Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Kaspersky: Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων βλάπτει το περιβάλλον

Έως 3.000 τόνοι CO2 ετησίως είναι το όφελος για το περιβάλλον από την προστασία έναντι στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Η Kaspersky αποκαλύπτει νέα στοιχεία σχετικά με τα περιβαλλοντικά οφέλη από την παρεμπόδιση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Οι λύσεις της Kaspersky απέτρεψαν περισσότερες από 200 εκατομμύρια προσπάθειες παράνομης εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, εξοικονομώντας με αυτήν τη διαδικασία το πιθανό ενεργειακό ισοδύναμο της τάξης των έως και 3.000 τόνων εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα το 2022.

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι μια επιχείρηση που καταναλώνει ενέργεια. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή bitcoin είναι ίση με την ετήσια κατανάλωση ενέργειας της Σουηδίας. Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος της παραγωγής κρυπτονομισμάτων συμβάλλει στην αυξανόμενη δημοτικότητα της κακόβουλης εξόρυξης ή cryptojacking – απειλών που διεισδύουν στη συσκευή ενός χρήστη για κρυφή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Το θύμα μπορεί να μην γνωρίζει καν ότι κάποιος χρησιμοποιεί τους πόρους επεξεργασίας της συσκευής του για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, καθώς το κακόβουλο λογισμικό δρα με κρυφή λειτουργία.

Η υψηλή ισχύς που καταναλώνεται κατά το cryptojacking μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε μείωση της απόδοσης της συσκευής, αλλά έχει και αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον. Το 2019, η Kaspersky ανέπτυξε και εισήγαγε μια ειδική μεθοδολογία που επιτρέπει στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αξιολογούν τις επιπτώσεις της παράνομης εξόρυξης στο περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ανακαλύψαμε ότι η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται κατά την εξόρυξη μπορεί να φτάσει τις 1,67 GWh – αρκετή ανάλογη ετήσια ενέργεια για να τροφοδοτήσει μια πόλη ή να φορτίσει 15.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τα νέα στατιστικά στοιχεία, η τάση αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας από την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων παραμένει.

Το 2022, τα προϊόντα της Kaspersky απέτρεψαν 202.540.954 απόπειρες παράνομης χρήσης συσκευών για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Για να υπολογίσουμε την ελάχιστη ποσότητα ενέργειας που εξοικονομείται από τον αποκλεισμό κακόβουλων εξορύξεων χρησιμοποιήσαμε τον τύπο από τη μελέτη του 2019 όπως φαίνεται παρακάτω.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η τιμή αυτή είναι 4,28 ± 2,67 GWh. Εάν μετατραπούν σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον παγκόσμιο μέσο όρο με βάση την εκτίμηση του Independent Energy Think Tank Ember, αποτρέπονταν οι εκπομπές μεταξύ 700 και 3.000 τόνων αερίων θερμοκηπίου (CO2) στην ατμόσφαιρα.

Το Wtotal είναι η ελάχιστη ποσότητα ενέργειας που εξοικονομείται από τον αποκλεισμό κακόβουλων miners.
<w> είναι η ελάχιστη μέση κατανάλωση ενέργειας ενός miner.
N είναι ο αριθμός των μπλοκαρισμένων προσπαθειών το 2022.
t είναι ο χρόνος που θα δούλευε το web miner εάν δεν είχε αποκλειστεί από τη Λύση ασφαλείας (θεωρούμε τον αριθμό των 5,3 λεπτών, που είναι μια εκτίμηση του μέσου χρόνου λειτουργίας ενός miner όπως δίνεται από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και έρευνας (ΙΤΕ), ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα).

Μεταξύ άλλων, το κόστος της ποσότητας ενέργειας ποικίλλει ανά χώρα. Για παράδειγμα, εάν αυτή η ποσότητα ενέργειας καταναλωνόταν εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί χρήστες θα έπρεπε να πληρώσουν 1.251.000 δολάρια, ενώ οι κάτοικοι της Δανίας, όπου η τιμή του ηλεκτρισμού είναι αυτήν τη στιγμή η υψηλότερη, θα έπρεπε να πληρώσουν 4.017.100 δολάρια.

«Ενώ ο κίνδυνος της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων για τις συσκευές των θυμάτων είναι γνωστός, οι επιπτώσεις αυτής της απειλής στο περιβάλλον δεν είναι τόσο προφανείς. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι όσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνει η εξόρυξη, τόσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και άλλες επιβλαβείς ουσίες εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα. Η προστασία των πελατών από αυτήν την απειλή στον κυβερνοχώρο όχι μόνο οδηγεί σε καλύτερη ψηφιακή ζωή, αλλά χρησιμεύει επίσης ως προληπτικό μέτρο για την αύξηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ειδικά όπου κατοικούν μεγάλοι πληθυσμοί», δήλωσε η Maria Losyukova, Επικεφαλής Βιωσιμότητας της Kaspersky.

Για να αποφύγετε να χρησιμοποιηθεί μια προσωπική σας συσκευή για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, η Kaspersky συνιστά στους χρήστες:

-Δώστε προσοχή στην απόδοση του υπολογιστή σας: εάν ο υπολογιστής σας παρουσιάζει καθυστέρηση και παγώνει, μπορεί να είναι σημάδι κακόβουλης δραστηριότητας.
-Ελέγξτε εάν η συσκευή σας ζεσταίνεται αισθητά – αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι ότι γίνεται κάποια επεξεργασία, κάτι που είναι πολύ χαρακτηριστικό για τα crypto miners.
-Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας όπως το Kaspersky Premium που παρέχει προστασία από crypto miners.
-Εάν είστε επιχείρηση, ένα εξειδικευμένο προϊόν εταιρικής ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο μπορεί να σας βοηθήσει. Για παράδειγμα, το Kaspersky Endpoint Security for Business περιλαμβάνει προστασία από απειλές ιστότοπων και διασφαλίζει ότι οι ιστοσελίδες που επισκέπτονται οι εργαζόμενοι δεν περιέχουν κακόβουλα αντικείμενα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις