Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Vice Media: Εξαγοράζεται από την Fortress έναντι 350 εκατ. δολαρίων

 Τα τελευταία χρόνια, η Vice Media απέτυχε να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που είχε θέσει για την εταιρεία, η αξία της οποίας κάποτε ξεπερνούσε τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Vice Media, που κάποτε άξιζε πάνω από 5 δισ. δολάρια, πρόκειται να εξαγοραστεί έναντι 350 εκατομμυρίων δολαρίων. Τρεις επενδυτικές εταιρείες, η Fortress Investment Group, Soros Fund Management και Monroe Capital, μπαίνουν στο παιχνίδι για την εξαγορά.

Η Vice Media, στα περιουσιακά στοιχεία της οποίας περιλαμβάνονται οι Vice News, Motherboard, Refinery29 και Vice TV, δήλωσε σε νομική κατάθεση την Πέμπτη ότι δεν έλαβε άλλες ικανοποιητικές προσφορές καθώς διερευνούσε την πώληση της εταιρείας.

Οι Bruce Dixon και Hozefa Lokhandwala, συνδιευθυντές της Vice Media Group ενημέρωσαν το προσωπικό για την απόφαση αυτή. «Σας παρέχουμε αυτή την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για να σας ενημερώσουμε για την πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει σε αυτή την πώληση. Δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί από το δικαστήριο, αλλά μόλις οριστικοποιηθεί, θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς τη μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία και σταθερότητα της VMG».

Τα τελευταία χρόνια, η Vice Media απέτυχε να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που είχε θέσει για την εταιρεία, η αξία της οποίας κάποτε ξεπερνούσε τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αντιμετώπισε επιχειρηματικές δυσκολίες και αλλαγές στελεχών, συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης του συνιδρυτή Shane Smith το 2018 και της αποχώρησης της διαδόχου του, διευθύνουσας συμβούλου Nancy Dubuc, νωρίτερα φέτος.

Καθώς η εταιρεία διερευνούσε την πώληση, αναδιαρθρώθηκε και μείωσε επίσης το εργατικό δυναμικό της και ακύρωσε το εμβληματικό της πρόγραμμα «Vice News Tonight».

Η Vice Media κατέθεσε αίτηση πτώχευσης κατά το κεφάλαιο 11 στα μέσα Μαΐου. Εκείνη την εποχή, οι Fortress, Soros και Monroe υπέβαλαν αυτό που είναι γνωστό ως «stalking horse bid» για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, μια αρχική προσφορά που θέτει τον αριθμό στο χαμηλότερο σημείο της κλίμακας. Η προσφορά αυτή ήταν περίπου 225 εκατομμύρια δολάρια. Την Πέμπτη, το Vice κατέθεσε δικαστικά έγγραφα που δείχνουν ότι ο όμιλος είχε αυξήσει την προσφορά του στα 350 εκατομμύρια δολάρια. Η διαδικασία πώλησης επέτρεψε σε άλλους να υποβάλουν καλύτερη προσφορά, αλλά το Vice δήλωσε ότι καμία τέτοια προσφορά δεν υλοποιήθηκε.

Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους που οδήγησαν στην πτώση της Vice Media είναι το σύστημα εσόδων από διαφημίσεις, το οποίο βλέπει την κυριαρχία μεγάλων τεχνολογικών πλατφορμών όπως το Facebook, το Instagram και η Google της Alphabet. Οι δημοσιεύσεις των μέσων ενημέρωσης στο Διαδίκτυο έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εσόδων τους που εξαρτώνται από διαφημίσεις. Από την άλλη, μεγάλες εταιρείες όπως το Facebook και το Instagram έχουν γίνει μια ελκυστική επιλογή για τους ψηφιακούς διαφημιζόμενους. Η διαφημιστική αγορά επλήγη επίσης σκληρά λόγω της πανδημίας του COVID, η οποία αποτέλεσε πρόκληση για τους εκδότες

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις