intelligence, Gaurav Patankar, «μετά την κατάρρευση της SVB, περιμένουμε μεγαλύτερη διερεύνηση των αποτιμήσεων και περισσότερες αποκαλύψεις, ειδικά καθώς ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων από συνταξιοδοτικά ταμεία έχει εισρεύσει σε αυτές τις αγορές».

Ορισμένες εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου αλλά και ιδιωτικού κεφαλαίου (equity firms) αυτή τη στιγμή στρέφονται σε στρατηγικές «προσποίησης». Τι σημαίνει αυτό; Ότι προσπαθούν να διογκώσουν τεχνητά τα κεφάλαια τους για να αποφύγουν τις αποκαλύψεις σχετικά με τις πραγματικές τιμές, όπως συμπλήρωσε ο Patankar.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι τέτοιου είδους μέθοδοι το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν στην πραγματικότητα είναι να καθυστερήσουν και όχι να λύσουν το θεμελιώδες πρόβλημα των μη «ρεαλιστικών» αποτιμήσεων των venture capitalists. «Υπάρχουν αρκετές εταιρείες – ζόμπι με ψεύτικες αποτιμήσεις που χρειάζονται αναδιάρθρωση, αποκάλυψη των τιμών και αναδιαμόρφωση των επιχειρησιακών τους μοντέλων σε έναν κόσμο πιο σφιχτών πιστώσεων, εξασθενημένων εσόδων και υψηλότερων επιτοκίων», κατέληξε ο αναλυτής.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις