Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Microsoft: Ο νόμος Μπάιντεν της έδωσε νέα ώθηση για να επενδύσει στην πράσινη ανάπτυξη

Η Microsoft είχε παρουσίασε το Ταμείο Κλιματικής Καινοτομίας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων πριν τρία χρόνια και ήταν η μοναδική εταιρεία μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών που ανέλαβε σημαντική οικονομική δέσμευση για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Η βιωσιμότητα και η “πράσινη” ανάπτυξη αποτελούν πλέον τον πυρήνα των περισσότερων εταιρειών παγκοσμίως που ακολουθούν πρακτικές που στοχεύουν στην μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και αυτή η ανάγκη γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

Η Microsoft ήταν η μοναδική εταιρεία μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών που ανέλαβε σημαντική οικονομική δέσμευση για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη όταν παρουσίασε το Ταμείο Κλιματικής Καινοτομίας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων πριν από τρία χρόνια. Από τότε, οι κλιματικές συνθήκες που απειλούν τον πλανήτη έχουν επιδεινωθεί και στο ταμείο έχουν απομείνει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια.
Ο νόμος Μπάιντεν ήρθε την κατάλληλη στιγμή λοιπόν και είναι ουσιαστικά η ευκαιρία της Microsoft ώστε να επενδύσει στην πράσινη ανάπτυξη με κρατικά χρήματα.
Η Microsoft, με έδρα το Ρέντμοντ της Ουάσινγκτον, θα επικεντρώσει τις μελλοντικές της δαπάνες σε πρωτοβουλίες στις οποίες έχει ήδη εμπλακεί και όπου ο IRA σχεδιάζει να συμμετάσχει, όπως η αφαίρεση άνθρακα και τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα. Εστιάζοντας σε νέους τομείς όπως το καθαρό νερό και τα πράσινα δομικά υλικά και προωθώντας την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα συμβάλει στη σύνδεση της χρηματοδότησης με τη νομοθεσία.
‍Η Microsoft δημοσιοποίησε το ταμείο της τον Ιανουάριο του 2020 με σκοπό να αφαιρέσει ή να μειώσει ένα γιγατόνο εκπομπών άνθρακα από τις δραστηριότητές της έως το έτος 2050. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ακολούθησε η Amazon.com Inc. με ένα πρόγραμμα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενέργειας και εξόρυξης δημιούργησαν επίσης βραχίονες επιχειρηματικών κεφαλαίων με έμφαση σε έργα για το κλίμα. Στην αρχή, η Microsoft έκανε επενδύσεις σε άλλα ταμεία για το κλίμα για να αποκτήσει εμπειρία, αλλά τώρα δίνει προτεραιότητα στις άμεσες επενδύσεις με βάση τέσσερα κριτήρια: σημαντικό αντίκτυπο, ίδια κεφάλαια ή διασφάλιση ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες επωφελούνται, τεχνολογία που σχετίζεται με τα προϊόντα και τους πελάτες της Microsoft και υποχρηματοδοτούμενες αγορές.
‍Η Microsoft ενδιαφέρεται επίσης να προωθήσει τεχνολογία που θα τη βοηθήσει να επιτύχει τους αρνητικούς στόχους της για τον άνθρακα. Παράλληλα, η χρήση των πόρων και της υποστήριξής της για την προσέλκυση επιπλέον επενδυτών αποτελεί κρίσιμη συνιστώσα της χρηματοοικονομικής στρατηγικής της.
Η Microsoft έχει στηρίξει οικονομικά την Twelve, μια εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια που μετατρέπει το ηλεκτροκίνητο CO2 σε καύσιμο αεριωθουμένων, το οποίο η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει έως και 90% λιγότερες εκπομπές κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προϊόντος από τα παραδοσιακά καύσιμα. Τον Ιούλιο, οι δύο επιχειρήσεις άρχισαν την συνεργασία τους με σκοπό να επεκτείνουν την αγορά για το προϊόν της Twelve, συμπεριλαμβανομένης μιας διαφήμισης για μια εμπορική πτήση επίδειξης, μαζί με την Alaska Airlines, τον αερομεταφορέα με έδρα το Σιάτλ που χρησιμοποιεί η Microsoft για επαγγελματικά ταξίδια. Η Microsoft ελαχιστοποιεί τις εκπομπές άνθρακα και πληροί τις προϋποθέσεις για βιώσιμες πιστώσεις φόρου χρησιμοποιώντας τα καύσιμα στις πτήσεις της Alaska Air.
Μια επένδυση που πραγματοποιήθηκε στην Boston Metal τον Ιανουάριο και χρησιμοποιεί τεχνολογία που δημιουργήθηκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης για να διευθύνει την παραγωγή χάλυβα με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και όχι με άνθρακα είναι ένα άλλο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζεται η προσέγγιση. Η Microsoft πρέπει να μειώσει τον ενσωματωμένο άνθρακα ή τις εκπομπές που προκαλούνται από την παραγωγή και τη μεταφορά δομικών υλικών, για να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους καθώς επεκτείνει τις δραστηριότητές της και δημιουργεί επιπλέον γραφεία, προϊόντα και κέντρα δεδομένων. Ο ενσωματωμένος άνθρακας συμβάλλει στο 13% των παγκόσμιων εκπομπών από το δομημένο περιβάλλον.
Η Microsoft αναμένει να εξαντλήσει τα υπόλοιπα χρήματα στις αρχές του επόμενου έτους. Επέλεξε ωστόσο να μην σχολιάσει εάν η εταιρεία θα ξεκινήσει ένα δεύτερο fund για το κλίμα.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις