Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

MIT GSW 2023: Η συνάντηση του Κ. Πιερρακάκη με τον δημιουργό του Google Maps

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε για τη στρατηγική της κυβέρνησης αναφορικά με την ψηφιακή μετάβαση της χώρας μας

Στη σκηνή του 25ου συνεδρίου του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) Global Startup Workshop βρέθηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ειδικότερα, ο υπουργός συμμετείχε σε μία συζήτηση με τον Δανό προγραμματιστή και επιχειρηματία, γνωστό για τον ρόλο του ως συνιδρυτή του Google Maps, Lars Rasmussen, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος, Φάνης Παπαθανασίου.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για την στρατηγική του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που ακολουθήθηκε με στόχο την ψηφιακή μετάβαση της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός επεσήμανε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι να ολοκληρωθεί και την επόμενη τετραετία το έργο που έχει ξεκινήσει. Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι στρατηγικές υλοποιήθηκαν στον βαθμό που θα έπρεπε, απλά χρειάζομαι λίγο περισσότερο χρόνο για να δούμε να υλοποιούνται στον βαθμό που θα έπρεπε να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια».
Έκανε λόγο για μέχρι τώρα επιτυχημένο έργο κάτι που δεν σημαίνει όμως ότι είναι και ολοκληρωμένο. «Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ο στόχος είναι να ολοκληρώσουμε το έργο μας την επόμενη τετραετία» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος μιλώντας για τις νέες προκλήσεις που θέτει το υπουργείο ανέφερε το πρόγραμμα ΜΙΤΟΣ με το οποίο αποτιμώνται οι υπηρεσίες που φτάνουν τις 5.000 διαδικασίες, ενώ συμπλήρωσε ότι “πρέπει οι 4.000 υπηρεσίες που εκκρεμούν την επόμενη τετραετία να ψηφιοποιηθούν».
Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η επένδυση του προγράμματος «Fiber to the Home», αλλά και το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αναφέρθηκε στο gov.gr, τον πυλώνα επαφής του πολίτη με το Δημόσιο, όπου αρχικά μέσα σε 9 μήνες συγκεντρώθηκαν από 501 υπηρεσίες σε πάνω από 1.500, ενώ υπογράμμισε ότι έχει σχεδιαστεί να διατίθενται και στην αγγλική γλώσσα. Επανέλαβε, ότι το ελληνικό Δημόσιο σε τέσσερα χρόνια τριπλασίασε τις υπηρεσίες του με τις ψηφιακές συναλλαγές να φτάσουν φέτος τις 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ τόνισε την καινοτομία του διαγωνισμού του 5G κι ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία, σε ό,τι αφορά στο ταμείο “ΦΑΙΣΤΟΣ” χρησιμοποιώντας το 25% των χρημάτων της δημοπρασίας για επενδύσεις σε εφαρμογές 5 G. Πρόσθεσε, ότι πρέπει να υλοποιηθούν τα έργα που εντάσσονται στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού μέχρι το 2025 και ότι υιοθετήθηκαν πρακτικές από το παράδειγμα της Εσθονίας, της Αγγλίας, της Αργεντινής, ωστόσο δεν έγινε απόλυτη αντιγραφή, αλλά προσαρμόστηκαν στο πλαίσιο της χώρας.

Αναφερόμενος σε θέματα προστασίας δεδομένων, ο υπουργός τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια δύναμη παγκόσμια σε επίπεδο ρυθμιστικό».

Από την πλευρά του ο Lars Rasmussen είπε ότι η Αθήνα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη για να μετακομίσει κανείς αυτή την περίοδο. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας δήλωσε ότι μπορεί να είναι μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της Γαλλίας ή της Σουηδίας, αλλά εάν κοιτάξει κανείς τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται τα τελευταία 8 χρόνια αποκτά μια τελείως διαφορετική εικόνα γι’αυτό.

«Εάν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα 5 χρόνια, είμαι 100% σίγουρος ότι η Ελλάδα θα έχει ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα καινοτομίας σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις