Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΣΕΒ: Υποαμοιβόμενες και υποαπασχολούμενες οι γυναίκες έναντι των ανδρών

Στο ποσοστό ανεργίας, οι γυναίκες υπερισχύουν των ανδρών σε μεγαλύτερο βαθμό, με το 64,2% των ανέργων να προέρχονται από αυτές.

Οι εργαζόμενες γυναίκες την Ελλάδα λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές, υποεκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης και αντιμετωπίζουν ακόμα πληθώρα στερεοτύπων.

Συγκεκριμένα ο μέσος μικτός μισθός πλήρους απασχόλησης για τις γυναίκες είναι 1115 ευρώ, δηλαδή 13 % χαμηλότερος από τον αντίστοιχο μισθό των ανδρών (1284 ευρώ), οι μισές επιχειρήσεις (53 %) έχουν μηδενική ή πολύ περιορισμένη (έως 15 %) συμμετοχή γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο ενώ μία στις δέκα επιχειρήσεις (11 %) δεν εμπιστεύεται γυναίκα επικεφαλής σε καμία διεύθυνση ή τμήμα της επιχείρησης (!).

Αυτά προκύπτουν από έρευνα του ΣΕΒ για τη θέση των γυναικών στις ελληνικές επιχειρήσεις που παρουσιάστηκε στο Γενικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

Επίσης:

9 στις 10 επιχειρήσεις συμφωνούν ότι η ισότητα των φύλων στις επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντική, ωστόσο περισσότερες από 8 στις 10 (83 %) δεν έχουν συγκεκριμένους στόχους ούτε παρακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες αναφορικά με την ισότητα των φύλων.

-Οι γυναίκες αποτελούν το 51,7% του πληθυσμού της χώρας και το 47,67% του συνόλου των εργαζομένων (2022). Αντίθετα, στο ποσοστό ανεργίας υπερισχύουν των ανδρών σε μεγαλύτερο βαθμό, με το 64,2% των ανέργων να προέρχονται από αυτές.

Σύμφωνα με την έρευνα , η Ελλάδα βρίσκεται στο 53% του γενικού δείκτη ισότητας βάσει του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων, σε σύγκριση με το 68% του μέσου όρου στην Ε.Ε., γεγονός το οποίο συνεπάγεται μερική μόνο αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας, με αρνητική επίδραση στην παραγωγικότητα και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος υπογράμμισε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και να τις τροφοδοτούμε με τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να μπορούν να αντιληφθούν ότι το ζήτημα της ισότητας είναι παράγοντας επιβίωσης, ανάπτυξης και θεμελίωσης μιας σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Ο δικός μας θεσμικός ρόλος είναι να δείξουμε τον δρόμο της συμπερίληψης, η οποία έχει πολλαπλά οφέλη για επιχειρήσεις, εργαζόμενες και εργαζόμενους. Ανοίγει ορίζοντες σε διαφορετικές οπτικές και δεξιότητες και προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις που τον ακολουθούν».

Με αφορμή την έρευνα, o ΣΕΒ προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών και την προώθηση της ισότητας των φύλων στην εργασία, με τίτλο “Επιχείρηση Ισότητα”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις