Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

EDP Renewables – Google: Συνεργασία για την παραγωγή ενέργειας στην Ολλανδία

Με την εξασφάλιση αυτής της σύμβασης, η Kronos Solar EDPR όχι μόνο επιταχύνει τις πρωτοβουλίες της στον τομέα της καθαρής ενέργειας στις Κάτω Χώρες, αλλά και ενισχύει την ικανότητά της να επιδιώκει τη σύναψη PPAs σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Η νέα αυτή συμφωνία μεταξύ της Kronos Solar EDPR και της Google αποτελεί ισχυρή ένδειξη της δέσμευσης της Kronos Solar EDPR για την ανάπτυξη ενός μεγάλου πακέτου έργων συνολικής ισχύος 5GW+ στη Γερμανία. Το εν λόγω πακέτο ανταποκρίνεται στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά PPAs, αντικατοπτρίζοντας την έμφαση που δίνει η εταιρεία στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Με την εξασφάλιση αυτής της σύμβασης, η Kronos Solar EDPR όχι μόνο επιταχύνει τις πρωτοβουλίες της στον τομέα της καθαρής ενέργειας στις Κάτω Χώρες, αλλά και ενισχύει την ικανότητά της να επιδιώκει τη σύναψη PPAs σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτή η στρατηγική κίνηση είναι απαραίτητη για τη συνολική επιχειρηματική στρατηγική της Kronos Solar EDPR, καθώς επιδιώκει να επεκτείνει την παρουσία της και να προωθήσει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο.

Τα έργα αυτά, που βρίσκονται στους δήμους Smallingerland, Lochem και Berkelland, έχουν συνδυασμένη εγκατεστημένη ισχύ ύψους σχεδόν 50 MWdc (40 MWac) και αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν έως το 2024. Επί 15 χρόνια, η Kronos Solar EDPR και η Google συνεργάζονται για την ετήσια παραγωγή περισσότερων από 49 GWh καθαρής ενέργειας.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα διαθέτουν περισσότερα από 85 χιλιάδες διφασικά ηλιακά πάνελ, επιτρέποντας την αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας και από τις δύο πλευρές των πάνελ και μεγιστοποιώντας τη χρήση των υφιστάμενων πόρων με πιο αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο.

Με αυτό το ηλιακό χαρτοφυλάκιο, η EDP Renewables έχει εξασφαλίσει επί του παρόντος περίπου το 50% της συνολικής παγκόσμιας δυναμικότητάς της, καθώς η εταιρεία αναμένει να αναπτύξει περίπου 17 GW πράσινης ενέργειας έως το 2026.

«Με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), ενισχύουμε τη στρατηγική μας και αποδεικνύουμε την ικανότητα της Kronos Solar EDPR να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της. Η Kronos, έχοντας φιλόδοξους στόχους για νέες αγορές όπως οι Κάτω Χώρες, θα αποτελέσει σημαντικό μέρος του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού σχεδίου της EDPR. Επιπλέον, η εισχώρησή μας σε αυτές τις αγορές μας επιτρέπει να εμπλουτίσουμε την υφιστάμενη γεωγραφική παρουσία της EDPR και να επεκτείνουμε την πρόσβασή μας σε βασικές αγορές της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης.», τονίζει ο Duarte Bello, COO της EDP Renewables για την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

«Η πρωταρχική μας εστίαση στις Κάτω Χώρες, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, οι οποίες μετατρέπονται με ταχείς ρυθμούς σε PPA αγορές, επιβεβαιώνει την ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε με καταξιωμένες πολυεθνικές εταιρείες για την παροχή πράσινης ενέργειας. Η εξαγορά του 70% της Kronos Solar από την EDPR το 2022 μας έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε γρήγορα δυναμική στην άμεση πώληση ανανεώσιμης ενέργειας στην αγορά χωρίς επιδοτήσεις.», δηλώνει ο Dr. Alexander Arcache, Διευθύνων Σύμβουλος της Kronos Solar EDPR.

Ο Martijn Bertisen, αντιπρόεδρος της Google Ολλανδίας, αναφέρει ότι «η Google βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για ένα μέλλον χωρίς άνθρακα, στο πλαίσιο της τρίτης δεκαετίας δράσης μας για την κλιματική αλλαγή. Ο ψηφιακός και ο πράσινος μετασχηματισμός πηγαίνουν χέρι-χέρι. Η φιλοδοξία μας να λειτουργούμε πλήρως με ενέργεια απαλλαγμένη από άνθρακα έως το 2030, οπουδήποτε και οποτεδήποτε στον κόσμο, θα απαιτήσει εντατική συνεργασία με σημαντικούς παράγοντες του ενεργειακού τομέα, όπως η EDP Renewables, που συμμερίζονται τους μακροπρόθεσμους στόχους μας για την αειφόρο ενέργεια.»

Η εν λόγω συμφωνία PPA έπεται μιας άλλης συμφωνίας με την Google που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο και αφορά την ανάπτυξη 650 MWdc (500 MWac) κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρική χρηματοδότηση κατανεμημένων φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global και του BloombergNEF, και τη μεγαλύτερη συμφωνία DG της EDPR με έναν μόνο πελάτη.

Μέσω της εξαγοράς της Kronos, η EDPR εισήλθε σε νέες αγορές, όπως οι Κάτω Χώρες και η Γερμανία, και τώρα είναι παρούσα σε 13 χώρες στην Ευρώπη, οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά περισσότερο από το 90% της αναμενόμενης προσθήκης ηλιακής ισχύος στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030. Η Kronos Solar διαθέτει μακροχρόνια τεχνογνωσία βασισμένη σε 80 έργα που τέθηκαν επιτυχώς σε λειτουργία σε εννέα χώρες και ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερα από 9 GW+ ηλιακών έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Με την πώληση μετοχικού κεφαλαίου στην EDPR, η Kronos Solar είναι αισιόδοξη ότι θα καταλάβει ηγετική θέση στην ανάπτυξη σημαντικών ηλιακών πάρκων στη Γερμανία, ακόμη και χωρίς να βασίζεται σε εθνικά συστήματα επιδότησης. Η εταιρεία είναι επίσης σίγουρη για την τεχνογνωσία της στην εξεύρεση των κατάλληλων εταίρων για τα έργα της, εδραιώνοντας περαιτέρω τη θέση της στην αγορά.

Η Γερμανία, η οποία αποτελεί την κύρια αγορά της Kronos, αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του εξαγορασθέντος χαρτοφυλακίου ανάπτυξης ηλιακών συστημάτων. Χάρη στη νομοθεσία “Easter Package“, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση το 2022, η χώρα διακρίνεται για τους φιλόδοξους στόχους δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με 360 GW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030. Εστιάζοντας στις ηλιακές τεχνολογίες, η Γερμανία αναμένει να επιτύχει δυναμικότητα 215 GW, μέσω αυξημένης επέκτασης που εκτιμάται σε επίπεδο 22 GW ετησίως.

Η είσοδος της EDP Renewables σε αυτές τις νέες αγορές ανοίγει ευκαιρίες επέκτασης όχι μόνο στην ηλιακή ενέργεια αλλά και σε άλλες τεχνολογίες, όπως η αυτόνομη αιολική ενέργεια, οι υβριδικές λύσεις αιολικής ενέργειας, το υδρογόνο και οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις